Home Cestovateľský blog Soča v Slovinsku: miesta, ktoré musíte navštíviť

Soča v Slovinsku: miesta, ktoré musíte navštíviť

by Karol
2 komentáre

Len máloktoré rieky v Európe majú takú krásnu tyrkysovú farbu ako slovinská Soča. Podobnú farbu riek nájdete aj na Cebu na Filipínach (blog tu), ale do Slovinska sa dostanete oveľa jednoduchšie ako na 10 000 kilometrov vzdialené Cebu.

Okrem možností ako objaviť tie najkrajšie zákutia rieky Soča v tomto blogu ešte spomeniem niekoľko ďalších atrakcií, ktoré sa oplatí navštíviť pri návšteve tejto časti Slovinska.

Rieka Soča – Velika Korita

Soča pramení v západnom Slovinsku a jej celková dĺžka je iba 138 kilometrov. Do Jadranského mora sa vlieva v Taliansku, západne od mesta Terst. Jedny z dvoch turisticky najvyhladávanejších miest na toku rieky sú Tolminska Korita (Tolmin gorges) a Velika Korita Soče.

Obe miesta sa mi zdali byť dosť podobné a nakoniec som sa rozhodol pre návštevu Velika Korita pri meste Bovec, ktoré je tiež dobrou základňou pri objavovaní tejto časti Slovinska.

Ak prichádzate od mesta Kranjska Gora, Velika Korita sa nachádzajú asi 10 kilometrov pred mestom Bovec. Parkovať (zadarmo) budete môcť na vedľajšej ceste priamo pri rieke, zhruba 100 metrov od hlavnej cesty.

V tejto časti budete môcť bezpečné skočiť z okolitých skál do tyrkysových vôd Soče a vytvoriť si tak ideálnu instagramovú fotografiu. Z dôvodu extrémne studenej vody, ale v rieke určite nevydržíte viac ako niekoľko sekúnd. Od parkoviska by som odporúčal ešte sa vrátiť naspäť zhruba 50 metrov k hlavnému toku rieky a absolvovať zhruba kilometrovú túru (smer Kranjska Gora) popri úzkom a hlbokom kaňone Soči.

Soča, Velika Korita

Keď sa dostanete naspäť na parkovisko, môžete pokračovať po vedľajšej ceste smerom na Lepenu zhruba ďalšie dva kilometre k málo navštevovaným, ale veľmi pekným malým vodopádom nazývaných Šunikov vodni gaj. Od parkoviska k vodopádom sa dostanete za menej ako 15 minút.

Tolminska Korita vo všeobecnosti navštevuje viac turistov ako Velika Korita. V Tolminska Korita sa platí za parkovanie (zhruba 5 eur) a aj za vstup (zhruba 8 eur).

Šunikov vodni gaj

Ďalšie atrakcie v okolí rieky Soča

106 metrov vysoký vodopád Boka je z časti viditeľný aj z hlavnej cesty. 30 minútovou (jednosmernou) prechádzkou sa ale môžete dostať na vyššie položené miesta odkiaľ budete mať krásny výhľad na celý vodopád. Väčšina ľudí končí túru už po 15 minútach na drevenej plošine odkiaľ je pohľad na vodopád stále len čiastočný. Preto sa oplatí pokračovať hore kopcom dalších 15 minút. Ďalšie dva známe vodopády v tejto oblasti sú Kozjak pri meste Kobarid a Slap Virje pri Bovci.

Vodopád Boka

Ak by ste boli unavení zo všetkých riek a vodopádov, môžete navštíviť Mangartsko sedlo (Mangart saddle), ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 2070 metrov. Na sedlo sa môžete dostať aj autom po úzkej horskej ceste. Vzdialenosť z mesta Bovec na sedlo je iba 26 kilometrov. Túto cestu by som určite neodporúčal šoférom začiatočníkom. Posledných sedem kilometrov je na ceste veľmi veľa zákrut a cesta je veľmi úzka.

Na mnohých úsekoch sa nezmestia dve autá vedľa seba a určite sa budete musieť vyhýbať druhým autám cúvaním, čo na úzkej horskej ceste môže byť veľmi stresujúce pre niektorých šoférov. Za adrenalínovú cestu budete z vrchu sedla odmenení krásnymi výhľadmi bez nutnosti absolvovať horskú túru.

Mimochodom sedlom prechádza Slovinsko-talianska hranica. Za možnosť vystúpiť na sedlo budete musieť zaplatiť takzvanú ekologickú daň vo výške 5 eur na auto.

Mangartsko sedlo

Horský prechod Vršič a Kranjska Gora

Ak budete cestovať do údolia rieky Soča, je veľká pravdepodobnosť, že budete musieť prechádzať cez horský prechod Vršič. Vršič sa nachádza v nadmorskej výške 1611 metrov a z parkoviska na horskom prechode budete môcť uskutočniť niekoľko zaujímavých túr. Jednou z najpopulárnejších je pomerne jednoduchá túra na Slemenovu špicu.

Oficiálne sa tam z parkoviska dostanete za 90 minút, ale pri rýchlejšej chôdzi by vám cesta nemala trvať viac ako hodinu. Zo Slemenovej špice budete mať opäť veľmi pekný výhľad na Julianské Alpy, Taliansko a Rakúsko. Ak by ste sa necheli vraciať na parkovisko tou istou cestou, hneď na lúke pod Slemenovou špicou choďte pomerne nevýrazným chodníkom doľava, ktorý vás privedie na chodník popod masív, ktorý ste mali pri ceste na Slemenovu špicu po ľavej strane. Tento chodník prechádza na niektorých miestach nespevneným terénom a určite by som ho neodporúčal obsolvovať s deťmi.

Slemenova špica

Horský prechod Vršič spája údolie Soča s Kranjskou Gorou. V Kranjskej Gore môžete navštíviť dve veľmi pekné jazerá, ktoré sú veľmi ľahko dostupné aj pre menej mobilných ľudí. Prvým je jazero Jasna nachádzajúce sa priamo na okraji Kranjskej Gory. Zelenci, ďalšie jazero s extrémne čírou vodou sa nachádza len 5 minút jazdy auta na juhozápad od centra mesta.

Ak by ste plánovali cestu k moru, určite navštívte aj Piran, ktoré je mojím najobľúbenejším mestom na Jadrane. Logarska dolina je skvelým miestom na túry.

Jazero Jasna
2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Cestovať k moru v čase koronavírusu? - Dvere sveta dokorán 9. júla 2020 - 22:39

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Logarska dolina v Slovinsku. Čo vidieť a túry - Dvere sveta dokorán 11. júla 2020 - 22:12

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment