Home Letecké spoločnosti Nové letecké poplatky v Rakúsku, koniec superlacných leteniek

Nové letecké poplatky v Rakúsku, koniec superlacných leteniek

by Karol
0 comment

Rakúska vláda a Austrian Airlines sú blízko uzatvorenia €450 miliónovej dohody o štátnej finančnej pomoci. Súčasťou tejto dohody majú byť aj nové letecké poplatky v Rakúsku. Tieto poplatky zvýšia cenu doteraz najlacnejších leteniek z Viedne a sú veľmi jasne zamierené proti nízkonákladovým konkurentom Austrian Airlines na Viedenskom letisku. Výrazne zasiahnuté budú aj ceny leteniek na letoch do 350 kilometrov. Stanovená bude aj minimálna cena leteniek.

Nové letecké poplatky v Rakúsku

Z dôvodu ochrany prírody bude na letoch kratších ako 350 kilometrov zavedený nový poplatok vo výške 30 eur (jednosmerne). Dotkne sa to ceny leteniek do destinácií ako Praha, Budapešť, Záhreb, alebo Ljubljana. K zvýšeniu cien leteniek do Košíc a Mníchova by nemalo dôjsť, kedže vzdialenosť do Viedne z oboch miest je tesne nad 350 kilometrov.

Momentálne sa na všetky kratšie európske lety z Rakúska vzťahuje poplatok 3,5 eur. Na diaľkových letoch je tento poplatok vo výške 17,5 eur. Podľa nových pravidiel by mal byť tento poplatok rovnaký na všetkých letoch a to vo výške 12 eur.

Stanovená bude tiež minimálna cena leteniek. Základná cena letenky nebude môcť byť nižšia ako je cena všetkých letiskových a vládnych poplatkov. To znamená, že cena jednosmernej letenky bude musieť byť minimálne vo výške 40 eur. Toto nové pravidlo sa najviac dotkne nízkonákladových leteckých prepravcov, ktorí často ponúkajú ceny leteniek hlboko pod 40 eur.

Zhrnutie

20+ eurové jednosmerné letenky z Viedne by sa mali v dohľadnej dobe stať minulosťou. Rakúska vláda chce očividne zavedením nových minimálnych cien leteniek podporiť konkurencieschopnosť Austrian Airlines. Z týchto nových nariadení by mohlo ale mať prospech letisko v Bratislave, ktoré by sa malo snažiť prilákať z Viedne viac nízkonákladových leteckých spoločností. Letecké spoločnosti ako Wizzair, alebo Ryanair by mohli presunúť do Bratislavy aspoň niektoré zo svojich letov.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment