Home Cestovateľské správy Používate rúška v zahraničí aj keď nie sú povinné?

Používate rúška v zahraničí aj keď nie sú povinné?

by Karol
0 comment

Pravidlá používania rúška v zahraničí sa výrazne líšia v jednotlivých krajinách. Radili by ste sa nariadeniami konkrétnej vlády, alebo by ste používali rúška v rovnakých situáciách ako keby ste boli na Slovensku?

Používanie rúška v zahraničí

Hneď na začiatku pandémie koronavírusu boli na Slovensku zavedené jedny z najprísnejších nariadení ohľadom nosenia ochranných rúšok na verejnosti. Na rozdiel od Slovenska už v mnohých krajinách nie je vyžadované ich nosenie v obchodoch, alebo v mestskej hromadnej doprave. Ešte začiatkom júla počas mojej návštevy Grécka ich už vo vnútorných priestoroch nosilo len minimum ľudí. Dnes ráno po prílete na Faerské ostrovy museli mať na letisku rúško nasadené všetci ľudia. Akonáhle som ale opustil budovu letiska, už som počas celého dňa nestretol ani jedného človeka, ktorý by ho mal nasadené. Či som sedel v autobuse, alebo bol v pomerne rušnom supermarkete, iba všade prítomné stroje s dezinfekčnými pripravkami na ruky pripomínali fakt, že stále žijeme v období koronavírusu.

Nosiť, alebo nenosiť rúška?

Ako by ste zareagovali vy v takejto situácii? Dali by ste si dole rúško ako miestni obyvatelia, alebo by ste si ho nechali nasadené? Ja som rúško dnes používal pri každej príležitosti, keď som prichádzal do akéhokoľvek bližšieho kontaktu s inými ľudmi. V obchodnom dome a aj v supermarkete som bol jediný človek s rúškom, aj keď som určite nebol jediný turista. Používal som ho aj napriek tomu, že som mal dnes negatívny test na koronavírus, keďže po príchode na Faerské ostrovy musia všetci cestujúci na letisku podstúpiť tento test. Aj keď má niekto negatívny test na koronavírus ešte neznamená, že sa nemohol nakaziť napríklad počas letu, čo by sa neprejavilo na teste vykonaním hneď po prílete.

Myslím si, že ak sa v tomto období rozhodneme vycestovať do zahraničia, mali by sme byť ohľaduplní voči domácemu obyvateľstvu a snažiť sa znížiť prípadné riziku prenosu nákazy. Pravdaže nosením rúška chránime aj sami seba. Rovnako opatrní by sme mali byť aj po návrate na Slovensko. Pri cestách cudzincov na Slovensko by som tiež od nich očakával rovnakú ostražitosť. Našťastie nariadenia ohľadom nosenia rúška sú stále pomerne prísne na Slovensku a tie musia dodržiavať aj zahraniční návštevníci.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment