Home Recenzie aerolínií Recenzia: Aegean Airlines biznis trieda VIE – ATH

Recenzia: Aegean Airlines biznis trieda VIE – ATH

by Karol
2 komentáre

Pri mojej minulotýždňovej ceste na grécky ostrov Milos som využil leteckú spoločnosť Aegean Airlines patriacu do zoskupenia leteckých prepravcov Star Alliance. Aegean Airlines spolu s dcérskou spoločnosťou Olympic Air sú najväčšími aerolinkami v Grécku. Prvý let z Viedne do Atén bol na palube Airbus A320 v biznis triede. Spoj na Milos bol s Olympic Air, ktorí majú vo svojich lietadlách iba ekonomickú triedu.

Aegean Airlines biznis trieda kúpa letenky

Na Milos som cestoval s dvoma separátne zakúpeným letenkami. Prvou bola spiatočná letenka z Viedne do Atén a druhou jednosmerná letenka z Atén na Milos. Aj s takouto kombináciou letov nebol problém spraviť check-in batožiny na letisku vo Viedni až na Milos.

Pôvodne som mal zakúpenú spiatočnú letenku z Viedne do Atén v ekonomickej triede za 120 eur. Následne som využil upgrade kupóny vernostného programu Aegean Miles+Bonus na bezplatný upgrade do biznis triedy.

Miles+Bonus je podľa môjho názoru jedným z najzaujímavejších vernostných programov Star Alliance (viac informácií o Miles+Bonus nájdete v tomto mojom staršom blogu). Držitelia statusu Silver dostanú každý rok dva kupóny, ktoré je možné využiť na upgrade letenky do biznis triedy. Gold členovia môžu využiť až štyri kupóny ročne. Pozor ale, najlacnejšie letenky v rezervačnej triede Light nie je možné upgradovať.

Biznis trieda

Check-in a lounge

Check-in na letisku vo Viedni sa otváral dve hodiny pred odletom. Pri otvorení check-in bolo pri prepážkach ekonomickej triedy v rade už pomerne veľa ľudí, ale v prípade biznis triedy bolo vybavenie veľmi rýchle. Aegean Airlines používajú vo Viedni lounge Austrian Airlines (recenzia tu). Moju recenziu Aegean Airlines lounge na letisku v Aténach nájdete tu.

Sedadlá

Ako veľká väčšina európskych leteckých spoločností (v prípade letov v rámci Európy), aj Aegean požíva v biznis triede rovnaké sedadlá ako v triede ekonomickej. Rozostupy medzi jednotlivými radmi sú ale v prípade biznis triedy na Aegean Airlines väčšie a preto je cestovanie pohodlnejšie. Stredné sedadlo ostáva vždy voľné. Na stredných sedadlách je umiestnený malý stolík, ktorý je možné využiť na odkladanie nápojov.

Sedadlá v prvom rade sú podľa môjho najpohodlnejšie. Vzdialenosť medzi prvým radom a stenou oddeľujúcou kuchynku od zvyšku kabíny je dostatočne veľká na komfortné sedadenie, čo nebýva vždy pravidlom v prípade prvého radu.

Biznis trieda prvý rad

Strava a nápoje

Catering Aegean Airlines je jedným z najlepších spomedzi európskych leteckých spoločností. Pri letoch z Viedne, alebo Budapešti dostanete v biznis triede vždy teplé jedlo. Pred odletom sú rozdané jedálne a nápojové lístky. V prípade hlavných jedál je na výber z dvoch možností. Ešte pred odletom by som odporúčal otvoriť si vašu rezerváciu na Aegean Airlines a objednať si dopredu jedlo. Online jedálny lístok je identický s tým, ktorý dostanete na palube. V prípade môjho letu bola online dostupná aj tretia možnosť (ryba), ktorá ale nebola už na vytlačenom jedálnom lístku.

Predjedlo, hlavné jedlo, syr a dezert sú servírované spolu na jednom podnose. Ako predjedlo bol na mojom lete podávaný quinoa šalát s údeným lososom. Dezert bol cream tart with tahini and chocolate. Všetky jedlá boli veľmi chutné a ryba bola jednou z najlepších akú so doteraz jedol na palube lietadla. V nápojovom lístku prevažovali grécke alko a nealko nápoje.

Aegean Airlines jedálny lístok
Nápojový lístok

Aegean Airlines biznis trieda zhrnutie

Aegean Airlines ponúkajú v biznis triede veľmi solídny produkt. Klasické sedadlá ekonomickej triedy nie sú ideálne, ale poskytujú dostatok priestoru na nohy na pohodlné sedenie. Palubný personál bol veľmi priateľský aj keď s minimom interakcie či už pred odletom, alebo počas letu. Najlepšou časťou celého letu bola strava.

Spiatočné letenky v biznis triede s Aegean Airlines z Viedne do Atén stoja za normálnych okolností niečo nad 300 eur. V prípade promo akcií to môže byť zhruba 260 eur. Ak by ste mali k dispozícii upgrade kupóny, za letenku zaplatíte iba niečo nad 100 eur.

Recenzia ekonomickej triedy Aegean Airlines a Olympic Air.

Aktualizácia: Návrat z Atén do Viedne

Rovnako ako pri ceste do Atén, aj pri návrate do Viedne som využil kupón na bezplatný upgrade do biznis triedy. Palubný servis bol opäť priateľský, ale s minimom interakcie. Napríkad po servírovaní jedla už neboli vôbec proaktívne ponúkané ďalšie nápoje. Kedže sa jednalo o ranný let, podávané boli raňajky. Ja som si pred odletom vybral na webovej stránke Aegean omeletu. Celkovú kvalitu raňajok by som dal na úroveň lepšej stravy v ekonomickej triede na diaľkových letoch. Aj keď mám vo všeobecnosti problém s výberom raňajok v biznis triede, moju omeletu na Aegean Airlines by som zaradil medzi jedno z najhorších jedál aké som doteraz jedol v biznis triede. Nemyslím tým, že by sa omeleta nedala zjesť, ale chuťovo by som čakal niečo viac v biznis triede.

Raňajky v biznis triede na Aegean Airlines


2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Recenzia Aegean Airlines a Olympic Air - Dvere sveta dokorán 20. júna 2021 - 10:28

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Forogaléria: catering Aegean Airlines v biznis triede - Dvere sveta dokorán 12. septembra 2021 - 23:42

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment