Home Cestovateľský blog Výstup na Machu Picchu po Inca Trail. Ísť či neísť?

Výstup na Machu Picchu po Inca Trail. Ísť či neísť?

by Karol
3 komentáre

Inca trail je asi najznámejšou túrou v Južnej Amerike a za ideálnych podmienok by predstavoval najlepšiu formu ako sa dostať na Machu Picchu. V čase neustále sa zvyšujúceho množstva turistov mieriacich na Machu Picchu existuje niekoľko dôvodov prečo by ste mali uvažovať nad inými túrami počas návštevy Peru. Ja som Inca trail absolvoval ešte v roku 2000. V tom čase bolo možné večer rezervovať túru a vyraziť na druhý deň ráno. Cena za štyri dni Inca trail (bez vstupného na Machu Picchu a vlakového lístka naspäť do Cusca) bola iba neuveriteľných 55 dolárov. Teraz za rovnakú túru zaplatíte minimálne 10 násobok a všetko budete musieť organizovať niekoľko mesiacov dopredu.

Čo je Inca Trail

Inca trail vedúci priamo k ruinám Machu Picchu bol súčasťou vyše 40 000 kilometrov ciest, ktoré spájali jednotlivé časti Inkskej ríše od Quita až po Santiago de Chile. 43 kilometrová túra začína na kilometri 82 železnice spájajúcej Cusco s Aguas Calientes (dedina pod Machu Picchu). Najvyšší bod túry sa nachádza vo výške 4200 metrov a preto je dôležité byť dobre aklimatizivaný. V Cuscu, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 3400 metrov sa ale určite nebudete nudiť ak by ste neboli ešte zvyknutí na vyššiu nadmorskú výšku z iných častí Peru. Samotné Machu Picchu sa nachádza v nadmorskej výške 2430 metrov. Celá túra trvá 4 dni a 3 noci. Na štvrtý deň po veľmi skorom vstávaní už je možné sledovať východ slnka nad Machu Picchu. Celá túra sa nedá nazvať jednoduchou, ale priemerne zdatní ľudia by nemali mať zásadný problém s jej absolvovaním. Vlak do Aguas Calientes predstavuje druhú možnosť ako sa dostať na Machu Picchu.

Inca trail

Problém s Inca Trail

Výstup na Machu Picchu po historickom Inkskom chodníku sa zdá byť veľmi romantický. Popularita Inca trail ale spôsobila, že muselo byť regulované množstvo ľudí, ktorí ho môžu absolvovať. Individuálne túry nie sú povolené a je nutné ísť s miestnou akreditovanou agentúrou. Potrebné je tiež vybaviť povolenie, kedže množstvo turistov je limitované zhruba na 200 denne (plus 300 sprievodcov, nosičov atď). To znamená, že pri cestách v hlavnej sezóne od júna do októbra je potrebné zabezpečiť povolenie niekoľko mesiacov dopredu. Ceny za túru po Inca trail sú vysoké na peruánske pomery a za celý výlet zaplatíte minimálne 600 eur.

Zhrnutie základných problémov:

1. Pomerne veľké množstvo ľudí na treku.

2. Nemáte flexibilitu, kedže povolenie platí na konkrétny dátum.

3. Vysoká cena.

V Peru môžete absolvovať veľké množstvo individuálnych túr, na ktoré nie sú potrebné povolenia. Ak by ste sa aj rozhodli pre trek s agentúrou, v iných oblastiach v priemere na deň zaplatíte možno tretinu (alebo ešte menej) čo za Inca trail pri podobnej kvalite agentúry.

Machu Picchu

Alternatívne túry

Miestne agentúry v Cuscu ponúkajú tiež 4 dňový Salkantay trek ako alternatívu k Inca trail. Salkantay trek ale končí v dedine Aguas Calientes a nie priamo na Machu Picchu. Poslednú noc tu strávite v miestnom hoteli a na Machu Picchu sa dostanete spolu s ľudmi, ktorí celú cestu absolvovali vlakom.

V okolí Cusca je možné absolvovať množstvo ďalších túr. Ak by ste hľadali jedňový výlet, určite by som odporúčal ísť na krásny Rainbow Mountain (viac informácií v tomto blogu). Ak by som sa niekedy vrátil do oblasti Cusca, rád by som absolvoval 5 dňový Ausangate trek, ktorý minimálne podľa fotiek sa zdá byť ešte krajší ako Inca trail.

Mekkou horských športov v Peru je mesto Huaráz, nachádzajúce sa severne od Limy. Tu nájdete ešte viac možností na horskú turistiku ako v Cuscu. Ak sa cítite dostatočne fit, odporučil by som minimálne 9 dňovú túru v pohorí Huayhuash, ktorá bolo asi najkrajšou túrou v mojom živote (blog tu).

Zhrnutie

Som veľmi rád, že som pred 20 rokmi mal možnosť prejsť po Inca trail až na Machu Picchu. Osobne by som ale v tejto situácii nezaplatil za túto 4 dňovú túru vyše 600 eur. Príroda v tejto oblasti je veľmi pekná, ale na iných trekoch budete vidieť ešte krajšie scenérie s oveľa menším počtom turistov. Ak si ale myslíte, že na Machu Picchu by ste mali vystúpiť ako Inkovia pred mnohými stáročiami, určite nebudete ľutovať výber tejto svetoznámej túry.

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Rainbow Mountain, jedinečná farebná hora v Peru - Dvere sveta dokorán 5. júna 2020 - 22:17

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Moja najobľúbenejšia krajina v Južnej Amerike - Dvere sveta dokorán 1. augusta 2020 - 22:07

[…] určite by to bolo Peru. Peru je podľa mňa najrozmanitejšou krajinou Južnej Ameriky. Okrem Machu Picchu, najznámejšej archeologickej pamiatky na kontinente tu nájdete aj množstvo koloniálnych miest, […]

Reply
Kam ísť v Peru. Čo vidieť okrem Machu Picchu - Dvere sveta dokorán 15. októbra 2020 - 21:58

[…] vstup rástli raketovou rýchlosťou. O tom či sa oplatí absolvovať Inca trail som už písal v jednom z minulých blogov. Doležité je si tiež uvedomiť, že najlepšie obdobie na návštevu Machu Picchu a aj celej […]

Reply

Leave a Comment