Home Cestovateľský blog Čo vidieť na ceste z Pekingu do Šanghaja

Čo vidieť na ceste z Pekingu do Šanghaja

by Karol
1 comment

Peking a Šanghaj sú jednými z najobľúbenejších turistických destinácií Slovákov v Číne. Zhruba 1200 kilometrovú vzdialenosť z Pekingu do Šanghaja môžete rýchlovlakom prekonať za menej ako štyri a pol hodiny. Ak by ste ale mali zopár dní navyše, odporúčal by som navštíviť aj ďalšie zaujímavé miesta v tejto oblasti Číny. Aj keď mnou vybrané miesta nie sú priamo na hlavnej trase medzi týmito dvoma veľkomestami, využitím už spomenutých rýchlovlakov, alebo nočných vlakov sa presunmi príliš dlho nezdržíte. Mestá som zoradil postupne od severu (Pekingu) smerom na juh.

G: Datong, F: Pingyao: E: Xian, D: Huashan, C: Shaolin, B: Nanjing, A: Suzhou

Datong, Yungang

Datong, Yungang

V banskom meste Datong sa nezachovalo príliš veľa pamiatok. Väčšina starého mesta bola zrovnaná so zemou, aby mohli byť nanovo postavené mestské hradby pôvodne zo 14. storočia. Tak typicky čínske. Na návštevu mesta vám bude stačiť aj pol dňa. Oveľa zaujímavejšie sú neďaleké jaskyne Yungang, ktoré sú od roku 2001 zapísané medzi pamiatky UNESCO. Jedná sa o jedno z troch najznámejších budhistických jaskynných miest v Číne. Nachádza sa tu až 53 väčších grot z 5. a 6. storočia so sochami budhov vytesaných do skál pri vytváraní jaskýň.

Pingyao

Pingyao je jedno z mojích najobľúbenejších malých historických miest v Číne. V minulosti bolo Pingyao jedným z najdôležitejších finačných centier v Číne, čo sa odrazilo aj na honosnej architektúre mesta. Historické centrum s budovami z obdobia dinastií Ming a Qing patrí medzi jedno z najzachovalejších v celej krajine. Veľmi dobre zachované 12 metrov vysoké mestské hradby zo 14 storočia obkolesujú celé historické centrum.

Xi’an, terakotová armáda

Najznámejšou historickou pamiatkou Xi’an je terakotová armáda, ktorú nie je potrebné špeciálne predstavovať. Mesto má pomerne veľkú moslimskú komunitu, čo sa výrazne odráža aj na miestnej strave. Miestne jedlá (hlavne cestovinové polievky) patria spolu s dim sum z juhozápadnej Činy medzi moje najobľúbenejšie kuchyne v celej krajine.

Huashan

Hua Shan je jednou z piatich posvätných čínskych hôr a je jedným z najkrajších prírodných miest v krajine. Rýchlovlakom sa sem zo Xi’an dostanete za 30 minút a na horu sa lanovkou dostanú aj ľudia so zlou kondičkou. Huashan je preslavený turistickým “chodníkom” vytvoreným z tenkých drevených doskiek upevnených na 2000 metrov vysokej vertikálnej skale. Ak sa bojíte výšok, tento úsek je možné vynechať. Viac o Huashan si môžete prečítať v tomto mojom staršom blogu.

Chrám Shaolin (Šaolin)

Na východ od Huashan sa nachádza budhistický chrám Shaolin preslávený hlavne bojovými umeniami. Ja som Shaolin nenavštívil, ale verím, že pre mnohých by mohol predstavovať zaujímavú zastávku na ceste z Pekingu do Šanghaja.

Nanjing

Nanjing bolo niekoľkokrát hlavným mestom Číny v období od tretieho storočia až po rok 1949. Hlavným mestom bolo aj v roku 1937, keď okupujúce japonské vojsko zabilo 50 000 až 300 000 miestnych obyvateľov. V meste sa zachovalo minimum pamiatok, ale ak sa zaujímate o históriu druhej svetovej vojny, môžete navštíviť veľmi zaujímavý pamätník venovaný tejto nanjingskej masakre.

Suzhou

1,5 miliónové Suzhou sa môže na prvý pohľad podobať na ktorékoľvek čínske veľkomesto. Vo vnútorným dvoroch historických budov, ale môžete objaviť jedny z najlepších ukážok tradičných čínskych záhrad. Cesta rýchlovlakom zo Šanghaja do Suzhou trvá iba 25 minút. 

Ak by ste si chceli navštíviť aj ďalšie miesta v okolí Šanghaja, tu nájdete mnou odporúčaný itinerár.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Čo vidieť v Číne. 13 najkrajších miest z celej krajiny - Dvere sveta dokorán 14. februára 2021 - 23:33

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment