Home Letecké spoločnosti Recenzia Scandinavian Airlines Kodaň – Faerské ostrovy

Recenzia Scandinavian Airlines Kodaň – Faerské ostrovy

by Karol
2 komentáre

Recenzia biznis triedy Scandinavian Airlines (SAS) z Kodane na Faerské ostrovy na Airbus A320neo. Pocity z letu v ekonomickej triede by v tomto prípade boli skoro identické ako v biznis triede. Moja cesta sa uskutočnila v období pandémie koronavírusu a Scandinavian Airlines neposkytujú na palube v tomto období žiadny servis. Sedadlá v biznis triede sú tiež identické s tými v ekonomickej triede. O smutnom stave biznis triedy na európskych letoch som už písal v jednom z minulých blogov.

Prečo som kúpil letenku v biznis triede

Moju pôvodnú letenku na Faerské ostrovy s KLM som kúpil ešte začiatkom januára 2020. Z dôvodu šírenia koronavírusu KLM zrušili jeden z mojich letov a preto som požiadal o refundáciu celej letenky. Namiesto toho som kúpil dve nezávisle letenky. Jednu z Viedne do Kodane s Austrian Airlines a následne z Kodane na Faerské ostrovy s SAS. Pozor ale! Pri kúpe dvoch separátnych leteniek sa vždy vystavujete určitým rizikám. V prípade ak by prvý let meškal, letecká spoločnosť vám nepomôže so zmenou nasledujúceho letu.

Scandinavian Airlines SAS Plus sedadlá

Najlacnejšia spiatočná letenka v ekonomickej triede z Kodane na Faerské ostrovy stála 240 eur. Túto letenku by ale nebolo možné zrušiť a flexibilita je pre mňa v období koronavírusu veľmi dôležitá. Letenka v biznis trieda stála iba o 50 eur viac (290 eur). Túto letenku bolo možné zrušiť bez akýchkoľvek storno poplatkov a tiež bolo možné bezplatne zmeniť dátum odletu. Do môjho vernostného programu Star Alliance Miles+Bonus som tiež dostal dvojnásobok míľ oproti ekonomickej triede. Pred kúpou pomerne drahej letenky v ekonomickej triede si vždy overte cenu aj v biznis triede. V niektorých prípadoch môže byť cena letenky v biznis triede podobná s cenou letenky ekonomickej triede, alebo dokonca nižšia.

Sedadlá a Wifi

Let na Faerské ostrovy bol v novom Airbus A320neo. Scandinavian Airlines označuje biznis triedu na európskych letoch ako SAS Plus. Sedadlá v SAS Plus sú rovnaké ako v ekonomickej triede. V SAS Plus ale ostáva vždy stredné sedadlo voľné. Po usadení som si hneď všimol, že sedadlo bolo veľmi mäkké a pohodlné. Väčšina sedadiel iných leteckých spoločností má na Airbus A320, alebo Boeing 737 oveľa tvrdšie sedadlá. Priestor na nohy bol štandardný a mal som pocit, že úplne identický ako v ekonomickej triede. Fakt, že nikto vedľa mňa nesedel spravil let komfortnejším. Ale ani v ekonomickej triede by som nemal v prípade SAS problém pomerne pohodlne stráviť 2 hodinový let. Každé sedadlo malo USB port na nabíjanie.

Pasažieri SAS Plus majú počas letu prístup na wifi zadarmo. Na prihlásenie sa stačí vyplniť priezvisko a rezervačný kód letenky. V ekonomickej triede za pripojenie zaplatíte 4,9 eur.

Scandinavian Airlines

Lounge a servis na palube

Scandinavian Airlines lounge na letisku v Kodani je od marca zatvorený a zatiaľ nebol zverejnený dátum jeho znovuotvorenia. Servis na palube lietadla bol nulový. Letecké spoločnosti v čase koronavírusu zvolili rozdielny prístup k palubnému servisu. Napríklad Austrian Airlines a Lufthansa poskytujú nápoje a stravu skoro v rovnakej podobe ako pred príchodom koronavírusu. Palubný personál Scandinavian Airlines sa počas letu v hlavnej kabíne ani neukáže. Viem akceptovať ak sa letecká spoločnosť rozhodne nevystavovať palubný personál riziku nákazy pri styku s pasažiermi. Ak ale letecká spoločnosť v biznis triede neposkytne ani pohár, alebo fľašu vody je už iná záležitosť. Ak vedie letecké spoločnosti dať na sedadlo fľašu vody ešte pred vstupom pasažierov na palubu pri diaľkových letoch, prečo to nemôžu spraviť aj na európskych letoch ak sa chcú vyhýbať kontaktu s cestujúcimi?

Recenzia Scandinavian Airlines zhrnutie

Z celého letu som mal zmiešané pocity. Sedadlá boli pomerne pohodlné a uvítal som tiež možnosť bezplatne sa pripojiť na wifi. Že SAS v biznis triede neposkytli ani pohár vody na dvojhodinovom lete je ale pre mňa zarážajúce.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Covid-19 test zadarmo v Nemecku a letisku Kodaň - Dvere sveta dokorán 9. augusta 2020 - 18:56

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Kompenzácia za let bez palubného servisu - Dvere sveta dokorán 23. augusta 2020 - 19:01

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply

Leave a Comment