Home Letecké spoločnosti Wizz Air otvorí základňu v Abu Dhabí

Wizz Air otvorí základňu v Abu Dhabí

by Karol
0 comment

Maďarskú leteckú spoločnosť Wizz Air netreba väčšine ľudí špeciálne predstavovať. Táto najväčšia nízkonákladová letecká spoločnosť v strednej a východnej Európe ešte koncom roka 2019 ohlásila vytvorenie Wizz Air Abu Dhabí v spolupráci s miestnym partnerom zo Spojených Arabských Emirátov. Zdá sa, že ani koronavírus nezasiahol do týchto plánov a už v treťom štvrťroku 2020 by mala Wizz Air Abu Dhabí začať lietať.

Wizz Air Abu Dhabí

Wizz Air plánuje postupne v priebehu 10 rokov v Abu Dhabí vytvoriť základňu až s 50 lietadlami. Konkrétne destinácie doteraz neboli zverejné. Nová dcérska letecká spoločnosť bude pravdepodobne okrem svojho tradičného európskeho trhu lietať aj do destinácií na Blízkom východe, Afrike a na indickom subkontinente. Wizz Air má momentálne objednaných 70 lietadiel Airbus A320neo, 178 A321neo a 20 Airbus A321 XLR. Hoci doteraz nebolo špecifikované, ktoré lietadlá budú určené na základňu v Abu Dhabí, Airbus A321 XLR by bez problémov vedeli spojiť Abu Dhabí aj s mnohými mestami v juhovýchodnej Ázii. V Spojených Arabských Emirátoch momentálne Wizz Air prevádzkuje iba linku do Dubaja.

Spojené Arabské Emiráty majú v súčasnosti štyri väčšie letecké spoločnosti. Dve najväčšie spoločnosti sú Etihad Airways, ktorí začnú od októbra 2020 lietať aj do Viedne a Emirates. V Dubaji má ešte základňu nízkonákladová spoločnosť Flydubai a v emiráte Sharjah ďalšia low cost spoločnosť Air Arabia. Zaujímavosťou je, že Air Arabia plánuje v roku 2020 v spolupráci s Etihad Airways vytvoriť novú leteckú spoločnosť Air Arabia Abu Dhabí. Indická letecká spoločnosť SpiceJet plánuje tiež vytvoriť novú leteckú spoločnosť v emiráte Ras Al-Khaimah. Ako všetky tieto plány ovplyvní koronavírus ukáže až čas.

Zhrnutie

Z Bratislavy je už teraz možné s Flydubai cestovať do Spojených Arabských Emirátov a odtiaľ ďalej do destinácií na Blízkom východe, indickom subkontinente a v Afrike. Wizz Air na týchto trasách môže zvýšiť konkurenčný boj, čo môže viesť k ďalšiemu zníženiu cien leteniek. Ak by ale ceny leteniek neboli výrazne nižšie ako v prípade Emirates, Turkish Airlines, alebo Qatar Airways, určite by som sa vyhol dlhším cestám s nízkonákladovými leteckými spoločnosťami. Vymeniť pohodlie za pár ušetrených eur za letenku s low cost spoločnosťou nemusí byť najlepšia voľba. Mimochodom letisko v Abu Dhabí je podľa môjho názoru jedným z tých horších a pokiaľ je to možné, snažím sa mu vyhýbať. Doha, Dubaj, alebo Muscat majú podstatne lepšie letiská ako Abu Dhabí.

Recenzia letu Wizz Air z Budapešti do Sarajeva.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment