Home Cestovateľský blog Ako sa efektívne zbaliť na dovolenku

Ako sa efektívne zbaliť na dovolenku

by Karol
2 komentáre

Aj keď sa so zvyšujúcim vekom postupne zvyšujú moje nároky na kvalitu ubytovania a dopravy, obsah môjho batohu ostáva aj po 20 rokoch stále rovnaký. Či už cestujem na jeden týždeň, alebo niekoľko mesiacov, veľkosť mojej batožiny nepresahuje 40 litrov. Hmotnosť je okolo 7 kilogramov. 40 litrov je zhruba veľkosť povolenej príručnej batožiny pri vstupe do lietadla. Takto nielenže ušetrím na poplatkoch za check-in, ale cestovanie s ľahším batohom je tiež oveľa pohodlnejšie. Keď sa spätne pozriem na svoje prvé dve dlhšie cesty zahraničia so 70 litrovým batohom, uvedomujem si ako neefektívne som sa balil v tom čase. Berúc do úvahy, že tieto cesty viedli do trópov, nemám predstavu čím všetkým som mohol vyplniť taký veľký batoh. Ako sa teda zbaliť na dovolenku aby ste nenosili zbytočne veľa nepotrebných vecí?

Ako sa zbaliť na dovolenku: batoh

Pri cestách do zahraničia využívam výlučne batoh z dôvodu, že moje cesty zahrňujú časté presúvanie. Kufor by bol v mojom prípade veľmi nepraktický. Osobne nemám rád zhora balené batohy, ktoré nie je možné uzamknúť zámkom. Nie vo všetkých hoteloch nájdete trezor a vždy sa cítim bezpečnejšie ak mám veci uzamknuté v batohu. Zámok určite nepredstavuje sto percentnú záruku, že nebudete okradnutí. Prípadný príležitostný zlodej by ale musel vynaložiť viac úsilia pri krádeži čo môže pôsobiť odradzujúco. To isté platí aj v prípadoch, keď dávam batožinu na check-in. Z tohto dôvodu môj batoh musí mať zips, na ktorý sa dá dať zámok. Batohy so zipsom sa často dajú čiastočne otvoriť aj do strán, čím je umožnený jednoduchší prístup k veciam v nižších častiach batohu. Pri výbere batohu je tiež dôležité aby mal dobrú bedrovú oporu.

Malý batoh na denné nosenie je tiež nevyhnutný pri cestovaní. Denný batoh si tiež vyberám menší s tým, že sa celý aj s obsahom musí zmestiť do väčšieho batohu.

Veci čo nenosím so sebou

Aj keď rád chodím do hôr, nikdy so sebou nenosím stan. Moje horské výlety sú väčšinou jednodňové, alebo prestávam v horských chatách. V prípadoch ako bola 10 dňová túra v peruánskom Huayhuash, kde je možné iba stanovať, si stan a spací vak prenajmem po príchode. So sebou si prinesiem iba malý spacák vhodný do teplôt nad 0 °C, ktorý vložím do požičianého spacáku pri spánku.

V minulosti v mojom batohu určite nemohli chýbať šľapky. Pred 15 rokmi som väčšinu cesty z Istanbulu cez Irán a Pakistán do Indie prešiel len v šľapkách. Vec, čo by bola pre mňa teraz nielen z hygienických dôvodov nemysliteľná. Šľapky teraz nosím so sebou iba v prípade ak plánujem stráviť dlhšiu dobu pri mori.

Počas väčšiny mojich ciest absolvujem aj horské túry a preto nosím so sebou nepremokavé goretex topánky s dobrou protišmykovou podrážkou. Vyberám si ale skôr športovo vyzerajúce topánky, ktoré sú tiež vhodnejšie do mesta (momentálne mám Adidas Terrex). Okrem prípadných šlapiek už nenosím žiadnu ďalšiu obuv.

Obsah batohu

Pri cestovaní sa riadim princípom, že každý deň musím mať čisté oblečenie. Oblečenie periem raz za týždeň a preto sa balím nasledovne:

7 tričiek, 7 párov ponožiek, 7 kusov spodného prádla a jednu košeľu, prípadne tričko s dlhým rukávom.

Jedny dlhé a jedny krátke nohavice, jedny športové šortky a plavky.

Jeden pulóver, ľahký pršiplášť a ak pôjdem do hôr tak aj ľahšiu “windproof” bundu.

Ochrana proti slnku je tiež dôležitá a preto si tiež určite pribalím šiltovku, slnečné okuliare, opaľovací krém, cyklistický nákrčník a návleky na ruky (od zápästia po rukáv trička).

Okrem kozmetických potrieb už v mojom batohu nenájdete nič viac. V prípade potreby nie je nikdy problém na mieste dokúpiť chýbajúce veci.

Ako sa zbaliť na dovolenku záver

Môj spôsob balenia na dovolenku určite nebude vhodný pre každého. Podstatné je nenosiť so sebou viac vecí ako budete naozaj potrebovať. Vyššie uvedeným zoznamom sa neriadim na sto percent. Napríklad pri päť dňovej mestskej dovolenke, alebo pri ceste k moru by som určite trocha pozmenil výber topánok a oblečenia. V každom prípade by som sa stále riadil 40 litrovým limitom.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Laudamotion: recenzia letu z Viedne do Porta - Dvere sveta dokorán 3. apríla 2020 - 13:59

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Nie vždy sú nízkonákladové letecké spoločnosti lacnejšie - Dvere sveta dokorán 31. júla 2020 - 22:56

[…] tomto momente už nie je moc nad čím ďalej váhať. Aj keď si myslím, že sa vo všeobecnosti balím efektívne, 3 kilogramový batoh nie je pre mňa dostatočný. Preto by som si musel navyše zakúpiť produkt […]

Reply

Leave a Comment