Home Cestovateľský blog Kam ísť v Iráne. 20 najzaujímavejších miest

Kam ísť v Iráne. 20 najzaujímavejších miest

by Karol
0 comment

Ak by ste si mali možnosť navštíviť iba jednu krajinu na Blízkom východe, určite by to mal byť Irán. Nájdete tu veľké množstvo historických pamiatok, príjemných ľudí a pomerne málo turistov. Na rozdiel od obrazu z médií je Irán veľmi bezpečná krajina na cestovanie. Irán má chladné zimy a horúce letá. Leto ale nie je až také zlé obdobie na cestovanie ako sa môže na prvý pohľad zdať. Klíma je tu veľmi suchá a vysoká teplota nepôsobí tak úmorne ako v krajinách s o niečo nižšími teplotami, ale vlhšou klímou. Pôstny mesiac Ramadán nie je ideálne obdobie na cestovanie, ale aj v tomto čase nájdete otvorených zopár reštaurácií pre turistov a od hladu určite nezomriete. Ja som Irán navštívil dvakrát a strávil som tam skoro dva mesiace. Kam teda ísť v Iráne?

Kashan

Teherán

Teherán je dôležitý dopravný uzol a väčšina návštevníkov Iránu sa mu nevyhne. Ak by som si mal vybrať, čo najviac charakterizuje Teherán, tak by to bola chaotická doprava. Ak máte dostatok času, odporučil by som vám tu stráviť aspoň dva dni, aby ste zažili aj iránsky veľkomestský život. Hlavne severné štvrte mesta pôsobia modernejšie od zvyšku Iránu. Medzi turistami najnavštevovanejšie atrakcie patria palác Golestan a jedinečné múzeum šperkov (National Jewel Museum). Teherán je notoricky známy falošnými policajtami, s ktorými som “mal skúsenosť aj ja”.

Ak by ste mali dosť energie, môžete vyraziť na neďaleký stratovulkán Damavand, ktorý je s 5671 metrami najvyššou horou na Blízkom východe.

Isfahan

Stredný Irán

Ak by ste boli časovo obmedzení, mali by ste sa sústrediť iba na návštevu strednej časti Iránu, v ktorej môžete nájsť to najlepšie z celej krajiny.

Kashan je veľmi príjemné mesto južne od Teheránu s jedným z najlepších bazárov v Iráne. Pri návšteve sa pokúste nájsť dvere vedúce na strechu bazáru, ktorého kupoly sú navzájom poprepájané. Pri pozorovaní života v tradičnom bazáre cez strešné okná sa budete cítiť, ako keby ste sa vrátili v čase o 500 rokov dozadu. Ak by ste sa chceli vyhnúť úplne návšteve Teheránu, z teheránskeho medzinárodného letiska by ste sa mohli dostať aj priamo do Kashanu. Z Kashanu sa môžete vybrať do vyše 1500 ročnej dediny Abyaneh s ružovými domami z nepálených tehál.

Ďalej na juh sa nachádza Isfahan, ktorý by mal byť súčasťou každého itinerára. Isfahan má jedno z najkrajších námestí na svete, ktoré lemujú budovy s modrými mozaikovými obkladačkami. Návštevou mešít, palácov, bazáru, ale aj tradičnej arménskej štvrti môžete stráviť niekoľko dní. Isfahan má dobré letecké spojenie s Istanbulom a Dohou ak by ste sa chceli vyhnúť ceste do Teheránu

Persepolis

Ďalej na juh sa nachádza Shiraz, ktorý je označovaný ako centrum perzskej kultúry. Hlavným dôvodom návštevy Shirazu pre väčšinu cestovateľov je ale neďaleký Persepolis, ktorý sa stal centrom prvej Perzskej ríše pred zhruba 2500 rokmi. Pri ceste k ruinám Persepolisu, ktorý bol zničený krátko po jeho dobití Alexandrom Veľkým sa zastavte aj pri pohrebisku Naqsh-e Rostam. Tu boli v skalách vytesaných hroboch pochovaní vládcovia z obdobia prvej Perzskej ríše.

Kam ísť v Iráne: Yazd

Východne od Isfahanu sa nachádza Yazd, moje najobľúbenejšie mesto v Iráne. Yazd nie je fyzicky tak krásny ako Isfahan, ale prechádzkami po meste budete mať aj tu pocit, ako keby ste sa vrátili o niekoľko storočí do minulosti. Historické centrum tvorí spleť tichých uličiek, ktorých neoddeliteľnou siluetou sú takzvané veterné veže, ktoré už po stáročia plnia funkciu klimatizácie. Nájdete tu aj jedny z najlepších hotelov v celej krajine, ktoré boli zriadené v pôvodných hlinených domoch s vnútornými dvorom. Tieto dvory predstavujú skvelé útočisko pred horúcim počasím v letných mesiacoch a zo striech budete mať krásny výhľad na celé mesto pri západe slnka. Yazd je aj centrom zoroastrianizmu, ktoré bolo v Perzskej ríši dominantným náboženstvom pred príchodom islamu. Mesto je tiež preslávené hodvábom a je dobrým miestom na kúpu tradičných iránskych kobercov. Mnohých ľudí tiež určite zaujmú výlety do okolitej púšte.

Yazd

Kam ísť v Iráne: od tureckých hraníc do Teheránu

Ďalšou veľmi zaujímavou oblasťou na návštevu je severozápadný Irán. V tomto blogu zoradím mestá v geografickom poradí od tureckých hraníc po Teherán. Hoci je severozápad krajiny veľmi pekný, krásou sa nevyrovná strednému Iránu.

Prvým veľkým mestom za tureckými hranicami je Tabriz, ktorý je preslávený obrovským bazárom. Neďaleká v skalách vybudovaná dedinka Kandovan je tiež nazývaná malou Cappadociou. Ďalším zaujímavým výletom z Tabrizu sú ruiny hradu Babak.

Ak by ste chceli bližšie spoznať históriu zoroastrizmu, môžete navštíviť významné archeologické vykopávky chrámu ohňa v Takht-e Soleiman. Dostať sa sem môžete autom z mesta Zanjan ležiacom medzi Tabrizom a Teheránom.

Kandovan

Neďaleko Zanjanu sa nachádza mestečko Soltaniyeh s jedinečným mauzóleom Oljeitu. 48 metrov vysoký Oljeitu je so svojou bledomodrou kupolou výnimočnou stavbou aj v na historické pamiatky bohatom Iráne. Osobne považujem toto mauzóleum, na návštevu ktorého postačí aj menej ako jedna hodina, za jedno z najzaujímavejších miest v tejto časti krajiny.

Už blízko pri Teheráne sa nachádza bývalé hlavné mesto Qazvin. Toto mesto nie je špeciálne zaujímavé, ale slúži ako východiskový bod pre návštevu hradu Alamut (jeden z dvojice Castles of the Assasins). Z hradu neostalo príliš veľa stáť, zaujímavejšia je skôr okolitá príroda. Najzaujímavejšia je ale história tohto miesta. V 12. storočí bol hrad sídlom jednej z najobávanejších siekt stredoveku. Členom tejto islamskej sekty Hashish-iyun bola sľubovaná cesta do raja za vraždy dôležitých osobností Blízkeho východu. Anglické slovo assassin (vrah) je odvodené práve z názvu tejto sekty. Celá história je veľmi zaujímavá a čiastočne sa jej venuje aj výborná kniha Samarkand od spisovateľa Amin Maalouf, ktorej dej sa odohráva v Iráne 11. storočia.

Ak prichádzate do Iránu z Azerbajdžanu, vašou prvou zastávkou by malo byť mauzóleum Safi-od-Din z glazúrovaných modrých tehál v meste Ardabil. Pred príchodom do Teheránu sa ešte môžete zastaviť v jednej z najzaujímavejších iránskych dedín Masuleh, zasadenej do strmých svahov miestnych hôr.

Obchod s kobercami v Yazde

Ďalšie zaujímavé miesta

Nižšie uvedené miesta som osobne nenavštívil, ale určite budú zaujímavé pre väčšinu cestovateľov. Mashhad je najsvätejšie miesto a druhé najväčšie mesto v celom Iráne. Mashhad sa nachádza na severovýchode pri turkmenských hraniciach. Najväčším lákadlom je svätyňa, ktorá je jedným z najväčších pútnickým miest nasledovateľov šiitskeho smeru islamu.

“Piesočné hrady” Kaluts na púšti pri pakistanských hraniciach vyzerajú veľmi zaujímavo na fotografiách. V západnom Iráne pri irackých hraniciach nájdete mnoho tradičnýc kurdských dedín.


0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment