Home Letecké spoločnosti Prečo cestovať so Southwest Airlines v USA

Prečo cestovať so Southwest Airlines v USA

by Karol
0 comment

Southwest Airlines je letecká spoločnosť, nad ktorou by ste mali vážne uvažovať ak budete kupovať vnútroštátne letenky v USA, alebo plánujete cestu z USA do niektorej zo severoamerických krajín, alebo do Karibiku. Southwest nemá vôbec diaľkové lietadlá a mnoho ľudí v Európe preto nepozná túto leteckú spoločnosť. V ich flotile sú výlučne lietadlá Boeing 737. V počte prepravených pasažierov jej ale v roku 2019 patrilo tretie miesto na svete.

Predtým ako začnete vyhľadávať letenky je potrebné sú uvedomiť dve špecifiká. Letenky Southwest nenájdete vôbec na webových stránkach a aplikáciách ako Google Flights, Skyscanner, Expedia, alebo KAYAK. Preto neexistuje jednoduchá možnosť porovnať si ceny ich leteniek s ďalšími leteckými spoločnosťami. Cenu si je možné overiť iba priamo na ich webovej stránke. V minulosti boli ich webové stránky blokované vo väčšine krajín sveta. Prístup zo Slovenska by ale už v súčasnosti nemal byť problém. V opačnom prípade môžete použiť VPN s lokalitou v USA, čo by malo vyriešiť tento problém.

Southwest Airlines už desiatky rokov vedú rebríček spokojnosti zákazníkov medzi leteckými spoločnosťami v USA. Ich letenky sú často lacnejšie v porovnaní s konkurenciou a ponúkajú mnoho zaujímavých benefitov, za ktoré by ste si museli priplácať pri iných leteckých spoločnistiach. Jedine ich vstup na palubu je veľmi špecifický a nemusí vyhovovať všetkým ľuďom.

2 kusy batožiny zadarmo a skryté poplatky

Jednou z najväčších výhod Southwest je možnosť bezplatného check-in až dvoch kusov batožiny (podpalubná batožina) pri všetkých typoch leteniek. Pri kúpe ich leteniek tiež nenarazíte na žiadne skryté poplatky. Cena za letenku je vždy už konečná.

Bezplatné zmeny leteniek

Zmeny leteniek sú bezplatné pri všetkých tarifách. Priplácať budete iba za prípadný rozdiel ak je cena novej letenky drahšia. Ak je cena novej letenky lacnejšia, rozdiel v cene letenky vám bude vrátený buď priamo na kreditnú kartu, alebo vo forme kreditu, ktorý je možné využiť na kúpu ďalšej letenky (forma bude závislá od tarify letenky). To znamená, že ak cena leteniek na vašom už zakúpenom lete klesne, vy môžete bezplatne zrušiť vašu letenku a kúpiť si novú lacnejšiu. Ak bola refundácia za váš pôvodný let vo forme kreditu, ušetrený rozdiel môžete využiť na kúpu novej letenky pri cestách v najbližších dvanástich mesiacoch.

Bezplatné video a audio na palube

Bezplatné video a audio na palube lietadiel okrem Southwest Airlines ponúkajú aj iné letecké spoločnosti v USA. Na jej využívanie je podstatné mať stiahnutú ich aplikáciu. Wifi stojí 8 USD na deň a dá sa využiť na viacerych letoch ak máte prípoj v ten istý deň.

Vstup na palubu (boarding)

Pri letoch so Southwest Airlines nie je možné si dopredu rezervovať sedadlo. Po vstupe na palubu si budete môcť vybrať ktorékoľvek voľné miesto. Vstup do lietadla je organizovaný podľa skupín označených písmenami A, B, C. Každý pasažier dostane ku konkrétnému písmenu aj poradové číslo od 1 do 60. Vstup na palube je podľa týchto skupín od A po C. Ľudia sa zoraďujú podľa presného poradia od A1, A2, A3 atď. Ľudia zo skupiny A budú mať na výber najlepšie sedadlá (prvý rad, núdzový východ).

Poradové čísla sú pridávané automaticky pri online check-in. Southwest otvára web check-in 24 hodín pred odletom. Je dôležité preto uskutočniť check-in presne v momente jeho otvorenia ak chcete byť v skupine A. Oneskorenie o jednu, alebo dve minúty vás môže dostať do skupiny B, alebo až C. Southwest tiež ponúkajú za poplatok 15 až 25$ možnosť skorého check-in, ktorý sa otvára 36 hodín pred odletom a zaručí vám skupinu A. Pasažieri so zakúpeným letenkami Business Select majú garantované poradie A1 až A15.

Southwest Airlines zhrnutie


Kúpa letenky so Southwest Airlines môže byť špeciálne zaujímavá hlavne v prípadoch ak máte viacej batožiny, alebo potrebujete flexibilitu ohľadom vášho dátumu odletu. Ja som s touto leteckou spoločnosťou cestoval dvakrát a v oboch príoadoch som bol spokojný. Jedine proces vstupu na palubu môže byť trocha mätúci pri prvom lete.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment