Home Cestovateľské správy Aktuálna situácia pri ceste do Chorvátska a Slovinska

Aktuálna situácia pri ceste do Chorvátska a Slovinska

by Karol
0 comment

Za posledný týždeň pridalo niekoľko krajín Európskej únie Chorvátsko na zoznam rizikových krajín, v ktorých dochádza k čoraz rýchlejšiemu zvyšovaniu počtu ochorení na koronavírus. Ja som dnes ráno absolvoval cestu autom z Bratislavy cez Rakúsko a Slovinsko do chorvátskeho Rovinju. Aj keď dochádza k zvyšovaniu počtu nakazených, v bežnom živote nenastali žiadne zmeny oproti polovici júna, keď som bol v Chorvátsku prvý krát tento rok. V tomto blogu by som sa chcel objasniť aká bola situácia dnes ráno pri ceste z Bratislavy do Chorvátska.

Aktuálna situácia pri ceste do Chorvátska

Z Bratislavy som odchádzal veľmi zavčasu, ešte o 3 hodine ráno. Rakúsko včera ohlásilo znovuzavedenie kontrol na niektorých hraničných prechodoch, ale Slovensko – rakúske hranice boli úplne opustené. Aj keď bol pondelok skoro ráno, cesta medzi Viedňou a Slovinskom bola pomerne plná hlavne poľských turistov mieriacich do Chorvátska. Z tohto dôvodu som sa obával kolóny pri prechode rakúsko – slovinských hraníc. Zdržanie na slovinských hraniciach ale nebolo žiadne a všetky autá prechádzali plynulo cez hranicu. Na druhej strane prechodu smerom do Rakúska sa o zhruba 6:30 ráno začala vytvárať menšia kolóna.

Na moje prekvapenie bolo zdržanie na chorvátskych hraniciach pri meste Koper tiež veľmi krátke. Pred cestou do Chorvátska je potrebné vyplniť online formulár, ktorý má urýchliť prechod hraníc. V skutočnosti ale tento formulár nikoho pri prekročení hraníc nezaujímal (na rozdiel od júna, keď bol ešte kontrolovaný). Policajtom stačilo ukázať z diaľky občiansky preukaz a na chorvátskych hraniciach som sa nezdržal dlhšie ako 5 minút.

Predpokladám, že kontroly budú dôslednejšie pri mojom odchode z Chorvátska. Hlavne v prípade ak sa Slovinsko rozhodne zaradiť Chorvátsko medzi menej bezpečné krajiny. Koncom tohto týždňa aktualizujem tento blog o skúsenosť s prechodom hraníc počas návratu na Slovensko.

Návrat na Slovensko: chorvátsko – slovinská hranica

Z Istrie som sa vracal na Slovensko v sobotu ráno 22.8. V blízkosti mesta Koper sa na chorvátsko – slovinských hraniciach nachádzajú tri hraničné prechody. O 11. hodine ráno bolo na najzápadnejšom prechode smerom na Piran, ktorým som prechádzal zdraženie 15 minút. O niekoľko kilometrov ďalej na ceste vedúcej priamo do mesta Koper už bolo potrebné čakať na hranici skoro hodinu. Prechod pri meste Kaštel bol úplne plynulý. Z tohto dôvodu by som odporúčal si vždy skontrolovať aktuálnu situácia na Google Maps, kde sú aktuálne zdržania veľmi presné. Kolóny ale nemali nič spoločné s obmedzeniami zavedenými v boji proti koronavírusu. Občianske preukazy / pasy boli kontrolované iba z diaľky a jednalo sa iba o klasickú kontrolu cestovných dokumentov. Ak prichádzate do Slovinska z Chorvátska, v krajine možete ostať iba ak podstúpite 14 dňovú karanténu. Povolený je iba tranzit cez Slovinsko.

Slovinsko – rakúske hranice

Dnes o 13:00 denník Sme publikoval informáciu o 12 hodinových zdržaniach pri prechode slovinsko – rakúskych hraníc. Včera som tieto hranice prechádzal o 21:00 na hlavnom ťahu smerom na Slovensko za mestom Maribor. V tomto čase bola premávka na hraniciach plynulá bez akéhokoľvek zdržania. Preto som skeptický ohľadom pravdivosti 12 hodinového čakania na hraniciach. Google Maps dnes o 15:00 tiež neevidovali žiadne zdržanie na tomto hraničnom prechode. Aktualizácia: dané kolóny boli len na južnejšom prechode Carinthia a z dôvodu dlhého čakania boli následne všetky kontroly zrušené.

Hraničný prechod pri Jarovciach bol opäť úplne opustený ako pri mojom odchode zo Slovenska.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment