Home Cestovateľský blog TOP 10: Najkrajšie mestá na svete

TOP 10: Najkrajšie mestá na svete

by Karol
4 komentáre

Najkrajšie mestá na svete nie je úplne správny titulok tohto blogu. Lepšie označenie by mohlo byť moje najobľúbenejšie svetové mestá, alebo mestá, kde sa cítim najpríjemnejšie. Výber iba 10 miest nie je vôbec jednoduchý. Veľmi rád mám napríklad malé historické mestá v Číne, ale ani jedno z nich sa neobjaví na tomto zozname z dôvodu príliš veľkého množstva (domácich) turistov. Podobný problém mám aj s indickými mestami, ktoré sú pre mňa príliš rušné.

Najkrajšie mestá: Rio de Janeiro

Rio de Janeiro je bezpochyby mojím najobľúbenejším mestom na svete. Rio má pre mňa ideálnu kombináciu prírody, mora, histórie a kultúry. More mám veľmi rád, ale na pláži nevydržím dlhšie ako hodinu. V Riu ale možem ráno vystúpiť na niektorú z mnohých hôr a neskôr poobede sa ešte stihnem zastaviť na pohár caipirinhe na pláži Ipanema, alebo Copacabana. Ak by som bol unavený z chodenia po kopcoch, toto bývalé hlavné mesto Brazílie ponúka tiež mnoho historických pamiatok. Ak by ste hľadali modernú architektúru, odporúčal by som navštíviť jedinečné múzeum súčasného umenia navrhnutého architektom Oscarom Niemeyerom v meste Niteroi na druhej strane zátoky Guanabara. Žiadne iné mesto sa mi nespája s hudbou do takej miery ako Rio de Janeiro a návšteva karnevalu je určite vrcholom cesty do Brazílie. Asi najväčším negatívom je bezpečnosť v meste. Dôležité je nenosiť so sebou žiadne drahšie veci (hlavne na pláž) o odporučil by som sa ubytovať v Ipaneme, ktorá je podľa mňa jednou z najbezpečnejších častí mesta. Blog o túrach v Rio de Janeiro.

Taipei, Taiwan

Taipei

K Taipei mám veľmi špecifický vzťah, kedže som tam strávil vyše päť rokov štúdiom čínštiny. Na prvý pohľad Taipei nie je veľmi pekné mesto, ale pod povrchom ukrýva oveľa viac ako sa môže na prvý pohľad zdať. Taipei je v mnohých ohľadoch oveľa čínskejšie ako mnohé čínske veľkomestá. Napríklad množstvo chrámov na kilometer štvorcový je tu neporovnateľne väčšie ako v Číne. Milovníci jedla tu budú mať na výber z nespočetného množstva nočných trhov. Taipei je z troch strán obklopené horami, ktoré poskytujú príležitosť na nespočetné množstvo výletov. Najväčším negatívom mesta je klíma a určite by ste sa mali vyhnúť ceste počas horúceho a dusného leta. Moje najobľúbenejšie turistami menej navštevované miesta v Taipei.

Soul, Južná Kórea

Soul

Dôvod prečo mám tak rád Soul ani je sám neviem presne vysvetliť. Za posledných 9 rokov som mesto navštívil každý rok aspoň raz. Ak by som veril na minulé životy, tak by som povedal, že som v Soule už musel v predchádzajúcom živote žiť. Podobne ako v prípade Ria a Taipei, aj Soul je zasadený uprostred hôr a poskytuje množstvo možností na túry. Mesto má tiež veľmi dobrú dopravu a nie je problém sa pomerne rýchlo dostať do ktorejkoľvek časti mesta. Historické pamiatky sú jednými z prvých, ktoré zahraniční návštevníci navštívia. Soul má ale aj veľké množstvo múzeí a architektonicky zaujímavým moderných budov. Kórejská kuchyňa patrí tiež medzi moje najobľúbenejšie.

Najkrajšie mestá: Sevilla

Andalúzia je pre mňa najkrajšou provinciou v Španielsku. Ak by som si mal vybrať len jedno z množstva historických miest tejto oblasti, mala by to byť Sevilla. Mestský život popri rieke Guadalquivir je oveľa pokojnejší ako v Madride a Barcelone. Čo ma najviac priťahuje na Seville je typická andalúzska architektúra, ktorá bola ovplyvnená moslimskou kultúrou. Maurovia zo severnej Afriky v meste vládli od 8. do 13. storočia. Veľký rozvoj mesta nastal po objavení Ameriky, keď všetok dovážaný tovar z nových kolónií musel prechádzať cez Sevillu. Moreplavec Krištof Kolumbus je pochovaný vo veľkolepej sevillskej katedrále. Sevilla môže slúžiť ako dobrá základňa pri návštevách dalších andalúzskych historických miest ako Granada, Córdoba, alebo Cádiz. A aby som nezabudol, jedným z hlavných dôvodov na návštevu je aj skvelá kuchyňa.

Kapské Mesto

Kapské Mesto

Kapské Mesto je podľa mňa najkrajším mestom na celom africkom kontinente. Rovnako ako Rio de Janeiro, aj Kapské Mesto má jedinečnú polohu. Dominantami mesta sú Stolová hora a menší vrch Lion’s Head. Pri návšteve mesta by ste mali navštíviť obe hory. Na Stolovú horu sa dostanete aj lanovkou, ale ak máte dosť síl, odporučil by som peší výstup. Zdolať neďaleký Lion’s Head je už potom hračkou (pravdaže najlepšie nie ten istý deň). Priamo v meste tiež nájdete veľmi pekné pláže, ale v zimnom období je tu oceán príliš chladný na kúpanie. Z mesta je možné uskutočniť niekoľko veľmi pekných denných výletov. Najzaujímavejšie sú podľa mňa výlet na Mys dobrej nádeje a vinárska oblasť v okolí mestečka Stellenbosch.

Yazd, Irán

Yazd

Najznámejším historickým mestom v Iráne je Isfahan, ktorého modré mešity sú naozaj jedinečné. Osobne ako mesto mám ale radšej Yazd na juhovýchode krajiny. Stará časť mesta si doteraz veľmi dobre zachovala svoj historický charakter. Pri prechádzkách po meste budete mať často pocit, ako keby ste sa vrátili o niekoľko storočí späť v čase. Yazd má tiež podľa mňa jedny z najzaujímavejších hotelov na svete, aspoň čo sa týka atmosféry. Tradičné domy, z ktorých boli mnohé prerobené na hotely sú tu stavané z nepálených tehál s veľkým ústredným dvorom okolo ktorého sú umiestnené izby. Hlavne v letnom období tieto dvory predstavujú skvelé miesto na oddych počas horúčav zasahujúcich túto polopúštnu oblasť. Počas západu slnka zasa budete mať výborný výhľad na mesto z terás vybudovaných na strechách domov. Neodmysliteľnou siluetou mesta sú takzvané veterné veže, ktoré slúžia ako prirodzená ventilácia budov. Yazd je tiež centrum zoroastrijského náboženstva v Iráne, ktoré bolo hlavným náboženstvom Perzskej ríše.

Najkrajšie mestá: Lisabon

Lisabon netreba väčšine ľudí špeciálne predstavovať. Výhodou Lisabonu je jeho kompaktnosť, čo umožní navštíviť peši väčšinu turisticky zaujímavých pamiatok. Ak by vás kopcovitý terén unavil, môžete využiť na dopravu tradičné električky. Portugalská strava je vynikajúca, čo platí hlavne v prípade rýb a morských plodov. Atlantický oceán je tiež len na skok od Lisabonu.

Cusco, Peru

Cusco

Cusco (Cuzco) je známe ako východiskový bod pri návšteve Machu Picchu. V samotnom meste sa ale oplatí stráviť niekoľko dní. Cusco bolo hlavným mestom Inkskej ríše od 13. do 16. storočia. Po príchode Španielov bolo zničených mnoho pôvodných chrámov a palácov a na ich základoch boli postavené nové koloniálne budovy. V meste a jeho okolí je ale možné stále nájsť mnoho inkských historických pamiatok. Nevýhodou Cusca je jeho nadmorská výška 3400 metrov. Hlavne v prvých dňoch po príchode je potrebné zvoliť kľudnejší program pre prípad, že by vaše telo negatívne zareagovalo na vysokú nadmorskú výšku. V noci je tiež v meste pomerne chladno a je potrebné si doniesť aj teplejšie oblečenie. Väčšinu denných výletov do oblasti Valle Sagrado (Posvätné údolie) v okolí Cusco je možno uskutočniť individuálne. Na návštevu pestrofarebného Rainbow Mountain (Dúhová hora) je lepšie ísť s miestnou cestovnou kanceláriou. Viac o Rainbow Mountain v tomto blogu.

Najkrajšie mestá: Rím

Vybrať si len jedno z talianských miest nie je jednoduché. Objavovaním historických pamiatok vyše 2000 ročného Ríma môžete stráviť veľmi dlhý čas a keď k tomu pridáme skvelú stravu, nie je prekvapujúce, že je Rím v prvej desiatke mojich najobľúbenejších miest.

Bogota, Kolumbia

Bogota

Pri výbere posledného mesta som rozmýšľal nad Buenos Aires, Istanbulom, Sydney, Kyotom a Bogotou. Ak si mám vybrať z tohto zoznamu mesto, ktoré mám najradšej tak to bude Bogota, ktorá je z týchto miest fyzicky najmenej príťažlivá. Rovnako ako Soul, Bogota je mesto do ktorého sa veľmi rád vraciam. Možno výber ani tak nesúvisí so samotným mestom ako s krajinou. Kolumbia je jednou z mojich najobľúbenejších krajín s veľmi priateľskými ľudmi. Historická Cartagena na severe Kolumbie je určite krajšie mesto, ale príchod do chladnejšej Bogoty nachádzajúcej sa v nadmorskej výške 2640 metrov z horúcich nížin je vždy ako vykúpenie. Bogota má tiež menšie historické centrum a niekoľko veľmi zaujímavých muzeí, z ktorých by ste mali navštíviť hlavne archeologické Museo Del Oro (múzeum zlata) a Museo Botero s obrazmi a sochami jedného z najznámejších kolumbijských umelcov.

Ďalšie moje TOP destinácie:

TOP 10: Najkrajšie ostrovy na svete.

TOP 10: Najkrajšie túry na svete.

TOP 10: Najkrajšie vodopády na svete.

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

TOP 5: Najkrajšie vodopády na svete - Dvere sveta dokorán 31. mája 2020 - 17:36

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Piran, moje najobľúbenejšie mesto na Jadrane - Dvere sveta dokorán 20. júna 2020 - 0:33

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Moja najobľúbenejšia krajina v Južnej Amerike - Dvere sveta dokorán 2. augusta 2020 - 0:31

[…] miesto v Južnej Amerike, malo by to byť podľa mňa Rio de Janeiro. Rio je pre mňa bezpochyby najkrajším mestom na svete. Aj keď som v Riu strávil niekoľko týždňov stále tam mám čo objavovať. Kombinácia hôr s […]

Reply
Kam ísť v Brazílii. To najlepšie z krajiny samby - Dvere sveta dokorán 10. októbra 2020 - 2:16

[…] de Janeiro je podľa mňa najkrajším mestom na svete. Kombinácia hôr, mora, histórie, hudby a krásnych ľudí robí Rio jedinečným. Viac o Riu a […]

Reply

Leave a Comment