Home Cestovateľské správy Cestovať k moru v čase koronavírusu?

Cestovať k moru v čase koronavírusu?

by Karol
1 comment

Stále rozmýšlate či by ste mali cestovať do zahraničia v čase koronavírusu? Najlepšie obdobie na dovolenku mimo Slovenska ste podľa mňa tento rok už prepásli. Ideálnym obdobím na cestu k moru bol jún a začiatok júla, keď boli čerstvo otvorené hranice. Ja som ešte v polovici júna išiel na dva týždne do Rovinju a do slovinských hôr. Následne som začiatkom júla odletel do Grécka. V posledných dňoch dochádza k pomerne vysokým denným prírastkom ochorenia na koronavírus, čím sa môže skomplikovať aj možnosť vycestovať do zahraničia.

Riziká pri cestách do zahraničia

Tento týžden boli zo zoznamu bezpečných krajín náhle vyradené Bulharsko a Čierna Hora. Všetci turisti vracajúci sa z týchto dvoch krajín budú musieť po príchode na Slovensko ísť do päťdňovej karantény a následne budú musieť podstúpiť test na koronavírus. Rovnaký osud môže postihnúť aj ktorúkoľvek ďalšiu európsku destináciu. Preto je dôležité si rozmyslieť, či by ste boli ochotní podstúpiť prípadnú karanténu po návrate na Slovensko.

Niektoré krajiny začali testovať turistov po príchode do krajiny. Ja som bol testovaný na koronavírus po prílete na letisko do Atén. Napríklad v Grécku okrem pozitívne testovanej osoby musia ísť do karantény aj všetci spolucestujúci sediaci 2 až 3 sedadlá od nakazenej osoby, čo predstavuje zhruba 20 osôb. Boli by ste ochotní podstúpiť riziko, že pôjdete do karantény aj keď nemáte koronavírus?

Krajina, ktorá je dnes považovaná za bezpečnú môže byť zajtra zaradená do zoznamu menej bezpečných krajín. Niektoré krajiny sa môžu opäť rozhodnúť zatvoriť svoje hranice. Ak máte zakúpenú letenku, tú by ste mali mať možnosť vymeniť za voucher. V prípade nerefundovateľných rezervácií ubytovania by ste ale prišli o svoje peniaze (nerefundovateľné rezervácie ubytovania spred začiatku koronakrízy by nemal byť problém zrušiť bez storno poplatkov). Ste teda ochotní podstúpiť riziko, že prídete o peniaze za vaše rezervácie ak by začali platiť nové cestovné obmedzenia?

Na ostrove Mykonos, ktorý bol mojou prvou zastávkou počas tohtoročnej cesty po Grécku platí nariadenie, že ak by sa na ostrove vyskytlo 6 prípadov koronavírusu, bude celý ostrov uzavretý. Lety môžu byť náhle zrušené do ktorejkoľvek destinácie. Ste ochotní podstúpiť riziko, že sa nebudete môcť vrátiť na Slovensko podľa pôvodných plánov?

Cestovať v čase koronavírusu?

Každý si musí sám zvážiť do akej miery je ochotný podstúpiť vyššie uvedené riziká. Na začiatok augusta mám ešte letenku na Faerské ostrovy, ktorú som kúpil ešte v polovici januára. Iné cestovateľské plány si už na tento rok zatiaľ nerobím. Ak by bola epidemiologická situácia dobrá, nevylučujem ďalšie cesty do zahraničia. Všetko by som ale riešil až na poslednú chvíľu. Ak by ste sa rozhodli pre dovolenku mimo Slovenska, odporučil by som robiť refundovateľné rezervácie. Možno by ste mali tiež uvažovať nad destináciami, do ktorých sa budete vedieť dostať autom. Cestou autom nielenže prídete do styku s menej ľudmi, ale ste aj flexibilnejší ak by ste sa potrebovali predčasne vrátiť na Slovensko.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Grécko: môj test na koronavírus po prílete do Atén - Dvere sveta dokorán 9. júla 2020 - 23:05

[…] Cestovateľské správy […]

Reply

Leave a Comment