Home Letecké spoločnosti Rezervácia sedadla na zlomyseľnom Ryanair(e)

Rezervácia sedadla na zlomyseľnom Ryanair(e)

by Karol
3 komentáre

Nízkonákladové letecké spoločnosti sú známe svojími schopnosťami vyžmýkať od svojich pasažierov čo najväčšiu sumu peňazí už pri kúpe leteniek. Jedným zo zdrojov extra príjmov sú poplatky za rezerváciu sedadla. S Ryanair necestujem veľmi často a preto určite nie som odborník na túto najväčšiu európsku nízkonákladovku. V tomto blogu by som ale chcel upozorniť na niekoľko zaujímavých faktov súviacich s ich systémom pridelovania sedadiel a ako prebehla moja rezervácia sedadla na lete z Bratislavy na Korfu.

Rezervácia sedadla na Ryanair

Vaše miesto v lietadle si budete môcť vybrať pri kúpe letenky, alebo pri web check-in. Ceny sa pohybujú od 4 do 20 eur v závislosti od toho, v ktorej časti lietadla by ste chceli sedieť. Ak sa rozhodnete neplatiť extra poplatok za rezerváciu, Ryanair sa bude snažať vám prideliť to najhoršie sedadlo. V takomto prípade je dosť veľká šanca, že dostanete stredné sedadlo medzi dvoma ľuďmi.

Pri letoch s nízkonákladovými leteckými spoločnosťami si väčšinou rezervujem miesto pri núdzovom východe, ktoré patria medzi tie najpohodlnejšie. Na Korfu som cestoval v období pandémie koronavírusu a predpokladal som, že let nebude plný. Z tohto dôvodu som si pri kúpe letenky tentokrát sedadlo dopredu nerezervoval. Check-in som vykonal hneď ako bol sprístupnený, 48 hodín pred odletom. Pri web check-in mi bola ešte raz ponúknutá možnoť výberu sedadla za poplatok. Bol som tiež upozornený, že sa jedná o poslednú šancu si vybrať sedadlo. Toto nie je ale pravda a sedadlo si za poplatok môžete zmeniť aj po check-in. Zmenu je možné spraviť priamo v mobilnej aplikácii vo vašom palubnom lístku. Ja som postupne sledoval vývoj obsadenosti lietadla až do dvoch hodín pred odletom, keď bola mapa sedadiel (a tým aj možnosť zmeny sedadla) odstránená z aplikácie.

Ako sa postupne obsadzovali miesta v lietadle

Môj predpoklad bol, že prví check-in pasažieri bez rezervácie sedadla dostanú miesta pri uličke, alebo pri okienku. Prvé boli ale obsadzované stredné sedadlá ako je vidno z mapy sedadiel:

Obsadených bolo tiež veľa miest pri uličke a okienku, ale v týchto prípadoch sa podľa môho názoru jednalo väčšinou o predplatené rezervácie. Korfu je dovolenková destinácia kam málo ľudí cestuje bez partnera. Na mape sedadiel je ale vidno, že mnoho pasažierov nemá vedľa seba spolucestujúceho. Tento fakt je sposobený podľa mňa práve tým, že Ryanair neusadí vedľa seba ľudí cestujúcich spolu a “rozhodí” ich po celom lietadle.

Najviac ma prekvapilo, že po zaplnení štandardných stredných sedadiel, začal systém naďalej prideľovať aj stredné sedadlá dokonca pri núdzovom východe. Tieto sedadlá sú jednými z najdrahších a za normálnych okolností sú spoplatnené sumou 14 eur.

Ja som cestoval sám a na mape sedadiel môžete vidieť mne pridelené sedadlo vysvietené nazeleno s označením KP (12E). Sedadlo 12F už bolo obsadené, ale 12C ostalo nakoniec voľné a pred vzletom som si presadol na toto miesto.

Nová stratégia

Pri návrate na Slovensko som si zvolil odlišnú stratégiu. Check-in som vykonal až 4 hodiny pred odletom a opäť som si nechal prideliť miesto systémom Ryanair. Tesne pred odletom už bola väčšina stredných sedadiel obsadená a v tomto prípade som dostal pohodlnejšie miesto pri uličke.

Rezervácia sedadla na Ryanair zhrnutie

V budúcnosti pri letoch s Ryanair bez rezervácie sedadla už budem check-in robiť až pár hodín pred odletoch. Zdá sa, že takto budem mať väčšiu šancu získať miesto pri uličke. Ak by som dostal stredné miesto medzi dvoma pasažiermi, až potom by som zvolil možnosť zmeny a vybral by som si sedadlo za poplatok. Ak cestujete s partnerom a nechcete platiť za rezerváciu sedadla, môžete si byť podľa mňa takmer istí, že nebudete sedieť spolu. Akú máte vy skúsenosť s automatickým prideľovaním sedadiel na letoch s Ryanair?

Recenzia Ryanair. OK let s jedným problémom

Mapa sedadiel Ryanair.

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Ako Ryanair môže prispievať k šíreniu koronavírusu - Dvere sveta dokorán 26. septembra 2020 - 19:43

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Stratégia výberu čo najlepšieho sedadla v lietadle - Dvere sveta dokorán 1. októbra 2020 - 14:56

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Recenzia Ryanair. OK let s jedným problémom - Dvere sveta dokorán 14. októbra 2020 - 1:26

[…] si dopredu miesto nerezervovali. Podrobnejšie o tom ako Ryanair prideľuje sedadlá som už písal v minulom blogu. Zdá sa, že Ryanair týchto pasažierov usádza na stredné sedadlá a aj skupiny ľudí čo […]

Reply

Leave a Comment