Home Recenzie aerolínií Recenzia Aegean Airlines a Olympic Air

Recenzia Aegean Airlines a Olympic Air

by Karol
6 komentárov

Aegean Airlines je najväčšia grécka letecká spoločnosť a z Atén prevádzkujú priame lety aj do Viedne a Budapešti. Z Viedne sa s nimi v letných mesiacoch dostanete bez presadania aj na Rhodos a do Heraklionu na Kréte.

Od júna 2023 spustia Aegean aj priame spojenie z Bratislavy do Atén.

Jedna nevýhoda letov Aegean z Bratislavy do Atén

Aktualizácia: V tomto novom blogu nájdete recenziu Aegean Airlines v období, keď už servis na palube nebol ovplyvnený pandémiou (aj so stravou zadarmo).

Ich dcérska spoločnosť Olympic Air lieta iba na vnútroštátnych letoch. Ja som v prvej polovici júla 2020 absolvoval celkovo 6 letov v ekonomickej triede s týmito dvoma leteckými spoločnosťami na trase Viedeň – Atény – Mykonos – Atény – Corfu – Atény – Viedeň. Servis na palube bol v dôsledku pandémie koronavírusu značne obmedzený.

Aegean Airlines: Viedeň – Atény strava

Aegean Airlines už niekoľko rokov po sebe získala titul najlepšej regionálnej leteckej spoločnosti v Európe. V období, keď väčšina európskych leteckých spoločností značne obmedzila palubný servis, Aegean Airlines na dlhších európskych letoch stále podáva aj teplú stravu. Väčšinou sa jedná o tradičné grécke špeciality. V biznis triede je podávané jedlo pozostávajúce z troch chodov. Počas môjho letu bol ale z dôvodu pandémie koronavírusu servis značne obmedzený. Každý pasažier dostal iba balíček obsahujúci žemlu so syrom a šunkou, keksom a fľašou vody.
Aktualizácia jún 2022: Aegean podávajú aj naďalej v ekonomickej triede iba sendviče, aj keď sa hovorí o tom, že by sa mohli časom vrátiť k teplým jedlám.

Olympic Air

Sedadlá a batožina

Aegean ponúkajú tri typy leteniek v ekonomickej triede: Light, Flex a ComfortFlex.

Rezervačná trieda Light nezahŕňa check-in batožinu a rezervácia sedadla je za poplatok. V tomto prípade si budete môcť zobrať na palubu zadarmo jeden kus väčšej batožiny do hmotnosti 8 kilogramov. Najlacnejšie takzvané štandardné sedadlá sú dostupné za 4 eurá a nachádzajú sa v zadnej časti lietadla. Tieto sedadlá majú pomerne málo miesta na nohy a porovnal by som ich pohodlím k nízkonákladovým leteckým spoločnostiam. Ak ste vyšší, Up Front sedadlá nachádzajúce sa v prednej časti lietadla sú pohodlnejšie a sú dostupné za poplatok 16 eur. Sedadlá pri núdzovom východe si budete môcť rezervovať za 18 eur. Ak si za sedadlo nezaplatíte, pri check-in vám systém sám vyberie miesto, kde budete sedieť.

Pri Flex letenkách budete môcť meniť dátum odletu bez poplatkov, ale dopláca sa prípadný rozdiel v cene letenky. Štandardné sedadlá sú k dispozícii bez rezervovačných poplatkov.


ComfortFlex letenky zahŕňajú už aj check-in batožinu a Up Front sedadlá sú zadarmo.

Fotogaléria: catering Aegean Airlines v biznis triede

Inflight entertainment a palubný personál

Aj keď som cestoval v období koronavírusu, keď je mierne obmedzená interakcia s palubným personálom, letušky boli počas celého času veľmi príjemné. Všetkých šesť letov bolo úplne na čas a lietadlá boli veľmi čisté. Pred letom je možné si stiahnuť aplikáciu Aegean Airlines, ktorá umožní počas letu sa pripojiť k inflight entertainment systému. Obsah je ale značne obmedzený a dostupné sú väčšinou iba grécke noviny a hudba na počúvanie. Filmy nie sú vôbec zaradené do ponuky.

Olympic Air

Olympic Air majú vo svojej flotile iba turbovrtulové lietadlá Dash 8 a ATR-42. Dash 8 sú jedny z mojich najneobľúbenejších lietadiel z dôvodu veľmi úzkej kabíny (recenzia Austrian Airlines Dash 8), ale na krátke vnútroštátne lety sú akceptovateľné. Mnohé vnútroštátne lety na Airbus A320 sú označované kódom Olympic Air, ale lietadlá a aj posádka sú od Aegean Airlines. Na vnútroštátnych letoch je podávaná voda a keksy. Cena za rezerváciu sedadla na vnútroštátnych letoch je nižšia ako na medzinárodných letoch.

Aegean Airlines zhrnutie

Aegean Airlines je veľmi solídna letecká spoločnosť a bola by dobrou voľbou pri cestách do Grécka. Platí hlavne v prípade, keď servis na palube nie je obmedzený ako tomu bolo počas pandémie koronavírusu. Najväčším negatívom Aegean Airlines sú štandardné sedadlá, ktoré nie sú veľmi pohodlné.

Recenzia letu s Aegean Airlines v biznis triede z Viedne do Atén.

6 komentárov

Súvisiace články

6 komentárov

Aký bol môj prvý let po otvorení hraníc - Dvere sveta dokorán 21. júla 2020 - 15:26

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Miles+Bonus, najlepší program Star Aliance? - Dvere sveta dokorán 26. júla 2020 - 23:44

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Najlepší lounge na letisku v Aténach - Dvere sveta dokorán 18. septembra 2020 - 15:20

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Star Alliance: Tri promo akcie na letenky do Grécka - Dvere sveta dokorán 20. mája 2021 - 15:38

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Recenzia: Aegean Airlines biznis trieda VIE - ATH - Dvere sveta dokorán 20. júna 2021 - 10:01

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment