Home Letecké spoločnosti Neakceptuje nevýhodný výmenný kurz Ryanair

Neakceptuje nevýhodný výmenný kurz Ryanair

by Karol
0 comment

Pri platbách v obchodoch, alebo pri výberoch z bankomatov mimo eurozóny vám bude často ponúknutá platba priamo v euro namiesto miestnej meny. Výmenné kurzy miestnych bánk sú ale pri týchto tranzakciách pre zákazníkov veľmi nevýhodné a pri platbách by ste mali vždy zvoliť lokálnu menu. Viac o nevýhodách výberu euro oproti miestnej mene som už písal v tomto staršom blogu.

Pri nedávnej kúpe letenky z Budapešti do Talianska som zistil, že tento trik nevýhodných výmenných kurzov využíva aj Ryanair. A robí to takým spôsobom, že mnoho ľudí si ani neuvedomí, že platba neprebieha v miestnej mene.

Rezervácia sedadla na zlomyseľnom Ryanair(e)

Výmenný kurz Ryanair pri odletoch mimo eurozóny

Ak cestujete z niektorej z krajín eurozóny, vaša platba prebehne automaticky v euro. V týchto prípadoch teda nebudete mať žiadny problém s výmenným kurzom.

Pri odletoch z krajín ako napríklad Maďarsko, alebo Poľsko vám ale bude pri výbere letov zobrazená cena vo forintoch, alebo zlotých. V podstate až do posledného kroku, ktorým je platba za letenku neuvidíte žiadnu zmienku o euro.

Po zadaní údajov o kreditnej karte sa vám zobrazí zhrnutie o platbe. Na prvom mieste stále figuruje miestna mena a pod mňou je suma v euro. Veľkosť písma je v oboch prípadoch rovnaká. Pri kúpe mojej letenky z Budapešti som preto automaticky predpokladal, že platba bude zúčtovaná vo forintoch. Vedľa sumy vo forintoch ma ale zaujalo malé “i” (ako information). Až po kliknutí na toto “i” som si uvedomil, že Ryanair sa pokúša použiť ich vlastný, pre pasažierov nevýhodný výmenný kurz. Takúto platbu v euro by ste mali vždy odmietnuť a zvoliť si miestnu menu.

Podľa prepočtu Ryanair by som za letenku zaplatil 37,4 eur. Moja banka si ale za platbu vo forintoch stiahla iba 35,1 eur.

Zhrnutie

Ryanair pri platbách za letenky s odletom mimo eurozóny zobrazuje veľmi netransparentne fakt, že sa snaží zarobiť navyše aj na výmennom kurze. Že bude platba prebiehať priamo v euro nie je vôbec na prvý pohľad zrejmé. Aj keď letenky Ryanair nie sú vo väčšine prípadov drahé, prepočet na euro by ste mali vždy zamietnuť. Platiť by ste mali vždy v miestnej mene.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment