Home Letecké spoločnosti Qatar Airways Boeing 787-9: nový typ sedadiel v biznis triede

Qatar Airways Boeing 787-9: nový typ sedadiel v biznis triede

by Karol
0 comment

Do flotily Qatar Airways pribudol Boeing 787-9, ktorý bude mať v biznis triede úplne nový typ sedadiel. V poslených rokoch boli všetky nové diaľkové lietadlá Qatar Airways (Airbus A350-1000 a Boeing 777) vybavené vynikajúcimi sedadlami Qsuite s posuvnými dverami. O Qsuite som už písal v tomto staršom blogu a tieto sedadlá patria podľa mňa medzi tri najlepšie sedadlá v biznis triede v celom leteckom priemysle.

Problémom Boeing 787 ale je, že sa do nich Qsuite nezmestí (v štandardnej konfigurácii štyroch sedadiel v jednom rade), kedže trup lietadiel Boeing 787 je o niečo užší ako pri Airbus A350 a Boeing 777. Qatar Airways musel preto prísť s úplne novým riešením ak chceli poskytnúť sedadlá s posuvnými dverami.

Qatar Airways: typ sedadiel používaných na Boeing 787-8

Biznis sedadlá Qatar Airways na Boeing 787-9

Qatar Airways už dávnejšie lieta na menších Boeing 787-8. Tieto majú v biznis triede tiež veľmi kvalitné lie-flat sedadlá, kde má každý pasažier priamy prístup do uličky. Nový typ sedadiel na 787-9 mal poskytovať ešte viac súkromia pre cestujúcich a preto bolo potrebné vybrať sedadlo s posuvnými dverami.

V týchto dňoch bola zverejnená prvá neoficiálna fotografia nových sedadiel pre Boeing 787-9. Rovnako ako v prípade 787-8 sa bude jednať o takzvanú reverse herringbone konfiguráciu. Pri okienkach bude z každej strany jedeno sedadlo, ktoré budú pod uhlom nasmerované k okienku. V strede kabíny budú ďalšie dve sedadlá, ktoré budú opäť pod uhlom nasmerované od seba (viď fotografiu nižšie). Prepážka medzi týmito sedadlami sa bude dať úplne znížiť a vytvoriť tak malý apartmán pre dve osoby s posuvnými dverami. Na rozdiel od Qsuite v tomto prípade nebude možné vytvoriť veľkú dvojposteľ, kedže sedadlá budú smerovať od seba.

Nové sedadlá na Boeing 787-9

Celkovo sa bude jednať o jedno z najlepších svetových sedadiel v biznis triede. Qsuite ale latku kvality nasadili veľmi vysoko a sedadlá v 787-9 sa svojím pohodlým a priestrannosťou nevyrovnajú Qsuite. Osobne predpokladám, že Boeing 787-9 bude nasadzovaný skôr na stredne dlhé linky a na dlhších letoch budú väčšinou lietať lietadlá s Qsuite. Neoficiálne by mohli byť prvými destináciami 787-9 Atény, Miláno a Madrid.

Qatar Airways prevzali prvé Boeing 787-9 ešte koncom roka 2020. Tie ale z dôvodu pandémie koronavírusu doteraz neboli nasadzované na pravidelné lety s pasažiermi. Využívané boli iba na cargo lety. Celkovo má Qatar Airways objednaných 30 kusov týchto lietadiel. Oficiálna cena jedného Boeing 787-9 je zhruba 240 miliónov eur, ale letecké spoločnosti dostávajú veľké zľavy pri väčších nákupoch lietadiel.

Qatar Airways má momentálne vo svojich lietadlách šesť typov sedadiel v biznis triede. V tomto blogu nájdete môj podrobnejší prehľad týchto sedadiel.

Qsuite

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment