Home Letecké spoločnosti Covid-19: čo robiť ak let nebol zrušený, ale nemôžete cestovať

Covid-19: čo robiť ak let nebol zrušený, ale nemôžete cestovať

by Karol
0 comment

Mnoho ľudí si zakúpilo letenky ešte pred začiatkom pandémie koronavírusu a teraz sa ocitlo v situácii, keď z rôznych dôvodov nemôžu absolvovať rezervovaný let. V prvých mesiacoch pandémie sa tento problém dal vyriešiť veľmi jednoducho. Letecké spoločnosti v tom období zrušili veľkú väčšinu letov, v dôsledku čoho na základe nariadenia EC 261 mali pasažieri nárok na plnú refundáciu letenky. Mnohé lety sú ale postupne obnovované a veľa ľudí sa teraz môže ocitnúť v situácii, že ich let nebol zrušený, ale oni nemôžu, alebo nechcú cestovať.

Ja som mal na leto a jeseň zakúpené dve letenky na diaľkové lety, o ktorých som vedel, že nebudem môcť využiť. Prvou bola nerefundovateľná letenka v prvej triede so Swiss z Kyjeva do Hong Kongu na začiatok augusta a druhou bola 500 eurová spiatočná error fare letenka v biznis triede s Iberiou do Bogoty na koniec septembra. Swiss augustové lety do Hong Kongu nezrušil, ale Hong Kong vôbec neopúšťa cudzincov na svoje územie. Ak by sa do Kolumbie koncom septembra aj dalo cestovať, určite by som ale v tomto období nešiel na dovolenku do Južnej Ameriky. Našťastie sa mi v oboch prípadoch podarilo úspešne vyriešiť problém s letenkami.

Čakajte pokiaľ váš let nebude zrušený

Ak nemôžete, alebo nechcete vycestovať, najlepším riešením je počkať pokiaľ aspoň jeden let z vašej rezervácie nebude zrušený. V takom prípade by ste mali nárok na plnú refundáciu letenky. Ak by odlet, alebo prílet do destinácie bol výrazne posunutý, máte tiež nárok na refundáciu. V niektorých prípadoch letecké spoločnosti rušia lety až dva týždne pred plánovaným odletom. Z tohto dôvodu je potrebné byť trpezlivý a nerušiť unáhlene letenky.

Let nebol zrušený – voucher

Ak máte smolu, že váš let nebol zrušený, vašou jedinou možnosťou je požiadať o voucher v hodnote ceny letenky. Tento voucher bude možné využiť na budúcu kúpu novej letenky. Vačšina leteckých spoločností momentálne ponúka možnosť zrušenia letenky výmenou za voucher. Ak by letecká spoločnosť voucher neponúkala a kúpili ste letenku bez možnosti zmeny dátumu odletu, cestovať nebudete môcť a ani svoje peniaze už neuvidíte.

Ak by ste žiadali o refundáciu letenky v hotovosti z dôvodu , že konkrétna krajina nepúšťa cudzincov (občanov SR) na svoje územie, máte len minimálnu šancu na úspech. Letecké spoločnosti by vám mali vrátiť peniaze ak nedostanete víza, ale nie v prípade ak krajina celoplošne nepúšťa cudzincov na svoje územie.

Iberia Airbus A340

Ako som vyriešil letenky do Hong Kongu a Bogoty

Ešte začiatkom júla neboli evidované žiadne zmeny na mojej trase Kyjev – Zürich – Hong Kong. V polovici júla som konečne dostal email od Swiss o zrušení letu z Kyjeva do Zürichu. Swiss mi ponúkli voucher, alebo zmenu dátumu odletu. Fakt, že možem požiadať o refundáciu letenky nebol na prvý pohľad úplne zreteľný. V prípade Lufthansa Group kam patrí aj Swiss by som neodporúčal zmenu dátumu. Swiss by letenku precenil podľa súčasných cien, čo by v mojom prípade predstavovalo vyše dvojnásobok pôvodnej ceny letenky. Veľkou nevýhodou voucheru od Lufthansa Group je, že sa nedá rozložiť na kúpu viacerých leteniek. Refundácia letenky je teda jediným rozumným riešením v prípade Lufthansa Group ak bol váš let zrušený.

Môj let z Madridu do Bogoty bol tiež zrušený a Iberia mi ponúkla zmenu dátumu odletu bez precenenia letenky, alebo refundáciu letenky. Na moje prekvapenie som online úspešne zmenil dátum odletu bez akýchkoľvek poplatkov navyše aj v prípade error fare letenky. Za normálnych okolností je cena letenky v ekonomickej triede vyššia ako čo som zaplatil ja za biznis triedu. Môj nový dátum odletu do Bogoty je teraz na konci júna 2021. Ak by v lete 2021 nebolo možné cestovať do Kolumbie, budem sa spoliehať na ďalšiu možnosť bezplatnej zmeny dátumu odletu. V najhoršom prípade by som letenku zrušil, kedže sa jedná o plne refundovateľnú letenku.

Web stránka s detailnými informáciami o EC261.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment