Home Cestovateľský blog Piran, moje najobľúbenejšie mesto na Jadrane

Piran, moje najobľúbenejšie mesto na Jadrane

by Karol
5 komentárov

Slovinský Piran sa trochu prekvapujúco stal mojím najobľúbenejším mestom pri Jadranskom mori. Veľký vplyv na môj celkový dojem malo obdobie počas ktorého som mesto navštívil. Moja prvá cesta do zahraničia po otvorení hraníc, ktoré boli zatvorené z dôvodu pandémie koronavírusu viedla práve do Slovinska. Počas môjho pobytu od 16. do 19. júna bolo v meste len veľmi málo turistov, z ktorých väčšina boli domáci Slovinci. Možno ak by som Piran navštívil v rovnakom období o rok skôr, môj dojem by nebol taký pozitívny. Keď som pred dvoma rokmi v druhej polovici júna prišiel do Dubrovníka a čiernohorkého Kotoru, bol som zhrozený z neuveriteľného množstva turistov v oboch historických mestách.

Výhľad z mestských hradieb

Piran – história

Slovinské pobrežie Jadranského mora má zhruba len 40 kilometrov a Piran je bezpochyby jeho perlou. Od roku 1283 do 1797 patrilo mesto pod Benátsku republiku. Toto obdobie výrazne ovplyvnilo charakter miestnej architektúry. Napríklad zvonica najväčšieho kostola je replikou benátskej zvonica svätého Marka. V roku 1797 bolo mesto anexované Rakúsko-Uhorskom. Po Prvej svetovej vojne pripadla celá Istria Taliansku a následne v roku 1954 sa celé slovinské pobrežie stalo súčasťou Juhoslávie. Až do polovice 20. storočia tu bola hlavným jazykom taliančina. Z dôvodu blízkosti talianskych hraníc tu stále veľa ľudí hovorí po taliansky.

Čo ma najviac zaujalo

Spolu s chorvátskym Rovinjom má podľa mňa Piran najkrajšiu polohu zo všetkých jadranských miest. Historické centrum sa nachádza na poloostrove v tvare trojuholníka, z ktorého sú dve strany obmývané morom. Tretiu stranu tvoria pahorky odkiaľ je skvelý výhľad na celé mesto. Piran je späté s vodou viac ako väčšina ostatných prímorských miest. Celé pobrežie centra slúži ako mestská pláž, ktorú využívajú aj domáci na kúpanie. Prístup do mora je priamo z pobrežnej promenády a voda je prekvapujúco čistá. Vstup do vody je z umelo vytvorených, ktoré pre hĺbku vody nie sú vhodné pre malé deti. Najlepší spôsob ako objaviť mesto je bez mapy blúdením po úzkych uličkách. Stratiť sa tu ale nemôžete, lebo behom pár minút sa vždy dostanete na jednu z dvoch strán pobrežia, kedže poloostrov nie je veľmi široký.

Celkovo si ale myslím, že ani v hlavnej sezóne v Pirani nie je až toľko turistov ako napríklad v Dubrovníku, alebo Rovinji. Svedčí o tom napríkad pomerne menšie množstvo obchodov predávajúcich suveníry.

Najlepší výhľad na historické centrum sa vám naskytne z mestkých hradieb kam sa dostanete za 2 eurá. Veľmi pekný výhľad budete mať aj po vystúpení po schodoch na konci ulíc Matteottijeva a Grudnova. Za jedno euro by malo byť tiež možné vystúpiť na zvonicu kostola Svätého Juraja, ale tá bola v čase mojej návštevy zatvorená. V okolí mesta je tiež niekoľko možností na dlhšie prechádzky. Popri strmých útesoch sa môžete dostať až k pláži Strunjan, alebo do letoviska Portorož.

Výhľad z ulice Matteottijeva

Praktické rady

Bývanie v centre sa môže zdať veľmi romantické, ak ale cestujete s autom, odporučil by som ubytovať sa v novej časti mesta. V centre je parkovanie veľmi drahé a takmer všetci turisti ubytovaní v centre nechávajú autá v záchytných parkoviskách. Tu zaplatíte za deň parkovania 12 eur a minibus do centra je už zadarmo. Väčšina ubytovní v novej časti mesta poskytuje parkovanie zadarmo v blízkosti vašej izby.

Pri návšteve Piranu musíte určite vyskúšať miestne morské špeciality. Ponuka väčšiny reštaurácií je viac menej rovnaká a nelíšia sa moc ani cenami. Ceny sú tu vo všeobecnosti nižšie ako v podobných lokalitách v Chorvátsku. Zdá sa, že jednou z najobľúbenejších reštaurácii je veľmi neformálna Fritolin pri Cantini, kde sa si jedlo budete musieť sami objednať a aj vyzdvihnúť pri okienku. Aj v čase, keď bola väčšina reštaurácií poloprázdnych tu bolo často problém nájsť voľný stôl. V meste nájdete tiež niekoľko lacnejších reštaurácií ponúkajúcich tradičné čevabčiči.

Fritolin pri Cantini

Jediný bankomat v centre je prevádzkovaný bankou Intesa a nachádza sa pri hlavnom námestí.

Hrad Predjama

Po ceste do Piranu by ste si určite nemali nechať ujsť návšteve hradu Predjama. Ten je jedinečný svojím umiestnením v strede 123 metrov vysokej skaly. Mnoho ľudí odporúča aj návštevu blízkej jaskyne Postojna, ktorú ja som ale nenavštívil. Predjama sa nachádza zhruba 15 minút jazdy autom od diaľnice spájajúcej Ljubljanu s Piran.

Hrad Predjama

Piran, zhrnutie

Piran je podľa mňa oveľa zaujímavejšie ako hlavné mesto Slovinska Ljubljana. Aj keď centrum nie je veľmi veľké, na návštevu by ste si mali nechať aspoň jeden deň a užiť si pokojné chvíle prechádzkami po tomto krásnom historickom meste.
Porovnanie Piran s chorvátskym Rovinj.
Túry v slovinských Alpách: Logarska dolina a oblasť rieky Soča.

Mojich 10 najobľúbenejších miest na svete.

5 komentárov

Súvisiace články

5 komentárov

Najkrajšie mesto na Istrii. Rovinj, alebo Piran? - Dvere sveta dokorán 26. júna 2020 - 23:06

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Slovinsko. Soča, jedna z najkrajších riek v Európe - Dvere sveta dokorán 3. júla 2020 - 20:14

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Logarska dolina v Slovinsku. Čo vidieť a túry - Dvere sveta dokorán 11. júla 2020 - 22:12

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Aktuálna situácia pri ceste do Chorvátska a Slovinska - Dvere sveta dokorán 23. augusta 2020 - 15:31

[…] tri hraničné prechody. O 11. hodine ráno bolo na najzápadnejšom prechode smerom na Piran, ktorým som prechádzal zdraženie 15 minút. O niekoľko kilometrov ďalej na ceste vedúcej […]

Reply
Ako som využil koronu na cestovanie po Európe - Dvere sveta dokorán 4. septembra 2020 - 22:52

[…] ktorá dala 200 eurový voucher na ubytovanie všetkým obyvateľom. Blog o prímorskom meste Piran, tyrkysovej rieke Soča a Logarskej […]

Reply

Leave a Comment