Home Cestovateľský blog Výber z bankomatov/ výmena hotovosti v Argentíne

Výber z bankomatov/ výmena hotovosti v Argentíne

by Karol
1 comment

Je v Argentíne výhodnejší výber z bankomatov, alebo výmena hotovosti za argentínske peso?

Aktualizácia január 2023: Platby platobnými kartami v Argentíne sú teraz oveľa výhodnejšie

Ako ušetriť takmer 50% na ubytovaní v Argentíne

Výber z bankomatov v Argentíne

Pri cestách do zahraničia vo väčšine prípadov využívam debetnú kartu na výber hotovosti z bankomatov. Argentína je asi krajina, kde je výber z bankomatov najnevýhodnejší. Pri mojej návšteve v roku 2018 som spravil zásadnú chybu, že som si so sebou nedoniesol hotovosť. Za každý výber z bankomatu si miestna banka strhla poplatok zhruba 10 eur. Maximálny možný výber bol vo výške okolo 100 eur. Poplatok za výber z bankomatov v Argentíne bol teda minimálne 10 percent. K tomu ešte musíte pripočítať poplatok, ktorý si môže účtovať vaša slovenská banka. Pri mojej tohtoročnej ceste do Argentíny som už z bankomatov peniaze vôbec nevyberal.

Argentína, Iguazu Falls

Výmena hotovosti za peso

Zmenárne v Argentíne si vo všeobecnosti neúčtujú poplatok za zamenie peňazí. Výmena dolárov, alebo eur je zhruba rovnako výhodná. Za bankovky vyššej nominálnej hodnoty ale dostanete lepší výmenný kurz. Preto je lepšie mať nové, nepoškodené 100 dolárové, alebo eurové bankovky. V čase môjho pobytu bol oficiálny výmenný kurz 70 peso za jedno euro. Za tento kurz bolo možné vymeniť peniaze v oficiálnych zmenárňach. Na ulici Florida (calle Florida) v centre Buenos Aires môžete dostať podstatne výhodnejší výmenný kurz. Na Floride skoro na každých 10 metroch je človek ponúkajúci výmenu peňazí. Nájsť ich nie je problém, lebo každý hlasne vykrikuje cambio/ money change.

Je ale dôležité si dávať veľký pozor ak by ste sa rozhodli využiť ich služby. V mnohých prípadoch môžu byť turistom vydané falošné bankovky. Ja som mal šťastie hneď pri prvom vekslákovi. Po potvrdení výmenného kurzu, ktorý bol 90 peso za euro som chcel vidieť miesto, kde zamieňa peniaze. Odviedol ma do prevádzky štýlu Western Union v neďalekej obchodnej pasáži. Tu som bez problémov zamenil sto eur a na druhý deň som sa vrátil a zamenil ešte ďalšiu stovku. Neoficiálny výmenný kurz sa označuje ako “Blue”. Aktuálny “Blue” kurz nájdete tu.

Trek v El Chaltén

Výmena peňazí mimo Buenos Aires

Ak budete cestovať po Argentíne, odporučil by som vám zameniť čo najviac peňazí ešte v Buenos Aires. Napríklad v El Calafate v južnej Patagonii bola za jedno euro možné dostať najviac 80 peso. V El Chaltén, čo je ešte menšie mestečko bol výmenný kurz za euro už iba 75 peso.

Vo väčšine obchodov v Argentíne je možné platiť kartou, ale pri týchto platbách vám bude banka účtovať oficiálny výmenný kurz (70 peso v marci 2020). Zahraniční turisti sú pri platbách kartou za ubytovanie oslobodený od DPH, ktorá predstavuje 21 percent. Ak by ste teda nemali dostatok hotovosti, alebo nenašli výhodnejší výmenný kurz, platba za hotel kartou môže byť pre vás výhodnejšia. Na recepcii si ale vždy overte či suma je už bez DPH, lebo hoteliéri často radi “zabúdajú”, že turisti nemusia platiť daň pri platbách kartou.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Kam ísť v Argentíne. 12 najkrajších miest z celej krajiny - Dvere sveta dokorán 12. apríla 2021 - 10:21

[…] na svete, kde nepoužívam debetné karty na výber hotovosti. Viac o výmene peňazí nájdete v tomto blogu. Dôležité je tiež pamätať na bezpečnosť. Platí to hlavne pri návšteve veľkých miest a […]

Reply

Leave a Comment