Home Letecké spoločnosti Boeing 737 Max by mohli vzlietnuť už koncom roka

Boeing 737 Max by mohli vzlietnuť už koncom roka

by Karol
0 comment

Lietadlá Boeing 737 Max boli uzemnené ešte v marci 2019 po dvoch nehodách Lion Air a Ethiopian Airlines, pri ktorých zomrelo 346 ľudí. Posledný rok a pol Boeing pracoval na zmenách, ktoré majú v budúcnosti zabezpečiť jeho bezpečnú prevádzku. Európska EASA nedávno ako prvá agentúra dohliadajúca nad bezpečnosťou leteckej dopravy oznámila, že je spokojná so zmenami na lietadle a v najlbližšom období by mala vydať povolenie na jeho opätovnú prevádzku.

Uvedenie do prevádzky a zmena názvu

Predstavitelia EASA sa minulý týžden vyjadrili, že sú spokojní so zmenami vykonanými na Boeing 737 Max a celý proces povoľovania by mal byť ukončený v najbližších týždňoch. Boeing bude musieť ešte dodatočne vyvinúť jeden nový senzor, ktorý musí byť dostupný do 24 mesiacov. Lietadlá ale zatiaľ budú môcť lietať aj bez tohto dodatočného bezpečnostného doplnku.

Americká FAA (Federal Aviation Administration) by tiež mala udeliť povolenie na prevádzku Boeing 737 Max v priebehu najbližších týždňov. Znamenalo by to, že lietadlá by mohli byť opäť v komerčnej prevádzke v Európe a USA už koncom roka 2020.

Dve nehody vážne poznačili imidž 737 Max a Boeing pravdepodobne zmení pomenovanie týchto lietadiel. Z názvu by malo v budúcnosti vypadnúť označenie Max. Nové označenie by malo byť Boeing 737-8 a Boeing 737-9. Boeing určite dúfa, že vypustením Max si väčšina pasažierov neuvedomí s akým lietadlom cestujú. Staršie modely pred príchodom Max na trh boli označované ako Boeing 737-800 (700, 900). V minulosti sa už na internete objavila fotografia ešte neodovzdaného lietadla Ryanair s označením 737-8 namiesto 737 Max 8.

Kto lieta s Boeing 737 Max

American Airlines ako jedna z prvých leteckých spoločností už aj zaradila Max do letového poriadku. Prvé lietadlá by mali vzlietnuť v decembri z Miami do New Yorku. Slovenskí cestujúci budú mať najväčšiu šancu ocitnúť sa na palube 737 Max pri letoch s Ryanair, ktorí ich majú objednaných až 135 kusov. Prevádzkovateľom Max lietadiel je aj charterová letecká spoločnosť Travel Service spolupracujúca s mnohými slovenskými cestovnými kanceláriami. Fly Dubai prevádzkujúca aj lety z Dubaja do Bratislavy má tiež tieto lietadlá vo svojej flotile, ale na linke na Slovensko neboli doteraz nasadzované. Ďalšími z väčších európskych prevádzkovateľov sú Turkish Airlines a Norwegian Air Shuttle.

Boeing tento rok oznámili ukončinie výroby Boeing 747.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment