Home Vernostné programy Ako si vybrať ideálny vernostný program aeroliniek

Ako si vybrať ideálny vernostný program aeroliniek

by Karol
6 komentárov

Výber pre vás najvýhodnejšieho vernostného programu leteckej spoločnosti nemusí byť tak jednoduchý ako sa môže na prvý pohľad zdať. Pri rozhodovaní je dôležitý cieľ, ktorý chcete dosiahnuť. Bude sa jednať len o zbieranie míľ za občasné lety, alebo chcete dosiahnuť vyšší status v niektorej z aliancií leteckých spoločností? Pri výbere je tiež dôležitá rezervačná trieda vašich leteniek, ale aj fakt, či častejšie cestujete s niektorou konkrétnou leteckou spoločnosťou. Ktorý vernostný program bude pre vás teda najzaujímavejší?

Základy o vernostných programoch leteckých spoločností. Ako zbierať a využiť míle

Ktorú alianciu si vybrať

Na svete sú tri veľké aliancie leteckých spoločností, v rámci ktorých môžete zbierať míle na letoch všetkých jej členov. Sú nimi Star Alliance (Lufthansa, Austrian, Swiss, United, Turkish Airlines, TAP AIR, Eva Air a ďalšie), oneworld (British Airways, Iberia, Finnair, American Airlines, Qatar Airways a ďalšie) a SkyTeam (Air France/ KLM, Delta, Czech Airlines, ITA, …).

Ak cestujete lietadlom častejšie (hlavne na diaľkových letoch), mali by ste sa zamyslieť, či sa vám oplatí vždy kupovať úplne najlacnejšiu letenku. Možno by ste sa mohli sústrediť na letecké spoločnosti jednej aliancie. Takto by ste niekedy za letenku zaplatili o pár eur viac, ale by ste aspoň nemali míle rozložené vo viacerých vernostných programoch. Ak by ste mali míle na jednom účte, rýchlejšie by ste získali dostatok míľ na letenku. Tiež by ste mohli dosiahnuť vyšší status, s ktorým by ste mali množstvo benefitov pri budúcich letoch.

Z pohľadu osoby žijúcej na Slovensku je najzaujímavejšia Star Aliance. Slovensko je z veľkej miery obklopené krajinami, kde najväčšie domáce letecké spoločnosti patria práve do tejto aliancie. Napríkad v Rakúsku je to Austrian Airlines, v Poľsku LOT, v Nemecku Lufthansa, vo Švajčiarsku Swiss a Maďarsko môžeme tiež zaradiť do oblasti vplyvu Star Alliance, kedže LOT v poslednej dobe z Budapešti výrazne rozširoval sieť svojich priamych letov a silné zastúpenie tu má aj Lufthansa Group.

Na mape sú modrou farbou označené krajiny, kde najväčší domáci prevádzkovateľ patrí do Star Alliance, zelenou oneworld a červenou SkyTeam.

Pravdaže, ak často cestujete s leteckou spoločnosťou z inej aliancie, mali by sústrediť na výber vernostného programu z tejto aliancie.

Nezaradené letecké spoločnosti

Väčšina veľkých svetových leteckých spoločností je zaradená v jednej z troch už spomínaných aliancií. Stále ale existuje niekoľko nezaradených leteckých spoločností. Jednými z tých najväčších sú Emirates, Etihad Airways, alebo Hainan Airlines. Vernostné programy týchto leteckých spoločností tiež spolupracujú s ďalšími nezaradenými spoločnosťami. Napríklad míle za let s Oman Air je možné zbierať do vernostného programu Etihad Guest. Okrem Etihad Guest, Emirates Skywards je ešte zaujímavý vernostný program Alaska Airlines Mileage Plan. Aj keď Alaska Airlines tento rok vstupuje do aliancie Oneworld, do budúcnosti by stále mala spolupracovať aj s nezaradenými spoločnosťami.

Air China

Vernostné programy Star Alliance

Asi najpopulárnejším vernostným programom v strednej Európe je Miles and More od Lufthansy. Tento vernostný program nepovažujem za veľmi dobrý, hlavne odkedy začali míle prideľovať podľa ceny letenky a nie podľa preletenej vzdialenosti. Získanie vyššieho statusu je tiež ťažšie ako v mnohých iných vernostných programoch Star Alliance. Osobne som sa minulý rok rozhodol po 20 rokoch odísť z Miles and More.

Pri výbere vernostného programu Star Alliance by ste sa mali pozrieť na Miles+Bonus od Aegean Airlines, alebo Miles and Smiles od Turkish Airlines. V týchto dvoch programoch sa dá pomerne rýchlo dopracovať k Star Alliance Gold. Tento status si budete vedieť aj jednoducho udržať.

Ja osobne využívam už niekoľko rokov Miles+Bonus. Ak v tomto programe v priebehu 60 mesiacov získate aspoň jednu míľu za let so Star Alliance, platnosť všetkých míľ je predĺžená na ďalších 60 mesiacov. Vernostný program Aegean Airlines je preto zaujímavý nielen pre ľudí snažiacich sa získať Star Alliance Gold, ale aj pre tých, čo cestujú menej. Vaše míle prakticky neexpirujú pokiaľ aspoň raz za 5 rokov poletíte so Star Alliance. Pozor ale. Za niektoré najlacnejšie letenky v ekonomickej triede niekedy nedostanete žiadne míle.

Oneworld, Qatar Airways

Vernostné programy oneworld

Asi najzaujímavejším vernostným programom oneworld pre ľudí žijúcich na Slovensku je Executive Club od British Airways. V Executive Club míle (Avios) neexpirujú pokiaľ v priebehu 36 mesiacov máte na účte aspoň jednu transakciu. Môže sa jednať o míle za let, výber letenky za míle, alebo aj kúpu míľ. S British Airways sa dá tiež pomerne rýchlo dopracovať k vyššiemu statusu Oneworld (Sapphire).

Ja využívam vo oneworld vernostný program Privilege Club od Qatar Airways. Tento program môže byť pre vás zaujímavý hlavne ak často cestujete s Qatar Airways. Privilege Club ponúka mnoho promo akcií, pri ktorých budete môcť získať až 5 násobok míľ za lety s Qatar Airways. Hodnota míľ za lety s inými leteckými spoločnosťami oneworld je v tomto programe pomerne nízka. Aktualizácia 2023: V poslednom období má Privilege Club len minimum promo akcií s bonusovým míľami.

Vernostné programy SkyTeam

Flying Blue od Air France -KLM je podľa môjho názoru najlepším programom SkyTeam. V tomto programe ale za lety s Air France a KLM dostanete míle tiež podľa ceny letenky a nie podľa preletenej vzdialenosti. Tento takzvaný revenue based system je vo väčšine prípadov menej výhodný v porovnaní s tradičným systémom, kde míle dostanete podľa vzdialenosti.

Ak máte vo Flying Blue len základný status a aspoň raz za dva roky získať míle za let so SkyTeam, platnosť míľ vám bude predĺžená o ďalšie dva roky. Opäť si ale dávajte pozor na rezervačné triedy. Nie za všetky rezervačné triedy dostanete míle.

Ako zabrániť expirácii míľ vo vernostnom programe

6 komentárov

Súvisiace články

6 komentárov

Aká je hodnota míľ vo vašom vernostnom programe - Dvere sveta dokorán 24. septembra 2020 - 21:57

[…] Vernostné programy […]

Reply
Cenová vojna: SkyTeam biznis trieda do USA 810€ - Dvere sveta dokorán 30. septembra 2020 - 23:31

[…] Vernostné programy […]

Reply
Môj zisk Star Alliance Gold od Aegean počas pandémie - Dvere sveta dokorán 21. októbra 2020 - 21:52

[…] zastúpenia Lufthansa Group v strednej Európe sú pre ľudí z tohto regiónu najzaujímavejšie vernostné programy skupiny leteckých spoločností Star Alliance. Ak by ste mali záujem získať status Star Alliance Gold, jedným z najzaujímavejších […]

Reply
Biznis trieda: Čile 1040 €, Čile + Mexiko 1160 € - Dvere sveta dokorán 6. novembra 2020 - 17:29

[…] 2021 (10. jún je posledný možný návrat). Rezervačná trieda I. Aeromexico je súčasťou SkyTeam a všetky lety sú na Boeing 787 s lie-flat […]

Reply
Ľahký Sixt status match s leteckými programami - Dvere sveta dokorán 16. mája 2021 - 20:01

[…] Vernostný program ktorej leteckej spoločnosti môže byť pre vás najvýhodnejší môžete zistiť v tomto blogu. […]

Reply

Leave a Comment