Home Letecké spoločnosti Najlepšie letecké spoločnosti v Južnej Amerike

Najlepšie letecké spoločnosti v Južnej Amerike

by Karol
1 comment

Z dôvodu veľkosti juhomarického kontinentu a takmer neexistujúcej železničnej siete je viac ako pravdepodné, že pri dlhších cestách po Južnej Amerike budete musieť využiť leteckú prepravu. Pred plánovaním cesty si je potrebné uvedomiť, že z dôvodu malej konkurencie môžu byť ceny leteniek (hlavne na medzinárodných letoch) neporovnateľne drahšie ako v Európe. V dnešnom blogu vyberiem podľa mňa najlepšie letecké spoločnosti v Južnej Amerike.

Avianca

Avianca je kolumbijská letecká spoločnosť patriaca do skupiny leteckých prepravcov Star Alliance. Jedná sa o druhé najväčšie aerolinky v Južnej Amerike a do roku 2020 mali veľmi dobre prepojený celý kontinent. Ich brazílske a peruánske dcérske spoločnosti ale v posledných dvoch rokoch ukončili svoju činnosť, čím sa značne znížila ich konektivita. Momentálne v Južnej Amerike ostali aktívne iba Avianca v Kolumbii a Avianca Ecuador. Z leteckých spoločností prevádzkujúcich väčšie množstvo medzinárodných letov na kontinente považujem Aviancu za najlepšiu. Vyzdvihol by som hlavne čisté lietadlá a video systém v každom sedadle aj ma menších lietadlách série Airbus A320. Členstvo v Star Alliance robí Aviancu špeciálne zaujímavú pre držiteľov statusu Star Alliance Gold a pre tých, čo by chceli využiť míle Star Alliance na výber letenky, kedže medzinárodné letenky v Južnej Amerike možu byť veľmi drahé.

Aktualizácia: Avianca prešla na model nízkonákladových leteckých spoločností a celkové pohodlie na palube lietadiel už nie je na takej úrovni ako v minulosti. Ak máte vyšší status v Star Alliance, jeho benefity budete môcť naďalej využívať pri letoch s Aviancou.

Latam, ešte v pôvodných farbách Lan Airlines

Latam

Najväčšou leteckou spoločnosťou v Južnej Amerike sú LATAM, ktorí vznikli spojením čílskych Lan Airlines a brazílskych TAM. Latam majú dcérske spoločnosti vo väčšine juhoamerických krajín a z tohto dôvodu poskytujú najlepšiu konektivitu. V lete 2020 ale zanikla Latam Argentina.

Latam sú pomerne spoľahlivou leteckou spoločnosťou a akékoľvek problémy som v minulosti vyriešil jednoducho cez ich Messenger na Facebooku. Dokonca aj refundáciu letenky.

Ich premium ekonomická trieda býva často len mierne drahšia ako ekonomická trieda.

Latam premium economy. Pohodlie za rozumú cenu

Latam na svojich regionálnych letoch nemá v lietadlách video systém, ale pred cestou si môžete stiahnuť ich aplikáciu a počas letu môžete bezplatne streamovať obsah. Ich novým akcionárom sa stala americká Delta a benefity ich vernostného programu je možné teraz využívať aj na letoch Latam.

Latam tiež prevádzkuje veľa letov do Európy. V prípade ekonomickej a biznis triedy by v mojom prípade jediným dôvodom ich výberu bola opäť nízka cena letenky. V biznis triede majú kvalitné lie-flat sedadlá, ale v palubnom servise a strave existuje veľký priestor na zlepšovanie.

Letecké spoločnosti v Južnej Amerike: Brazília

Tri najväčšie aerolinky na domácom trhu v Brazílii sú Latam, Gol a Azul. Podľa miestnych zákonov majú všetci pasažieri možnosť si bezplatne zobrať so sebou na palubu jednu batožinu do 10 kilogramov (check-in batožina môže byť spoplatnená).

Nízkonákladovka Gol je podľa môjho názoru príjemnejšia ako napríklad Ryanair v Európe. Pri výbere medzi Latam a Gol by som sa pozeral na cenu letenky. Recenzia Gol Airlines Sao Paulo – Rio de Janeiro

Azul je mojou najobľúbenejšou leteckou spoločnosťou v Brazílii. Jedným z dvoch hlavných dôvodov sú lietadlá Embraer E-190, ktoré patria vo všeobecnosti medzi moje najoblúbenejšie lietadlá. V každom prípade medzi týmito troma aerolinkami nevidím žiadne významnejšie rozdiely.

Letecké spoločnosti v Južnej Amerike: ďalšie krajiny

V Argentíne v roku 2020 ukončili prevádzku Latam Argentina a Norwegian Air Argentina. Na domácom trhu ostalo zopár menšíchh spoločností a zďaleka najväčšie Aerolineas Argentinas, ktoré by boli mojou prvou voľbou na vnútroštátnych letoch.

Recenzia letov s Aerolineas Argentinas

Najväčšou leteckou spoločnosťou v Čile je Latam. Sky Airline a JetSmart sú miestne nízkonákladové letecké spoločnosti. Tieto by mohli byť zaujímavé najmä pri medzinárodných letoch, na ktorých si Latam udržuje príliš vysoké ceny leteniek.

Latam je najväčšou leteckou spoločnosťou aj v Peru. Ich najväčším konkurentom je podobne ako v Čile Sky Airline. Ekvádoru dominujú Avianca Ecuador a Latam. V Kolumbii sú najvýznamnejšie aerolinky Avianca, Latam, Satena a nízkonákladovky Wingo a Viva Air Colombia. Mimochodom Avianca poskytuje aj na vnútroštátnych letoch v Kolumbii možnosť si zobrať na palubu lietadla bezplatne jednu väčšiu batožinu (do 10 kilogramov). Táto informácia už nemusí byť aktuálna odkedy Avianca prešla na nízkonákladový model. S inými leteckými spoločnosťami si pri najlacnejších letenkách za toto privilégium budete musieť priplatiť.

Niektoré letecké spoločnosti v Južnej Amerike sa snažia predávať letenky oveľa drahšie pre zahraničných návštevníkov ako pre domácich. V tomto blogu sa dozviete trik ako v týchto prípadoch kúpiť letenku za rovnakú cenu ako miestni obyvatelia.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Južná Amerika v biznis triede od 690 eur - Dvere sveta dokorán 24. júna 2021 - 22:59

[…] Najväčšia juhoamerická letecká spoločnosť Latam poskytuje momentálne 20% zľavu na väčšinu leteniek v ekonomickej a biznis triede. Pri vyhľadávaní letov priamo na webovej stránke Latam je potrebné vložiť promo kód: LATAMVIAJA. Skopírovaný promo kód môže nefungovať a preto je lepšie ho vypísať ručne. […]

Reply

Leave a Comment