Home Vernostné programy Najlepší benefit statusu Oneworld Emerald

Najlepší benefit statusu Oneworld Emerald

by Karol
1 comment

Oneworld je jednou z troch veľkých svetových aliancií leteckých spoločností. Súčasťou tejto skupiny sú napríklad British Airways, Iberia, Qatar Airways, American Airlines, Cathay Pacific, alebo Qantas. Každá letecká spoločnosť má svoj vernostný program, ale privilégia plynúce z členstva je možné využívať na všetkých letoch aliancie. Vernostné programy Oneworld majú tri vyššie stupne, ktorými sú Ruby, Sapphire a Emerald. Každá letecká spoločnosť okrem týchto spoločných pomenovaní využíva aj svoje vlastné názvy. Napríklad British Airways Bronze (Ruby), Silver (Sapphire) a Gold (Emerald).

Benefity jednotlivých statusov

So základnou vernostnou kartou môžete iba zbierať míle, ale nemáte žiadne iné výhody. So statusom Ruby budete mať väčšinu benefitov iba u leteckej spoločnosti, kde máte vedenú kartu. Najväčšími univerzálnym výhodami Ruby platiacich pri všetkých leteckých spoločnostiach Oneworld je možnosť check-in pri biznis prepážkach a možnosť zadarmo rezervovať sedadlo.

Sapphire je už podstatne zaujímavejší a je možné ho využiť na všetkých letoch v rámci skupiny. So Sapphire okrem benefitov Ruby je tiež check-in batožiny zadarmo (plus extra hmotnostný limit) a umožnený je vstup do biznis salónikov. Nárok na všetky tieto benefity máte aj pri letoch v ekonomickej triede. Výhody poskytujúce Sapphire sú už dostačujúce, ale s Oneworld Emerald vám pribudne ešte jeden skvelý benefit.

Qatar Airways Al Safwa First Class lounge v Dohe

Oneworld Emerald benefity

S Oneworld Emerald okrem privilégií Sapphire je možné napríklad tiež využiť First class check-in, alebo je možné vstúpiť na palubu lietadla naraz s pasažiermi cestujúcimi v prvej triede. Tieto výhody nie sú až tak dôležité, kedže už check-in pri biznis prepážkach je už dostatočne dobrý. V prípade vypredaného letu v ekonomickej triede budú držitelia Emerald statusu medzi prvými, ktorí budú upgradovaní z ekonomickej triedy do biznis triedy. Nie každý deň sa ale stáva, že váš let by bol vypredaný v ekonomickej triede. Preto si myslím, že najzaujímavejší benefit Oneworld Emerald je vstup do salónikov prvej triedy. Pravdaže platí to len pri leteckých spoločnostiach, ktoré ponúkajú First class lounge.

Malaysia Airlines First Class lounge v Kuala Lumpure

Kto ponúka First class lounge

First class lounge prevádzkujú hlavne ázijské letecké spoločnosti. S Oneworld Emerald sa do týchto salónikov dostanete (aj s jedným hosťom) aj keď budete cestovať s najlacnejšou letenkou v ekonomickej triede. Let musí byť na palube niektorého z leteckým prepravcom zo skupiny Oneworld.

V Ázii ponúkajú First class lounge Cathay Pacific v Hong Kongu, Malaysia Airlines v Kuala Lumpure, Japan Airlines v Tokiu (letiská Haneda a Narita) a Qatar Airways v Dohe. Austrálska spoločnosť Qantas má First class lounge v Sydney, Melbourne, Singapure, Los Angeles a Aucklande.

Na letisku Londýn Heathrow majú First Class lounge British Airways, American Airlines a Cathay Pacific. British Airways má ešte First class lounge aj na letisku Gatwick. Vo Frankfurte má First class lounge Japan Airlines. Finnair má pre držiteľov Emerald statusu špeciálny salónik v Helsinkách v mimo schengenskej zóne.

First class lounge British Airways nájdete ešte aj v Chicagu a na letisku JFK v New Yorku.

American Airlines ponúka koncept Flagship dining, kam ale majú prístup iba pasažieri cestujúci v prvej triede. Do Concord room od British Airways vyhradenej pre cestujúcich v prvej triede sa tiež s Oneworld Emerald nedostanete. Qatar Airways Al Safwa First Class lounge je dostupná iba pre ich vlastných platinových členov cestujúcich v biznis a prvej triede.

Cathay Pacific cabaňa v The Wing First Class lounge

Čo očakávať od First class lounge

Najzásadnejším rozdielom oproti biznis salónikom je kvalita jedál. Vo väčšine salónikov prvej triedy je obsluha vykonávaná reštauračnou firmou, kde si vyberáte jedlo priamo z jedálneho lístka (pravdaže zadarmo). Kvalita nápojov je tiež podstatne vyššia. Napríklad šampanské nenájdete v mnohých biznis salónikoch. Vo First class lounge ale šampanské nemôže chýbať. Letecké spoločnosti sa snažia spríjemniť čas na letisku svojim najvernejším zákazníkom rôznymi spôsobmi. Napríklad Cathay Pacific ponúka zadarmo masáž, alebo obrovské kúpeľne, takzvané cabaňas vybavené vaňou. Japan Airlines vám vyleštia topánky a Qatar Airways ponúknu na oddych izbu hotelovej kvality priamo v salóniku.

Viac o salónikoch prvej triedy si môžete prečítať v mojich minulých recenziách: Qatar Airways Al Safwa v Dohe, Cathay Pacific The Pier a The Wing First Class lounge v Hong Kongu, Japan Airlines v Tokiu Narita, Qantas First class lounge v Singapure a Malaysia Airlines v Kuala Lumpure.

Predjedlo v Qantas First Class lounge v Singapure
Japan Airlines First Class lounge v Tokiu

Ako najrýchlejšie dosiahnuť Oneworld Emerald

Ak by ste správne plánovali kúpu letenky, k Oneworld Emerald v Privilege Club od Qatar Airways by ste sa vedeli dopracovať už po absolvovaní menej ako 3 spiatočných diaľkových letov v biznis triede. V Privilege Club na Platinum status (OW Emerald) budete musieť za 12 po sebe idúcich mesiacoch nazbierať 600 Qpoints. Za jednu spiatočnú letenku v biznis triede na Ďaleký východ dostanete 130 Qpoints. Qatar Airways máva často akcie pri ktorých dostanete za váš let až dvojnásobok Qpoints a k Platinum statusu sa teda dopracujete oveľa rýchlejšie. O Privilege Club som už písal v minulosti. Nie je to ideálny vernostný program, ale ak častejšie cestujete s Qatar Airways, môže byť pre vás výhodný.

Ďalšou možnosťou ako rýchlejšie získať Oneworld Emerald je cez Executive Club od British Airways. Na Gold status (OW Emerald) budete potrebovať 1500 bodov počas členského roka a potrebné je tiež absolvovať štyri lety s British Airways. Ako najrýchlejšie získať body do Executive Club som už písal v tomto blogu.

Qatar Airways Al Safwa sleeping room

Zhrnutie

Biznis salóniky leteckých spoločností sú dobrým miestom, kde stráviť čas pred vaším letom. Ak by ste mali prístup do salónikov First class, je možné, že by ste prestupový čas zámerne predĺžili oproti nútenému minimu za normálnych okolností.
Jednotlivé benefity Oneworld nájdete tu.

Ak máte nárok na vstup do biznis salónikov, nie vždy musíte ísť do loungu, ktorý odporučí letecká spoločnosť pri check-in. Letecké spoločnosti sa vás niekedy budú snažiť dostať do menej kvalitných salónikov. Ako sa nenechať zmanipulovať leteckou spoločnosťou pri výbere business lounge.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Miles+Bonus, najlepší program Star Aliance? - Dvere sveta dokorán 26. júla 2020 - 23:48

[…] Vernostné programy […]

Reply

Leave a Comment