Home Cestovateľský blog Šanghaj a okolie: objavte to najlepšie z Číny

Šanghaj a okolie: objavte to najlepšie z Číny

by Karol
0 comment

Pri cestách do Číny robí mnoho ľudí zásadnú chybu, že sa snaží navštíviť celú krajinu počas jednej kratšej dovolenky. Je to to isté ako keby ste chceli prejsť Európu za dva týždne. Čína je veľmi rozmanitá a aj na menšom území je možné objaviť mnohé rôznorodé tváre tejto najľudnatejšej krajiny sveta. Šanghaj je zaujímavé mesto na 2 až 3 dňovú návštevu, ale osobne nemám moc rád čínske veľkomestá. Zo Šanghaja by som vám odporučil navštíviť niektoré z nasledujúcich destinácií, ktoré sa nachádzajú maximálne 2 a pol hodiny cesty vlakom od tohto najväčšieho čínskeho mesta.

Šanghaj, A: Zhouzhuang, B: Suzhou, C: Hangzhou, D: Huangshan, E: Hongcun, F: Wuyuan, G: Sanqingshan

Čínske Benátky: Zhouzhuang

V okolí Šanghaja sa nachádza mnoho malých historických miest postavený na brehoch kanálov spájajúcich Šanghaj so Suzhou. Tieto mestá sa dajú navštíviť aj ako jednodňový výlet zo Šanghaja, ale odporučil by som návštevu predĺžiť aspoň na jednu noc. Cez deň sú tieto mestá plné turistov, ale podvečer a skoro ráno si budete môcť vychutnať romantickú atmosféru plavbou po kanáloch bez más čínskych turistov. Na výber budete mať z desiatok historických miest. Ja by som odporučil návštevu Zhouzhuang, 900 ročného mestečka nazývaného tiež Benátkami východu. Zhouzhuang sa nachádza hodinu a pol cesty autobusom zo Šanghaja a iba hodinu od Suzhou.

Zhouzhuang

Najlepšie čínske záhrady: Suzhou

1,5 miliónové Suzhou sa môže na prvý pohľad podobať na ktorékoľvek čínske veľkomesto. Vo vnútorným dvoroch historických budov, ale môžete objaviť jedny z najlepších ukážok tradičných čínskych záhrad. Cesta rýchlovlakom zo Šanghaja do Suzhou trvá iba 25 minút.

Suzhou

Západné jazero: Hangzhou

Hangzhou je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií čínskych turistov. Scenérie pri historickom Západnom jazere sú pekné, ale ja považujem Hangzhou za pomerne nudné mesto. V Číne môžete nájsť množstvo iných historicky zaujímavejších miest. Návštevu by som odporúčal iba ak by ste nevedeli kde stráviť deň, alebo dva na konci vašej dovolenky. Zo Šanghaja sa do Hangzhou rýchlovlakom dostanete za jednu hodinu.

Tajomný Huangshan

Huangshan (Yellow mountains) je jedným z najznámejších národných parkov v Číne. Žulové vrchy ponorené v hmle sú inšpiráciou pre čínskych maliarov už po stáročia. Rýchla návšteva sa dá zvládnuť aj za jeden deň, ale odporúčal by som na hore stráviť aspoň jednu noc. Asi najideálnejšie by bolo skoro ráno sa vyviesť lanovkou hore, aby ste sa vyhli najväčšiemu náporu turistov. Po dni strávenom objavovaním krás Huangshan sa môžete ubytovať v niektorom z mierne predražených hotelov. Ráno sa určite choďte ešte pozrieť na východ slnka a ak budete mať dostatok energie, zídite z hory peši. Pri návrate sa vám naskytnú jedny z najkrajších výhľadov. Huangshan sa nachádza len necelé 2 a pol hodiny cesty rýchlovlakom zo Šanghaja a hodinu a pol z Hangzhou.

Huangshan

Romantický Hongcun

Po výstupe na Huangshan, by ste určite nemali vynechať návštevu neďalekého romantického mestečka Hongcun. Historické budovy sú sústredené v okolí umelo vytvorených jazier a Hongcun je jedným z mojich najobľúbenejších miest v Číne. Mesto je pomerne rušné cez deň, ale väčšina návštevníkov tu ostane len pár hodín a večer tu vládne veľmi pokojná atmosféra. Zaujímavosťou je, že tu režisér Ang Lee nakrúcal svoj film Crouching tiger, Hidden dragon.

Hongcun

Wuyuan

Ďalej na juhozápad od Huangshan sa nachádza Wuyuan, jedna z najkrajších malých dedín v Číne. Jej historické budovy sa datujú až do roku 740. Rýchlovlakom sa z Huangshan do Wuyuan dostanete iba za 30 minút. Počas mojej návštevy bol Wuyuan extrémne tichou dedinou s veľmi málo turistami. Odvtedy bola v dedine otvorená zelezničná stanica a je možné, že množstvo návštevníkov sa podstatne zvýšilo. V každom prípade ak by ste sa nachádzali v okolí Wuyuan, určite by ste si nemali nechať ujsť návštevu.

Wuyuan

Hora Sanqingshan

Sanqingshan by sa mohol nazvať malým Huangshan. Ak by som si mal vybrať, ktoré z týchto dvoch miest sa mi páčilo viac, asi by to bol Sanqingshan. Sanqingshan je menej navštevovaný ako Huangshan a krásou prírody sa mu minimálne vyrovná. Aj v tomto prípade by som odporučil stráviť jednu noc priamo na hore. Z Wuyuan sa do Sanqingshan (Yushan stanica) dostanete vlakom za 2 hodiny. Cesta do Šanghaja trvá dve a pol hodiny.

Sanqingshan

Šanghaj a okolie zhrnutie

Ak by ste boli časovo obmedzení, odporúčal by som navštíviť buď Huangshan s Hongcun, alebo Sanqingshan s Wuyuan. Ak by som si mal vybrať medzi Hongcun a Wuyuan, asi by som uprednostnil Hongcun. Ak by ste mohli do itineráru pridať ešte jedno miesto, mojou voľbou by bol Zhouzhuang. Na predposledné miesto by som dal Suzhou a nakoniec Hangzhou.

Moje najobľúbenejšie národné parky v Číne.
Tibetské oblasti, na návštevu ktorých nebudete potrebovať povolenia.

Ako cestovať po Číne (doprava). Môj problém so zdravým stravovaním v Číne.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment