Home Cestovateľský blog Raňajky, pri ktorých by sa vám dvíhal žalúdok

Raňajky, pri ktorých by sa vám dvíhal žalúdok

by Karol
0 comment

Jedným z veľkých benefitov cestovania je možnosť spoznať mnoho autentických svetových kuchýň. Vo väčšine prípadov sa bude jednať o výborné jedlá, aj keď občas sa človeku podarí “šliapnuť na minú” vo forme zlej reštaurácie. V tom najhoršom prípade môže dôjsť k otrave jedlom, ktorá vás môže odstaviť na niekoľko dní. Ja osobne mám zažívacie problémy vždy v jednom konkrétnom svetovom regióne, o ktorom som už písal v tomto staršom blogu. Za vyše 20 rokov cestovania boli jedným z mojich najpamätnejších jedál raňajky v jednej reštaurácii v Guatemale. Raňajky, ktoré by ste určite nechceli dostať na stôl.

Antigua, Guatemala

Raňajky s extra prísadou, ktorú by ste nechceli dostať

Môj incident s raňajkami sa odohral vo veľmi príjemnom guatemalskom koloniálnom meste Antigua obklopenom niekoľkými činnými sopkami. Mesto je obľúbené medzi zahraničnými turistami a aj v reštaurácii, kde som sa rozhodol najesť boli výlučne zahraniční klienti. Objednal som si huevos rancheros (farmárske vajcia), čo je pôvodne mexické jedlo. Jedná sa o volské oká s rajčinovou salsou na vrchu, ktoré sú podávané s tortillou.

Keď mi bolo jedlo prinesené na stôl, vajcia bublali, ako keby boli ešte na ohni na panvici. Až po pozornejšom pohľade som si všimol, že sa nehýbu volské oká, ale rajčinová salsa. Tá bola plná veľmi životaschopných bielych červíkov. Nechcel som v reštaurácii spôsobiť veľký rozruch a preto som potichu na tento problém upozornil čašníčku. Spolu sme potom išli skontrolovať zaváraninový pohár so salsou, ktorý bol jasným zdrojom červíkov. Pravdaže som sa následne rozhodol pre zmenu reštaurácie. Pri mojom odchode som sa ešte pozrel na blízky stôl s troma zákazníkmi, ktorí tiež jedli huevos rancheros. Tí ale živo diskutovali a neuvedomili si nechcenú prísadu, ktorú mali v salse. Kedže už mali z polovice zjedené, radšej som ich neupozornil na to čo jedia. Osobne by som v tomto prípade nechcel vedieť čo som zjedol. Ako by ste vy zareagovali v takejto situácii? Chceli by ste vedieť, že ste zjedli jednu plnú polievkovú lyžicu červíkov?

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment