Home Letecké spoločnosti Komu patrí stredná opierka na ruky v lietadle?

Komu patrí stredná opierka na ruky v lietadle?

by Karol
0 comment

Pri ceste lietadlom sa vám už pravdepodobne stalo, že ste museli bojovali o opierku na ruky so svojím susedom. Niektorí ľudia nielenže obsadia celú opierku, ale rukou zasahujú ešte aj do vášho osobného priestoru. Tento problém je najzávažnejší hlavne pri dlhších medzikontinentálnych letoch, kde môže byť obzvlášť zložité nájsť pohodlnú polohu na sedenie. Existuje etiketa, ktorá by stanovovala komu patrí opierka na ruky?

Komu patrí opierka na ruky a neoficiálna etiketa

Neexistujú žiadne oficiálne pravidlá ohľadom toho, kto má prednosť pri využívaní strednej opierky na ruky. Mnoho ľudí by mohlo argumentovať, že by mala byť rovnomerne zdieľaná oboma pasažierni. V tomto prípade je podľa mňa ideálne ak by bola opierka využívaná iba na položenie lakťa, čo by umožnilo obom stranám jej využitie.

Väčšina častých pasažierov (vrátane mňa) ale bude súhlasiť s názorom, že stredná opierka patrí celá pasažierovi sediacemu v strednom sedadle. Títo cestujúci sú viac priestorovo obmedzení ako ľudia sediaci pri uličke, alebo pri okienku. Pri uličke, alebo okienku máte celú jednu opierku iba pre seba a dokonca sa môžete mierne nakloniť do jednej strany smerom mimo sedadla. Pasažier v strednom sedadle takúto možnosť nemá a preto sú aj tieto sedadlá považované za najnepohodlnejšie. Ak je to teda možné, mali by ste prednostne dať možnosť využívať opierku pasažierom v strednom sedadle.

V posledných rokoch som vhodnou stratégiou výberu sedadla vždy dosiahol, že som dostal sedadlo pri uličke, alebo okienku. Opierku na ruky vždy automaticky nechávam pre človeka sediaceho v strednom sedadle. Ak vidím, že ju nevyužíva, maximálne si na ňu vyložím lakeť. V prípade ľudí výrazne zasahujúcich do môjho sedadla už volím pasívno agresívnu stratégiu a snažím sa ich tlakom ruky postupne dostať z môjho osobného priestoru. Pravdaže nikdy by ste nemali byť príliš agresívni pri nárokovaní si na svoj priestor, či už sedíte v strednom sedadle, alebo na kraji. Prípadný konflikt v 10 000 metrov nad zemou by určite nebol príjemný.

————————————-

Ak chcete byť byť pravidelne informovaní o akciových letenkách v biznis triede a o najnovších správach zo sveta leteckých spoločností, pridajte si stránku Dvere Sveta Dokorán medzi vaše obľúbené položky na Facebooku.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment