Home Cestovateľský blog Najkrajšie menej známe miesta v Južnej Amerike

Najkrajšie menej známe miesta v Južnej Amerike

by Karol
0 comment

Turisticky atraktívne juhoamerické miesta ako Machu Picchu, solné jazero Uyuny, koloniálne mesto Cartagena, národný park Torres del Paine, alebo vodópady Iguazu netreba skúseným cestovateľom špeciálne predstavovať. Sú to všetko miesta, ktoré by ste mali určite navštíviť. Ktoré sú ale ďalšie najkrajšie miesta v Južnej Amerike, o ktorých by ste mali vedieť?

Veľkonočný ostrov, Čile

Archeologické miesta

Najznámejším arecheologickým náleziskom na celom kontinente je určite Machu Picchu. Vedeli ste ale, že aj Kolumbia má stratené mesto z čias pred príchodom Kolumbusa? Ciudad Perdida (v preklade Stratené mesto) sa nachádza na severe Kolumbie a je o 650 rokov staršie ako Machu Picchu. Archeologické nálezisko pozostáva z terás a námestí postavených na vrcholkoch hôr. Prístup nie je ale vôbec jednoduchý. Spiatočná cesta cez hustú džungľu bez akýchkoľvek civilizačných výdobytkou trvá päť dní. Cesta je odporúčaná len pre tých najdobrodružnejších ľudí, ktorým nebudú vadiť vysoká teplota, dážď, blato a noci strávené v džungli.

Jedným z mojich najobľúbenejších archeologických nálezísk na svete je Veľkonočný ostrov. Aj keď sa nenachádza priamo v Južnej Amerike, je súčasťou Čile, odkiaľ je tam aj najednoduchší prístup. Hoci sochy moai sú známe po celom svete, turistov je tu zatiaľ pomerne málo. Veľkonočný ostrov je jedným z najizolovanejších miest na svete. Vzdialenosť od pevninského Čile je 3510 kiľmetrov a najlbližší väčší ostrov Tahiti sa nachádzajúca 4230 kilometrov na západ. Ak by ste niekedy ocitli v Santiago de Chile, určite si naplánujte aj cestu na Veľkonočný ostrov.

Salvador, karneval

Najlepšia párty

Karneval v Rio de Janeiro musí byť najznámejšou párty na svete. Karneval sa ale oslavuje po celej Brazílii, dokonca aj v tých najmenších mestách. Najlepšie a najznámejšie karnevalové oslavy okrem Ria sa konajú v Salvador, Bahía a v malom koloniálnom meste Olinda. Jeden z najznámejších karnevalov mimo Brazílie sa koná v severokolumbijskom meste Barranquilla. Alegorické vozy a kostýmy určite nie sú na takej vysokej úrovni ako v Riu, ale tento nedostatok bude vyvážený veľmi priateľskými miestnymi obyvateľmi a dobrým kolumbijským rumom. Celkové náklady tu budú tiež oveľa nižšie ako v prípade Rio de Janeira.

Galapágy, Ekvádor

Fauna

Z juhoamerických krajín poskytujú Galapágy v Ekvádor najlepšie podmienky na sledovanie zvierat vo voľnej prírode. Galapágy sú svojou faunou jedinečné na svete a žiadne iné miesto ich nemôže plnohodnotne nahradiť. Výlet na tento svetoznámy ostrov ale nie je lacný a ak máte menší rozpočet, môžete navštíviť poloostrov Valdés (Península Valdés) v patagónskej časti Argentíny. Najznámejším miestnym obyvateľom zo živočíšnej ríše je veľryba južná, ktorú je tam možné pozorovať každý rok od mája do decembra. Okrem veľryby južnej tu môžete vidieť aj kosatky, tulene, tučniakov, lamu guanaco a aspoň 160 druhov vtákov.

Ceviche

Najlepšia strava

Z pohľadu gastronómie sú najznámejšie argentínske steaky. Rovnako kvalitné, aj keď menej známe sú tiež mäsové výrobky zo susedného Uruguaja a z južnej Brazílie. Oveľa pestrejšia je ale podľa mňa peruánska strava, ktorej kraľuje ceviche. Ceviche je jedlo zo surových rýb marinovaných v citrónovej, alebo limetkovej šťave. Odvážnejší môžu skúsiť ďalšiu miestnu špecialitu, ktorou je opekané morča domáce. Najväčší vplyv na peruánsku kuchyňu malo pôvodné obyvateľstvo a preto kukurica, zemiaky, quinoa a fazuľa tvoria základ jedálnička. Zásadnejší vplyv je tu tiež možno vidieť z čínskej, japonskej a španielskej kuchyne.

Peru spolu s Chile vedú boj o pôvod môjho najobľúbenejšieho juhomarického alkoholického nápoja, ktorým je pisco sour. Jedná sa o koktail z miestneho alkoholu pisco, do ktorého sa okrem iného pridáva limetková štava a vaječný bielok. Z nealkoholických nápojov sú najlepšie kolumbijské džúsy. Kolumbia má podľa môjho najrozmanitejšie a najlepšie ovocie na celom svete.

Iguazu, Brazília a Argentína

Najkrajšie miesta v Južnej Amerike: Vodopády

Vodopády Iguazu nachádzajúce sa na hranici Argentíny a Brazílie sú bezpochyby najkrajšími vodopádmi na svete. V Južnej Amerike sa nachádzajú ešte dva výnimočné vodopády. Prvým je Salto Angel vo Venezuele, ktorý je s výškou 979 metrov najvyšším vodopádom na svete. Návšteva Venezuely by bola veľmi zložitá v súčasnej dobe a o niečo jednoduchšie by bolo navštíviť vodopád Kaieteur v Guayane. Vodopád je s výškou 251 metrov štyri krát vyšší ako Niagara a podľa množstva pretekajúcej vody patrí medzi jeden z najmohutnejších vodopádov na svete. Vodopád je možné navštíviť malým lietadlom ako jednodňový výlet, alebo ako niekodňový namáhavý výlet kombináciou autobusov, lode a pešej túry.

Cartagena de Indias, Kolumbia

Koloniálne mestá

Kolumbijská Cartagena je jedným z najkrajších koloniálnych miest v Južnej Amerike. Pri mojej prvej návšteve v roku 2001 som tu nestretol len minimum cestovateľov. Pri poslednej návšteve v roku 2018 bolo jasne vidno, že Cartagena sa stala vyhľadávaným turistickým miestom.

Jedny z najkrajších a menej navštevovaných koloniálnych miest na celom kontinente nájdete v brazílskej provincii Minas Gerais. Minas Gerais sa nachádza vo vnútrozemí Brazílie, zhruba medzi Rio de Janeirom a hlavným mestom Brasíliou. Po objavení zlata a diamantov v 17. storočí sa miestne banícke mestá stali jednými z najbohatších v celej krajine. Za peniaze z predaja nerastných surovín bolo vybudovaných množstvo kostolov a prepychových rezidencií. Medzi najkrajšie mestá v tejto oblasti patria Ouro Preto, Mariana, Diamantina a Tiradentes. Mestá sú vybudované na pahorkoch a preto buďte pripravení, že budete stále chodiť do a z kopca. Z dôvodu vyššej nadmorskej výšky (cca 1200 metrov) je tu aj klíma mierne chladnejšia ako v prímorských oblastiach Brazílie.

Tayrona, Kolumbia

Najkrajšie miesta v južnej Amerike: Pláže

Copacabana a Ipanema v Rio de Janeire sú dve najznámejšie pláže v Južnej Amerike. Aj keď mám Rio veľmi rád, jedná sa o mestské pláže a v iných častiach Brazílie môžete nájsť oveľa kludnejšia miesta na oddych pri mori. Možností na výber budete mať neúrekom. Ja by som vyzdvihol ostrov Ilha Grande v blízkosti Ria a Jericoacoara na severovýchode Brazílie.

Moje najobľúbenejšie pláže v Južnej Amerike sa ale nachádzajú v kolumbijskom národnom parku Tayrona pri Karibskom mori. Tayrona má niekoľko veľmi pekných pláží obklopených tropickou vegetáciou. Neuvidíte tu žiadne budovy, ktoré by zohavovali panenskú prírodu. Výstavba domov a hotelov je tu zakázaná a na každej pláži nájdete maximálne jedno malú reštauráciu. Aj keď v Tayrone nájdete niekoľko jednoduchých drevených bungalovoch, väčšina ľudí prespáva v hojdacích sietiach a stanoch. Nemusíte si ale nič čo sebou nosiť, všetko vám prenájmú majitelia reštaurácií. Peší prechod cez tropický les môže trvať aj dve hodiny a preto ak cestujete s kufrom, ten si nechajte v hoteli v neďalekom meste Santa Marta. Tayrona sa dá navštíviť aj loďou ako jednodňový výlet, ale odporúčal by som tam stráviť aspoň dve noci.

Huayhuash, Peru

Najkrajšie miesta v Južnej Amerike: Túry

Najznámejšou túrou v Južnej Amerike je Inca trail, po ktorom sa dostanete až na Machu Picchu. Ja osobne túto túru moc neodporúčam. O dôvodoch som už písal v minulosti.

Ďalším veľmi obľúbeným miestom na horskú turistiku je národný park Torres Del Paine na juhu Čile. Takzvaný W trek bol pre mňa jednou z dvoch najkrajších túr, ktoré som doteraz absolvoval. Scenérie Torres del Paine sú jedinečné svojimi strmými granitovými štítmi vyformovanými ustupujúcimi ľadovcami. Tento národný park sa v posledných rokoch stal veľmi populárnym a tiež trocha drahý. Platí to hlavne v prípadoch ubytovania v horských chatách. Podobnú scenériu ako v Torres del Paine nájdete aj o niekoľko stoviek kilometrov severnejšie pri argentínskom meste El Chaltén. Náklady na ubytovanie, stravu a vstupné sú tu ale oveľa nižšie ako v prípade Torres del Paine.

Ak by ste ste chceli úplne vypadnúť z civilizácie a absolvovať túru s minimom dalších turistov, mali by ste sa vybrať do národného parku Huayhuash v Peru. Minimálne deväťdňová túra v Huayhuash je veľmi náročná, kedže chodník sa skoro celý čas na nachádza v nadmorskej výške nad 4000 metrov. Počas treku budete celý čas sami v krásnej divokej prírode a za deväť dní budete iba raz prechádzať cez ľudmi osídlené miesto.

Salar de Uyuni, Bolívia

Príroda ako z inej planéty

Soľné jazero Uyuni (Salar de Uyuni) v Bolívii patrí medzi top destinácie väčšiny cestovateľov v Južnej Amerike. Salar de Uyuni je s vyše 10 000 km² najväčšou soľnou pláňou na svete. V období dažďov sa na bielej soľnej planine akumuluje malá vrstva vody, ktorá pôsobí ako obrovské zrkadlo. V tejto vyprahnutej oblasti Bolívie nájdete tiež rôznofarebné jazerá s plameniakmi, ktoré sú obklopené krásnymi kónickými sopkami. Podobné scenérie nájdete aj v neďalekom San Perdro de Atacama ak by ste neplánovali navštíviť Bolíviu. Ideálne je navštíviť obe miesta počas jednej cesty.

Krajinu ako z Mesiaca, alebo Marsu je tiež možné vidieť v strednej Argentíne. Provinčný park Ischigualasto navodzuje pocit, ako by sa človek nachádzal na Mesiaci a preto je aj jeho španielske meno Valle de la Luna (mesačné údolie). V blízkosti Ischigualasto sa nachádza národný park Talampaya. Vysoké červené bralá v tomto prípade pripomínajú skôr Mars ako našu modrozelenú planétu. Obe miesta je jednoduché navštíviť počas jedného výletu z mesta San Augustín de Valle Fértil (Villa San Augustín).

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment