Home Cestovateľský blog Kam ísť v Brazílii. To najlepšie z krajiny samby

Kam ísť v Brazílii. To najlepšie z krajiny samby

by Karol
4 komentáre

Brazília je najväčšou krajinou v Južnej Amerike a je jednou z mojich najobľúbenejších krajín na svete. Kombinácia kultúry, prírody, histórie, modernej architektúry, pláží, mora, hudby a veľmi príjemných ľudí robia z Brazílie destináciu, ktorú by ste mali aspoň raz za život navštíviť. Ja som v Brazílii strávil cestovaním vyše šesť mesiacov a v tomto blogu by som chcel odpuručiť niekoľko mojich najobľúbenejších miest. Moju cestu som nechcel uponáhľať a stále je zopár miest, ktoré som nestihol navštíviť. Tieto miesta spomeniem úplne nakoniec, kedže sa v budúcnosti tiež môžu zaradiť medzi moje najobľúbenejšie miestne destinácie. Kam teda ísť počas cesty v Brazílii?

Čo vidieť v Rio de Janeire. 35 najkrajších miest

Štát Rio de Janeiro

Paraty

Rio de Janeiro je pre mňa najkrajším mestom na svete. Kombinácia hôr, mora, histórie, hudby a krásnych ľudí robí Rio jedinečným. Viac o Riu a túrach, ktoré tu je možné absolvovať som už písal v jednom z predchádzajúcich blogov. V štáte Rio de Janeiro je ale množstvo dalších zaujímavých miest, ktoré sú ľahko dostupné z tohto bývalého hlavného mesta Brazílie.

Južne od Ria sa nachádza malé historické mesto Paraty, ktoré bolo v minulom roku zapísané medzi historické pamiatky UNESCO. Paraty počas koloniálneho obdobia slúžilo ako prístav na export zlata z Brazílie do Portugalska.

Celé pobrežie od Rio de Janeira až po Florianópolis na juhu Brazílie je lemované množstvom hôr s tropickou vegetáciou a krásnymi plážami. Osobne mám radšej túto zelenú časť pobrežia Brazílie ako oveľa známejšie, ale suché oblasti severovýchodu. Ak by ste nechceli za plážami cestovať príliš ďaleko na juh, v blízkosti Paraty sa nachádza veľmi pekný tropický ostrov Ilha Grande.

Ak by ste sa chceli vybrať do hôr, podobné skalné formácie ako v Riu nájdete aj v národnom parku Serra dos Órgãos. Východiskovými bodmi pri návšteve tohto národného parku sú mestá Teresópolis a Petrópolis nachádzajúce sa severne od Ria. Ďalej na sever nájdete ešte krásne pláže v Búzios a Cabo Frio. Hlavne Búzios bolo v minulosti obľúbenou destináciou filmových hviezd. Pravidelnou návštevníčkou tu bola napríklad Brigitte Bardot.

Architektúra Oscara Niemeyera

Múzeum Oscara Niemeyera v tvare oka v meste Curitiba

Ak máte radi modernú architektúru, mali by ste sa vydať po stopách najznámejšieho brazílskeho architekta Oscara Niemeyera. Niemeyer sa preslávil ako hlavný architekt hlavného mesta Brazília, kde nájdete najväčšiu koncentráciu jeho diel. Mnoho ďalších jeho budov nájdete roztrúsených po celej Brazili. Ja spomeniem aspoň jeho tri podľa mňa najzaujímavejšie budovy (okrem tých v hlavnom meste). Futuristická budova múzea moderného umenia v Niteroi vo forme lietajúceho taniera sa nachádza na brehoch zátoky Guanabara oproti Rio de Janeiru. Niteroi je možné navštíviť ako poldňový výlet z Ria.

Jedným z Niemeyerových prvých a aj najznámejších diel je malý kostol Sv. Frantiska z Assisi v meste Belo Horizonte. Ďalším z jeho vrcholných dielom je takzvané “oko” oficiálne nazývané Múzeum Oscara Niemeyera v meste Curitiba.

Kam ísť v Brazílii: vodopády Iguazú

Vodopády Iguazu

Na hranici Brazílie a Argentíny sa nachádzajú vodopády Iguazu patriace medzi jedny z najväčších na svete. Ja som ich vo svojom rebríčku najkrajších vodopádov zaradil na prvé miesto. Iguazu by ste mali navštíviť z oboch strán hraníc. Z brazílskej strany budete mať viac panoramatický výhľad a z argentínskej strany sa dostanete bližšie k vodopádom.

Kam ísť v Brazílii: Amazonka

Historický Manaus je zaujímavým východiskovým bodom pri objavovaní Amazonky. Pred odchodom z civilizácie by ste mali navštíviť svetoznámu budovu divadla v Manause, ktorá bola postavená počas kaučukovníkového boomu v 19. storočí. Amazonku môžete spoznať z hojdacej siete zavesenej na jednej z väčších lodí premávajúcicg medzi väčšími mestami na rieke. Je to veľmi dobrá forma spoznávania miestneho života na rieke, ale ešte zaujímavejšie je navštíviť niektoré z menších ramien Amazonky. Plavením sa v malých drevených kanoe budete v priamom styku s prírodou. Ubytovaní budete v miestnych rodinách a spolu s deťmi majiteľov sa budete kúpať medzi piraňami (ktoré neútočia na ľudí ako v hororoch), ktoré budete následne loviť do vašej polievky na večeru.

Salvador, Bahia

Salvador na severovýchode krajiny bol prvým hlavným mestom Brazílie. Mesto bolo jedným z prvých prístavov, ktoré obchodovalo s otrokmi na kontinente a černoské obyvaťstvo tu doteraz tvorí väčšinu. Mesto je najznámejšie svojou koloniálnou architektúrou, “voodoo” náboženstvom Candomblé, bojovým umením capoeira a najväčším karnevalom na svete.

Chapada Diamantina

Vo vnútrozemí, západne od Salvadoru sa nachádza pohorie Chapada Diamantina. Je to jedno z najlepších miest na túry v Brazílii a známe je množstvom kaňonov a vodopádov.

Banícke mestá v Minas Gerais

Minas Gerais sa nachádza vo vnútrozemí Brazílie, zhruba medzi Rio de Janeirom a Salvadoron. Po objavení zlata a diamantov v 17. storočí sa banícke mestá Minas Gerais stali jednými z najbohatších v celej krajine. Za peniaze z predaja nerastných surovín bolo vybudovaných množstvo kostolov a prepychových rezidencií. Medzi najkrajšie mestá v tejto oblasti patria Ouro Preto, Mariana, Diamantina a Tiradentes. Mestá sú vybudované na pahorkoch a preto buďte pripravení, že budete stále chodiť do a z kopca. Z dôvodu vyššej nadmorskej výšky (cca 1200 metrov) je tu aj klíma mierne chladnejšia ako v prímorských oblastiach.

Kam ísť v Brazílii: Olinda

Olinda

Olinda na severovýchodnom pobreží má jedno z najzachovalejších historických centier v Brazílii. Podobne ako Salvador je jedným z kultúrnych centier černošskej populácie. Po Riu a Salvadore, je olindský karneval tretí najznámejší v krajine. V okolí mesta nájdete pekné pláže, ale pozor na žralokov, ktorých je tu extrémne veľa.

Štát Santa Catarina

Štát Santa Catarina na juhu Brazílie je najznámejší plážami v okolí Florianópolisu. Okrem pláží by ste tu mali navštíviť tiež národný park Aparados da Serra. Najväčšími lákadlami tohto národného parku sú kaňony Itaimbezinho a Fortaleza.

Miesta, ktoré by som ešte chcel navštíviť

Pláže a pieskové duny v okolí mesta Natal, sú jednými z najkrajších na severovýchode Brazílie, ale zdá sa, že tie najkrajšie pláže sa nachádzajú ešte ďalej na sever v Jericoacoara. Západne od Jericoacoara sa nachádzajú púštne duny v národnom parku Lencois Maranhenses. Tento národný park je najzaujímavejší v období dažďov, keď sa medzi dunami vytvoria lagúny s vodou. Voda sa tu akumuluje, kedže podklad tvorí skala, ktorá neprepúšťa vodu ďalej do zeme. Jedným z najkrajších brazílskych ostrovov musí byť Fernando de Noronha, ktorý (súostrovie) je okrem prírody a pláží známy ako potápačská destinácia.


4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Najkrajšie túry v Rio de Janeire. Objavte Rio z výšky - Dvere sveta dokorán 10. októbra 2020 - 15:52

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Kam ísť v Peru. Čo vidieť okrem Machu Picchu - Dvere sveta dokorán 15. októbra 2020 - 21:57

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
850€ biznis trieda do Brazílie do októbra 2021 - Dvere sveta dokorán 4. decembra 2020 - 13:43

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
TAP Air biznis trieda: Sao Paulo z Lisabonu za 580€ - Dvere sveta dokorán 24. apríla 2021 - 21:49

[…] Miesta, ktoré odporúčam navštíviť pri ceste do Brazílie. […]

Reply

Leave a Comment