Home Cestovateľský blog TOP 10: Najkrajšie túry na svete

TOP 10: Najkrajšie túry na svete

by Karol
5 komentárov

Rovnako ako predchádzajúce zoznamy TOP 10, aj ten dnešný bude veľmi subjektívny. Pri výbere najkrajších túr som opäť bral do úvahy iba miesta, ktoré som osobne navštívil. Fyzicky nie je nikto schopný absolvovať všetky túry na svete a účelom tohto blogu je skôr inšpirovať čitateľov pri plánovaní budúcich ciest. Do zoznamu som nezaradil žiadne jednoduchšie poldňové túry. Vyberal som iba z trekov s väčším výškovými prevýšením, absolvovaním ktorých je garantované, že sa určite dobre zapotíte. Najkrajšie túry na svete, môj výber:

Huayhuash

Najkrajšie túry: Huayhuash, Peru

Minimálne 9 dňový trek okolo pohoria Huayhuash je najťažšou túrou, ktorú som doteraz absolvoval. Nadmorská výška je stále nad 4000 metrov a každý deň je potrebné prekonať minimálne jeden 4700 až 5000 metrový priesmyk. Celý okruh má 115 kilometrov, ale základný itinerár je možné rozšíriť o ďalšie údolia v pohorí. Túto túru by som odporúčal iba fyzicky veľmi zdatným ľuďom. Huayhuash je jedinečný svojou izolovanosťou, kedže prechádza úplne neobývanymi oblasťami. Z tohto dôvodu je potrebné si sebou doniesť všetko jedlo a potrebnú výstroj.

Odmenou za námahu bude krásna andská príroda s tyrkysovými jazerami a siedmimi šestisícovkami. Najvyšší vrch Yerupaja má 6617 metrov. Do Huayhuash sa najjednoduchšie dostanete z mesta Huaraz nachádzajúcom sa severne od Limy. Viac informácií o túre v pohorí Huayhuash nájdete v tomto staršom blogu.

Ak by ste boli v Peru a nemali dosť času na cestu do Huaraz, odporučil by som aspoň jednodňový trek na Rainbow Mountain pri Cuscu.

Torres del Paine

Torres del Paine, Chile

Národný park Torres del Paine nachádzajúci sa v čílskej časti južnej Patagónie patrí spolu Huayhuash medzi moje dve najobľúbenejšie viacdňové túry na svete. Najvyšší vrch Cerro Paine Grande má nadmorskú výšku 2884 metrov. Horské chodníky sú ale v oveľa nižšej nadmorskej výške a preto nebudete mať žiadny problém s aklimatizáciou. Na rozdiel od Huayhuash sa v Torres Del Paine nachádza niekoľko horských chát čo ocenia ľudia, ktorí nechcú stanovať, alebo nosiť jedlo so sebou. Tento národný park sa ale v posledných rokoch stal veľmi populárny medzi cestovateľmi, čo spôsobilo značné predraženie ubytovania v horských chatách.

Scenéria Torres del Paine je jedinečná svojimi strmými granitovými štítmi vyformovanými ustupujúcimi ľadovcami. Aj keď je možné navštíviť park aj ako jednodňový výlet, odporučil by som absolvovať aspoň najznámejšiu túru, takzvaný W trek. Na túto túru budete potrebovať 3 dni.

El Chaltén, Laguna de los Tres

Najkrajšie túry: El Chaltén, Argentína

400 kilometrov severne od Torres Del Paine v argentínskej dedine El Chaltén sa nachádza ďalšie centrum patagónskej horskej turistiky. Z El Chaltén je možno absolvovať množstvo jednodňových túr do národného parku Los Glaciares. Ak máte svoj stan, môžete tiež prespať v jednom z mnohých kempov v národnom parku a nemusíte sa každý deň vracať do dediny. El Chaltén je lacnejšou alternatívou k Torres del Paine. Nielenže je vstup do národného parku zadarmo, ale aj ubytovanie a strava v El Chaltén sú oveľa lacnejšie. Ak by ste mali čas iba na jednu túru, určite sa vyberte k jazeru Laguna de los Tres. Od tohto tyrkysového jazera pod horou Fitz Roy sa vám naskytne jeden z najkrajších výhľadov na tejto planéte. Najlepšie obdobie na návštevu El Chaltén je marec až apríl, keď je v oblasti najstabilnejšie počasia a menej turistov ako v januári a februári. Viac informácií o El Chaltén nájdete v tomto blogu. Pri ceste do južnej Patagónie nezabudnite tiež navštíviť neďaleký ľadovec Perito Moreno nachádzajúci sa pri mestečku El Calafate.

Výhľad zo sopky Santa Ana, El Salvador

Sopky v Strednej Amerike

Ak by ste sa niekedy dostali do Strednej Ameriky, určite by ste mali vystúpiť aspoň na jednu z mnohých miestnych sopiek. Možností budete mať neúrekom. Guatemala, El Salvador, Kostarika a Nicaragua sú posiate sopkami, na zdolanie ktorých vám bude stačiť vo väčšine prípadov zopár hodín. Mnohé z týchto sopiek sú aktívne a preto si dopredu overte sopečnú aktivitu. Vo väčšine prípadov sa odporúča výstup len s miestnou cestovnou kanceláriou a/ alebo ozbrojenou strážou, kedže tieto horské chodníky sú notoricky známe ozbrojenými prepadmi.

V Nikarague môžete napríklad vystúpiť na jednu z dvoch sopiek na ostrove Ometepe. Ak by ste nechceli prechádzať hustou tropickou vegetáciou Ometepe, môžete vystúpiť na Cerro Negro pri meste León. V El Salvádore by som odporučil 2381 vysokú sopku Santa Ana. V Guatemale budete mať tiež veľa možností “vyšľapať” niektorú z miestnych sopiek. Ja som sa vystúpil na vrchol Santa María pri meste Xela a Pucaya pri historickom meste Antigua.

Sabyinyo

Najkrajšie túry: Sabyinyo, Uganda

Najznámejšou túrou na africkom kontinente je výstup na Kilimandžáro. Ak by ste nechceli minúť vyše 1000 eur za možnosť vystúpiť na najvyššiu horu Afriky, zaujímavou alternatívou je výstup na 3669 metrov vysokú sopku Sabyinyo. Aj keď sa na vrchole stretávajú hranice Ugandy, Rwandy a Demokratickej Republiky Kongo, výstup je možný len z ugandskej strany. Počas výstupu budete prechádzať cez rôzne vegetačné stupne africkej flóry a z vrcholu budete mať krásny výhľad na ďalšie sopky pohoria Virunga. V ktorom z troch štátov budete jesť obed po príchode na vrchol si už budete môcť vybrať sami. Ja som si svoj vychutnal v Kongu. Viac o výstupe na Sabyinyo sa môžete dočítať v tomto blogu.

Réunion, Cirque de Mafate

Réunion, Cirque de Mafate

Réunion je určite jedným z najkrajších ostrovov, ktoré som doteraz navštívil. Nachádza sa v južnej časti Indického oceánu medzi Madagaskarom a Mauríciom. Ak by ste sem prilietali priamym letom z Európy, na návštevu si nemusíte priniesť pas, kedže Réunion je súčasťou Francúzska. Aj keď je rozloha ostrova iba 2500 kilometrov štvorcových, niektoré oblasti sú doteraz úplne izolované od civilizácie a nevedie k nim žiadna cesta. Možností na túru je tu neúrekom a v priebehu jedného dňa môžete najprv absolvovať trek tropickou vegetáciou a následne sa presunúť na nehostinné lávové polia.

Mojou najobľúbenejším miestom na ostrove je Cirque de Mafate. Jedná sa o obrovskú kalderu zrútenej sopky Piton des Neiges. Z dôvodu strmých útesov je prístup do riedko osídlených komunít Cirque de Mafate možný len peši po horských chodníkoch. Na okruh po celej kaldere budete potrebovať aspoň tri dni. Ak nemáte svoj stan, ubytovanie je možné v domoch miestach obyvateľov, ktorí pre turistov poskytujú aj stravu.

Lago di Sorapis, Dolomity

Najkrajšie túry: Dolomity, Taliansko

Mojou najobľúbenejšou oblasťou na horskú turistiku v Európe sú talianske Dolomity. Veľkou výhodou pre cestovateľov zo Slovenska je ich geografická poloha. Z Bratislavy sa sem autom dostanete za zhruba 6 hodín. Celá oblasť Dolomitov je veľmi veľká a poskytuje mnoho možností na túry v týchto vápencových pohoriach. Ak by ste mali možnosť absolvovať iba jeden trek, osobne by som odporučil Tre Cime di Lavaredo. Moje najoblúbenejšie túry v Dolomitoch nájdete v tomto blogu.

Nanga Parbat, Pakistan

Karakoram Highway, Pakistan

Ako už názov naznačuje, Karaoram Highway je cesta prechádzajúca cez pohorie Karakoram a spája hlavné mesto Pakistanu Islamabad s čínskym mestom Kashgar. Najvyšší bod tejto cesty sa nachádza na hraničnom prechode Khunjerab pass v nadmorskej výške 4714 metrov. Jej časť od pakistanského mesta Gilgit až po čínske hranice je jednou z mojich najobľúbenejších oblastí sveta. Jedinečnosť spočíva nielen v kráse prírody, exotike, ale aj izolovanosti od zvyšku sveta. Možností na túry je tu veľmi veľa, ale jednými z najzaujímavejších sú výstupy k základným táborom Nanga Parbat (južne od Gilgitu, patriaci ešte do Himalájí) a Rakaposhi.

Annapurna, Nepál

Annapurna, Nepál

Annapurna je jednou z turistami najnavštevovanejších oblastí v Himalájach. Výhodou túr v Nepále je veľmi dobrá dostupnosť takzvaných tea houses (čajových domov), jednoduchých foriem ubytovania popri turistických chodníkoch. Pri túrach v Himalájach nielenže nie je nutné nosiť so sebou stan, ale v tea houses sa aj dobre a lacno vystravujete. Pri návšteve Annapurny máte na výber z dvoch základných túr. Prvou je 160 až 230 kilometrový okruh okolo Annapurny, na absolvovanie ktorého budete potrebovať zhruba 18 dní. Kratším je výstup do základného tábora Annapurny, na ktorý budete potrebovať zhruba 7 dní. Ja som sa rozhodol pre základný tábor a svoj výber som neoľutoval. Základný tábor sa nachádza na plošine v nadmorskej výške 4130 obklopenej zo všetkých strán vrchmi presahujúcimi 7000 metrov (najvyšší má 8091 metrov). Aj keď nadmorská výška základného tábora nie je extrémna, túra nie je tak jednoduchá ako sa môže na prvý pohľad zdať. Počas výstupu je nutné prekonať niekoľko hrebeňov a kotlín a konečné výškové prevýšenie je oveľa väčšie ako keby sa vystupovalo priamo nahor.

Yading

Najkrajšie túry: Yading, Čína

Túra v sičuánskom Yading je mojím najobľúbenejším jednodňovým trekom. Na túru sa odporúča rezervovať dva dni. Ja som ale nemal stan a preto som sa rozhodol prejsť celý okruh za jeden deň. Ak nie ste fyzicky vo veľmi dobrej forme, odporúčal by som túru rozložiť na dva dni. V tomto prípade budete potrebovať so sebou niesť nielen stan ale aj jedlo na dva dni. Okruh okolo 6032 metrovej hory Chenrezing má 28 kilometrov. Počas celej cesty neklesnete pod 4000 metrov a potrebné je prekonať dva priesmyky v nadmorskej výške 4700 metrov. Yading je najznámejší svojimi pestrofarebnými alpínskymi jazerami. Pozor ale! Prvá časť túry je preplnená hlučnými čínskymi turistami a preto je dôležité vyraziť čo najskôr ráno. Viac informácií o Yading nájdete v tomto blogu.

Ktoré sú vaše obľúbené túry?

5 komentárov

Súvisiace články

5 komentárov

Najkrajšie menej známe miesta v Južnej Amerike - Dvere sveta dokorán 12. decembra 2020 - 22:37

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Top 10: najkrajšie ostrovy na svete - Dvere sveta dokorán 29. decembra 2020 - 10:02

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
TOP 5: Najkrajšie vodopády na svete - Dvere sveta dokorán 29. decembra 2020 - 10:22

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
TOP 10: Najkrajšie mestá na svete - Dvere sveta dokorán 29. decembra 2020 - 10:29

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Túry, ktoré by ste mali absolvovať v Dolomitoch - Dvere sveta dokorán 31. decembra 2020 - 19:48

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment