Home Cestovateľský blog Moje cestovateľské plány po koronavíruse

Moje cestovateľské plány po koronavíruse

by Karol
1 comment

Cestovateľské plány väčšiny z nás boli zasiahnuté nekontrolovateľne sa šíriacim koronavírusom. Moju dvojmesačnú cestu po Južnej Amerike som kvôli koronavírusu musel prerušiť už po prvom týždni. Nikto teraz nevie povedať, kedy budeme môcť opäť cestovať a tento čas môžeme využiť aspoň na plánovanie našich budúcich dovoleniek.

Moje pôvodné cestovateľské plány

Podľa pôvodných plánov som mal v máji odlietať na dva a pol mesiaca do Ázie. Presnú trasu som ešte nemal zvolenú, iba som mal kúpenú spiatočnú letenku do Hong Kongu. Že sa na jar do Ázie nedostanem som si bol istý už keď som sa vracal z Južnej Ameriky na Slovensko. Na august mám už kúpenú letenku na Faerské ostrovy a stále dúfam, že dovtedy bude možné cestovať aspoň v rámci niektorých európskych krajín.

Ešte začiatkom marca, keď situácia nevyzerala tak pesimisticky som kúpil 500 eurovú spiatočnú letenku s Iberiou v biznis triede do Bogoty. Cestovať som mal v septembri a skôr predpokladám, že túto cestu nebudem môcť tiež uskutočniť.

Ďalšiu 500 eurovú spiatočnú letenku v biznis triede s Air France na Hawaj mám kúpenú na koniec januára 2021. Tento termín je už trocha optimistickejší a dúfam, že aspoň túto letenku nebudem musieť zrušiť.

Patagónia, Chile. Carretera Austral

Miesta čo ma najviac lákajú

Bez ohľadu na to kedy bude možné opäť cestovať, z dlhodobého hľadiska mám vytipovaných niekoľko destinácií, ktoré by som v najbližších rokoch chcel prioritne navštíviť. V Európe ma momentálne najviac lákajú Lofoty a Špicbergy (Svalbard) v Nórsku a Azory a Madeira v Portugalsku.

V minulosti som sa učil po portugalsky a preto by som tiež chcel navštíviť niektoré bývalé portugalské kolónie ako napríklad Kapverdské ostrovy a Svätý Tomáš a Princov ostrov. Okrem toho mojou top destináciou v Afrike je Eritrea. Vybavenie víz do tejto uzavtretej krajiny je dosť zložité a dostať sa aspoň do susedného Džibutska by malo byť o dosť jednoduchšie.

V Južnej Amerike by som chcel absolvovať pôvodnú tohtoročnú trasu cez argentínsku a čílsku Patagóniu, z ktorej sa mi tento krát podarilo navštíviť iba El Chaltén. Tiež by som sa chcel vrátiť do Rio de Janeira, ktoré je pre mňa najkrajšie mesto na svete. V Severnej Amerike ma momentálne najviac lákajú národné parky západnej Kanady.

V Ázii by som chcel navštíviť tichomorskú časť Ruska, japonské ostrovy Hokkaidó a Kyushu, indický Kašmír a indonézsky ostrov Flores. Tiež by som sa chcel vrátiť do Číny, kde aj keď som strávil cestovaním viac ako päť mesiacov mám stále čo objavovať.

Moja cesta na Mooreu vo Francúzskej Polynézii v roku 2016 bola nezabudnuteľná a určite by som chcel spoznať aj ďalšie ostrovy tohto francúzskeho zámorského teritória. Pravdaže miest, ktoré by som chcel navštíviť je ešte veľmi veľa, ale návšteva týchto destinácií sa mi zdá najreálnejšia v najbližšom období.

Severný Taiwan

Cestovateľské plány zhrnutie

Cestovať do zahraničia tak skoro nebudeme môcť a reálne zatiaľ plánujem dovolenku iba na Slovensku. Ak by sa ale časom otvorili aspoň schengenské hranice, určite by som využil možnosť navštíviť Grécko, alebo Portugalsko. Pravdaže hneď ako budem môcť, navštívim tiež Taiwan, ktorý bol mojím druhým domovom skoro 6 rokov.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Otváranie hraníc. Kedy budeme môcť opäť cestovať - Dvere sveta dokorán 29. mája 2020 - 14:21

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment