Home Cestovateľský blog Odvrátená neromantická strana Santorini

Odvrátená neromantická strana Santorini

by Karol
0 comment

Ostrov Santorini by mohol byť jedným z najromantickejších miest na svete, keby…. Keby nebol tak obľúbený medzi turistami. V súčasnosti sa z väčšiny veľkých európskych letísk lieta na tento grécky ostrov niekoľkokrát za týždeň. Napríklad z Viedne sa tam na priamych letoch môžete dostať s Austrian Airlines, Ryanair a Wizzair. Blízkovýchodné letecké spoločnosti Qatar Airways, Etihad, Flydubai a Gulf Air už tiež začali prevádzkovať pravidelné lety na Santorini a okrem blízkovýchodných návštevníkov tam prinášajú tiež množstvo ázijských turistov.

Mnoho dalších návštevníkov prichádza na ostrov trajektami, alebo veľkými výletnými loďami. Pri veľkosti ostrova iba 76 kilometrov štvorcových môžeme potom hovoriť o veľmi vysokej návštevnosti, hlavne keď sa väčšina turistov koncentruje v dvoch menších mestečkách.

Santorini, Oia

Problém Santorini

Santorini má dve hlavné turistické centrá, ktorými sú Fira a Oia. Tie sú postavené na vysokých útesoch kaldery sopky, ktorej mohutný výbuch okolo roku 1600 pred naším letopočtom zničil pôvodný väčší ostrov. Fira je príjemné mesto s klasickými bielymi budovami postavených v kykládskom štýle. Nachádza sa tu väčšina hotelov a slúži tiež ako dopravný uzol na ostrove. Hlavným turistickým magnetom je ale mestečko Oia. Väčšina klasických fotografií Santorini s veternými mlynmi, bielymi budovami, modrými strechami kostolov a tmavomodrým Egejským morom v pozadí vzniká práve tu.

Najkrajšia časť Oia je postavená na strmom útese, čo umožnilo postaviť iba veľmi úzke kľukaté uličky. Tie sa v hlavnej turistickej sezóne plnia stovkami turistov, ktorí si chcú vytvoriť ideálnu fotografiu na svoje sociálne siete. Polovica týchto ľudí sa neuspokojí iba s rýchlym odfotením scenérie mesta. Na fotografii musia byť aj oni, čo vedie k dlhému pózovaniu pred objektívom. V tomto sú zďaleka najhoršie čínske dámy v strednom a staršom veku. Chápem, že pricestovali z veľkej diaľky a pravdepodobne je to ich jediná cesta do Európy v živote. Zápchy čo títo turisti ale spôsobujú bývajú neúnosné. Pri takejto tlačenici a hluku nemôžeme vôbec hovoriť o romantickej atmosfére.

Ako to vyzerá druhej strane objektívu na Santorini

Tlačenice tu ale nie sú jediným problémom. Oia nie je múzeum, ale je to miesto, kde stále žijú miestni obyvatelia. Mnoho turistov vstupuje do súkromných dvorov a na strechy domov len kvôli ideálnej fotografii. Nápis, že sa jedná o súkromný pozemok ich vôbec nezaujíma. Z tohto dôvodu potom dochádza k mnohým konfliktom s majiteľmi domov.

Západ slnka nad Oia si nenechá ujsť skoro žiadny návštevník ostrova. Poslednými lúčmi slnka do zlata zafarbené veterné mlyny ale budú s vami z toho istého miesta sledovať aj stovky dalších ľudí. To na klasických fotografiách na instagrame tiež neuvidíte.

Ako minimalizovať problém s veľkým množstvom turistov

Aj keď je vo Fire tiež veľké množstvo turistov, problém s preplnenými uličkami tu nie je až tak závažný ako v Oia, kde sa nachadzajú tie najikonickejšie miesta na ostrove. Nechcem ale povedať, že na Santorini by ste nemali cestovať. Ak by ste mali možnosť, odporučil by som návštevu ešte v roku 2021. Počas pandémie koronavírusu je tam oveľa menej návštevníkov ako v normálnych rokoch.

Ak by ste návštevu plánovali po skončení pandémie, odporúčal by som necestovať v období hlavnej turistickej sezóny od polovice júna do polovice septembra. Veľmi skoré ranné prechádzky po meste sú tiež ideálnejšie ako popoludňajšia návšteva.

Ak by ste si chceli oddýchnuť od davov turistov, odporúčal by som vám prejsť peši z Fira do Oia. Mestečká sú od seba vzdialené 12 kilometrov a sú prepojené turistickým chodníkom na vyských útesoch. Túto jednoduchú túru by ste mali zvládnuť za zhruba tri hodiny a mali by ste sa na ňu vydať až neskoršie popoludní, keď už slnko nie je také silné.

Na ceste z Fira do Oia

Ak by ste chceli spojiť návštevu Santorini s pobytom na pláži, odpuručil by som pobyt pri mori absolvovať na niektorom zo susedných ostrovov. Na neďalekých ostrovoch ako napríklad Ios, Folegandros, Naxos, alebo Paros nájdete oveľa krajšie pláže ako na Satorini. Napríklad trajektom sa na Ios môžete dopraviť už za 30 minút. Ubytovanie na týchto turistami menej navštevovaných miestach vás tiež vyjde lacnejšie.

Santorini sa určite oplatí navštíviť, ale návštevu by ste mali plánovať mimo hlavnej sezóny.

Moje dojmy z návštevy Mykonosu.

Čo vidieť na gréckom ostrove Milos, kde fotil svoju kampaň aj Dior

Paros, skvelá alternatíva k Santorini a Mykonosu

Sounion, zaujímavý jednodňový výlet z Atén

Meteora, túry a ako zorganizovať cestu

Vikos Gorge, navštívte skvelý grécky Grand Canyon

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment