Home Letecké spoločnosti Najlacnejší let helikoptérou na svete. Iba 11 eur!

Najlacnejší let helikoptérou na svete. Iba 11 eur!

by Karol
1 comment

Chceli by ste aspoň raz v živote vyskúšať let helikoptérou? Na Faerských ostrovoch máte šancu si rezervovať miesto už za 11 eur. Atlantic Airways prevádzkujú pravidelné lety helikoptérami, ktoré slúžia hlavne na prepravu miestnych obyvateľov do odľahlejších dedín. Tieto lety sú dotované faerskou vládou a letenky za najlacnejšie spojenia stoja iba 85 dánskych korún (11 eur). Turisti môžu využiť tento servis za rovnakú cenu ako domáce obyvateľstvo. Jediným obmedzením je, že zahraniční návštevníci si môžu kúpiť iba jednosmerné letenky. Návrat je už možný iba autobusom, alebo trajektom.

Atlantic Airways

Let s helikoptérou na Faerských ostrovoch

Ceny leteniek na priamych spojeniach sa pohybujú od 85 po 215 dánskych korún (11 až 29 eur). Cena závisí od vzdialenosti a za najlacnejšiu letenku budete môcť absolvovať 5 až 10 minútový let. Pri najdrahšej letenke môže let (aj s prípadným krátkym medzipristátím) trvať až 30 minút. Množstvo letov je veľmi obmedzené a do každej destinácie sú prevádzkované maximálne 4 lety za týždeň. V prípade zlého počasia sú často lety zrušené a preto je potrebné mať vždy pripravený alternatívny spôsob prepravy. Letenky sa začínajú predáť iba 7 dní pred odletom a počet miest je veľmi obmedzený. Z tohto dôvodu by som odporúčal kúpiť letenku hneď ako sa otvorí rezervačný systém. Iba v prípade letov na ostrov Froðba začína predaj 2 dni pred odletom. Plná refundácia letenky je možná až do 24 hodín pred odletom. Jednotlivé destinácie a ceny nájdete na webovej stránke Atlantic Airways.

Môj let s Atlantic Airways

Ja som si rezervoval let do Hattarviku nachádzajucom sa na najvýchodnejšom ostrove Faerských ostrovov. Tento let je podľa mňa asi jedným z najkrajších, kedže sa prelietava ponad viacero ostrovov so strmými vysokými horami. 30 minút pred plánovaným odletom bol ale z dôvodu zlého počasia let zrušený. Nasledujúce dni už boli všetky lety vypredané a podarilo sa mi zohnať iba letenku na najjužnejší ostrov Froðba, kam sa predaj začína 2 dni pred odletom.

Našťastie na druhý pokus už bolo počasie dobré a tak som mohol nasadnúť na môj prvý let helikoptérou v živote. Hoci check-in spočíva iba v odvažení batožiny, na helipade (pristávacom mieste) je potrebné byť minimálne 30 minút pred odletom. V helikoptére je v troch radoch 12 sedadiel pre pasažierov plus dve sedadlá pre pilotov. So sebou si nie je možné zobrať na palubu žiadnu batožinu. Tá sa musí uložiť v malom cargo priestore. Každý cestujúci dostane klapky na uši tlmiace hluk. Na moje prekvapenie let aj bez klapiek nebol veľmi hlučný a tiež bol veľmi stabilný.

Na palube bolo dokopy 7 pasažierov, ktorí všetci vystúpili po 7 minútach letu na prvom ostrove. Zvyšných 15 minút letu na Froðba som už mal celú helikoptéru iba pre seba. Leteli sme v pomerne v nízkej výške s krásnymi výhľadmi na zelené, hornaté ostrovy.

Atlantic Airways

Zhrnutie

Ak by ste plánovali cestu na Faerské ostrovy, určite by ste nemali nechať ujsť výlet helikoptérou. Vo všeobecnosti sú ceny na Faerských ostrovoch veľmi vysoké a lety helikoptérou sú jednou z mála naozaj lacných vecí. Podľa mňa sa helikoptérou nezveziete lacnejšie nikde inde na svete. Jediným problémom môže byť zohnať letenku a nepriaznivé počasie môže prekaziť váš let.

Viac blogov zo sveta leteckých spoločností môžete nájsť tu.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Ako zorganizovať cestu na Faerské ostrovy - Dvere sveta dokorán 16. novembra 2020 - 20:22

[…] Cestovanie na Faerských ostrovoch, tak ako vo všetkých škandinávskych krajinách je pomerne drahé. Prekvapujúco cestovanie helikoptérou je veľmi lacné. Miestne vláda dotuje linky prevádzkované helikoptérami, a nízke ceny lístkov môžu využiť aj zahraniční turisti. Ceny leteniek začínajú už na 11 eur. Ak ste niekedy chceli letieť helikoptérou, určite by ste mali využiť túto ponuku. Z dôvodu dotačnej politiky sú pre cudzincov dostupné iba letenky jedným smerom, návrat už musíte absolvovať autobusom. Zážitky z mojej cesty helikoptérou na ostrov Froðba. […]

Reply

Leave a Comment