Home Cestovateľský blog Najkrajšie mesto na Istrii. Rovinj, alebo Piran?

Najkrajšie mesto na Istrii. Rovinj, alebo Piran?

by Karol
3 komentáre

Chorvátsky Rovinj považuje mnoho ľudí za najkrajšie mesto na Istrii. V mojom predchádzajúcom blogu som písal ako som bol príjemne prekvapený zo slovinského historického mesta Piran. Preto som bol zvedavý ako obstojí Rovinj v porovnaní s iba 80 kilometrov vzdialeným Piran.

História mesta

Architektonicky sú si obe mestá veľmi podobné a majú takmer rovnaké dejiny. Rovinj bolo od 1283 do 1797 súčasťou Benátskej republiky. Následne prešlo pod správu Rakúsko-Uhorska a v roku 1918 sa stalo súčasťou Talianska. Ešte v roku 1911 hovorilo 98% obyvateľov po taliansky. Po Druhej svetovej vojne Istria pripadla Juhoslávii a veľa taliansky hovoriaceho obyvateľstva sa z mesta odsťahovalo.

Rovinj

Moje dojmy z Rovinj

Historické centrum je postavené na menšom poloostrove, na ktorého najvyššom bode stojí kostol Svätej Eufemie. Z prístavu je krásny výhľad na mesto, ale kedže okolie je väčšinou rovinaté tak na rozdiel od Piran tu nebudete mať možnosť obdivovať mesto z výšky. V Rovinj bolo podstatne viac turistov ako v Piran čo je pre mňa veľké negatívum. V čase koronavírusu, keď boli hranice Chorvátska otvorené len niekoľko dní bola väčšina návštevníkov z nemecky hovoriace krajín.

Po príchode do centra som nebol veľmi nadšený z atmosféry, ktorá tu vládla. Hlavná promenáda bola lemovaná genericky pôsobiacimi terasami reštaurácií, ktoré aj keď mali pekný výhľad, ma nelákali na posedenie. V spleti úzkych uličiek som si už ale napravil môj názor na mesto. Tam už vládla pokojnejšia atmosféra a stretol som tam viac domácich ako turistov. Zaujímavou črtou Rovinj sú malé bary umiestnené na strmých schodoch nad morom medzi historickými budovami odkiaľ je krásny výhľad pri západe slnka. V časti poloostrova najvzdialenejšej od hlavnej pevniny sú útesy, na ktorých je možné sa opalovať a je z nich tiež prístup do mora.

Rovinj

Väčšina ľudí cestujúcich autom sa ubytuje v novej časti mesta, v apartmánoch poskytujúcich aj miesto na parkovanie. Rovinj je väčšie mesto a v mnohých prípadoch je nutné ísť autom z ubytovania do centra. Parkovanie priamo v centre je spoplatnené, ale oproti Steakhouse & Pub Istriano nájdete veľké bezplatné parkovisko odkiaľ to do centra mesta budete mať iba 10 až 15 minút peši. Na rozdiel od Rovinju je Piran je ale menšie mesto a prechádzka z ubytovania do centra je oveľa príjemnejšia. Platí to hlavne preto, že v prípade Piran sa vám celý čas naskytujú veľmi pekné výhľady na historickú časť mesta.

Strava je v oboch mestách veľmi dobrá, ale na moje prekvapenie sú reštaurácie v Slovinsku lacnejšie ako v Chorvátsku. Mimochodom benzín bol v Slovinsku tiež o 16% lacnejší.

Ktoré mesto sa mi páčilo viac

Piran je podstatne kompaktnejšie mesto a je oveľa jednoduchšie sa presúvať medzi starou a novou časťou. Obe mestá sú rovnako bohaté na pamiatky, ale Piran má krajšie výhľady na mesto z okolitých kopcov. Veľkým mínusom Rovinj je podstatne väčšie množstvo turistov. Z týchto dôvodov u mňa vyhráva Piran ako moje najobľúbenejšie mesto na Istrii. Ak ale plánujete dovolenku pri mori, Rovinj ponúka vo svojom okolí podstatne viac pláží ako Piran. V každom prípade navštíviť obe mestá počas jednej dovolenky je veľmi jednoduché, kedže autom sa z Rovinj do Piran dostanete za zhruba jednu hodinu.

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Piran, moje najobľúbenejšie mesto na Jadrane - Dvere sveta dokorán 29. júna 2020 - 22:04

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Cestovať k moru v čase koronavírusu? - Dvere sveta dokorán 9. júla 2020 - 22:38

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Aktuálna situácia pri ceste do Chorvátska a Slovinska - Dvere sveta dokorán 18. augusta 2020 - 0:54

[…] Dnes ráno som absolvoval cestu autom z Bratislavy cez Rakúsko a Slovinsko do chorvátskeho Rovinju. Aj keď dochádza k zvyšovaniu počtu nakazených v krajine, v bežnom živote nenastali žiadne […]

Reply

Leave a Comment