Home Cestovateľský blog Ako zorganizovať cestu a túry v Cinque Terre

Ako zorganizovať cestu a túry v Cinque Terre

by Karol
0 comment

Cinque Terre je jedným z turistami najnavštevovanejších miest v celom Taliansku. Celá oblasť zahŕňa päť mestečiek (Cinque = päť, Terre = zem), ktorými sú Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola a Riomaggiore. Všetky tieto mestá sú charakteristické pastelovými farbami fasád domov postavených na strmých svahoch na brehoch Ligúrskeho mora. Na okolitých svahoch boli pred stáročiami vytvorené terasové polia, na ktorých sa pestuje hlavne vinič. V dnešnom blogu uvediem niekoľko základných údajov ako navštíviť Cinque Terre a aj túry, ktoré môžete v tejto oblasti vykonať. V celej oblasti sa nachádza až 120 kilometrov horských chodníkov.

Riomaggiore

Ubytovanie

Ubytovať sa môžete buď priamo v jednom z piatich mestečiek, alebo v neďalekom administratívnom centre celej oblasti, ktorým je La Spieza. Byť ubytovaný priamo v Cinque Terre je veľmi romantické, ale tiež výrazne zaťaží vašu peňaženku. Hotely v La Spieza sú cenovo oveľa výhodnejšie. Veľká väčšina týchto hotelov sa nachádza v blízkosti vlakovej stanice odkiaľ sa napríklad do Riomaggiore dostanete vlakom za sedem minút.

Vlakové spojenie medzi jednotlivými mestami je veľmi dobré a rýchle a tak by ste nemali mať problém navštíviť všetkých päť miest aj počas jednodňovej návštevy. Ak by ste ale nemali dostatok času, tak Riomaggiore, Vernazza a Corniglia patria medzi moje najobľúbenejšie mestečká.

Vernazza

Doprava

Vlak je najrozumnejší dopravný prostriedok pri návšteve Cinque Terre. Frekvencia odchodov je pomerne dobrá a nikdy by ste na spoj nemali čakať dlhšie ako 20 až 30 minút. Ak ste v Taliansku autom, mali by ste ho nechať zaparkované v hoteli.

Zakúpiť si môžete jedno až trojdňové lístky na neobmedzený počet jázd vlakom medzi La Spieza a Cinque Terre. Za jednodňový lístok zaplatíte napríklad 16 eur. Samostatné lístky či už medzi La Spazia a Cinque Terre , alebo medzi jednotlivými mestečkami stoja všetky 4 euro. Ak by ste chceli navštíviť všetkých päť miest, lístok s neobmedzeným počtom jázd by bol pre vás výhodnejší. Ak ale plánujete absolvovať túry v rámci Cinque Terre, samostatné lístky môžu byť pre vás zaujímavejšie. Cenník nájdete tu.

Denné lístky si môžete zakúpiť na predajných miestach každej vlakovej stanice celého regiónu. Na jednotlivé jazdy si lístok môžete zakúpiť aj na samoobslužných termináloch na stanici. Pri termináloch pri hlavnom vchode v La Spieza sa väčšinou tvoria dlhé rady, ale vo vnútri sú aj ďalšie predajné miesta, pri ktorých nebudete musieť čakať v rade.

Denné lístky by mali byť v predaji aj online, ale momentálne je táto služba nedostupná.

Riomaggiore

Lístok na túry v Cinque Terre

Vstup na dva najobľúbenejšie turistické chodníky v Cinque Terre je spoplatnený. Jedná sa o úsek Monterosso – Vernazza a Vernazza – Corniglia.

Za jednodňový lístok zaplatíte 7,5 eur a dvojdňový 14,5 eur. Cinque Terre trekking cards sú dostupné na rovnakých predajných miestach ako jednodňové lístky na vlak. V období od novembra do Veľkej noci je vstup zadarmo.

Na stanici v La Spezia sa ale v predajnom mieste tvoria veľmi dlhé rady. Ak nepotrebujete celodenný lístok na vlak, je lepšie si zakúpiť trekking card po príchode na vlakovú stanicu v Cinque Terre, kde väčšinou netreba čakať v rade.

Pri vstupe na každý spoplatnený chodník sú kontroly a bez lístka sa naň nedostanete.

Túry v Cinque Terre: Monterosso – Riomaggiore

Túra medzi Monterosso a Riomaggiore je rozdelená do štyroch úsekov. Celá trasa je značená červenou-bielou značkou.

Osobne som bol mierne sklamaný z tejto túry. Hlavným dôvodom môjho sklamania bolo veľké množstvo turistov a úzke chodníky. Bez toho aby človek pred vami nezastal a nepustil vás dopredu bolo nemožné ho predbehnúť. Keď išiel niekto oproti väčšinou musel jeden človek zastaviť, aby druhý mohol prejsť. Hlučné skupinky turistov tiež neprispievali k pokojnej atmosfére.

Monterosso

Ak by ste chceli absolvovať celú trasu, je v podstate jedno či začnete z Riomaggiore, alebo Monterosso. Ak by ste začali v ráno v Riomaggiore, slnko vám väčšinou bude svietiť na chrbát, čo môže byť miernou výhodou. Túra nie je príliš náročná a preto tu stretnete ľudí všetkých vekových kategórií. Osobne by som sa vyhol návšteve v lete, keď je teplota najvyššia a turistov je najviac. Ja som Cinque Terre navštívil v polovici septembra 2021 a aj v pandemickom období boli chodníky preplnené.

Monterosso – Vernazza – Corniglia – Manarola – Riomaggiore

Dĺžka úseku Monterosso – Vernazza je 3,5 kilometra a oficiálne by ste ju mali zdolať za 1,5 hodiny. Ako v celej oblasti, aj tu budete prechádzať medzi viničným, citrusovými a olivovníkovými sadmi. Chodníky vedú väčšinou vo vyšších nadmorských výškach odkiaľ budete mať veľmi dobrý výhľad na celé okolie a more pod vami. Najkrajší na tomto úseku je pohľad z výšky na zátoku mestečka Vernazza.

Oficiálne budete potrebovať na absolvovanie 4 kilometrov z Vernazza do Corniglia 1,5 až 2 hodiny. Podobne ako na ceste do Vernazza aj tu budete musieť zdolať mierne strmšie úseky.

Corniglia – Manarola – Riomaggiore. Tieto dva úseky boli počas mojej návštevy z dôvodu zosuvu pôdy zatvorené. Znovuotvorené by mali byť opäť v roku 2022. Úsek Corniglia – Manarola má dĺžku 3,5 kilometra a prechádza cez dedinu Volastra v nadmorskej výške 335 metrov. Ak by sa vám nechcelo šliapať hore kopcom, do Volastra sa môžete dostať aj autobusom z Corniglia. 1,5 kilometrovú trasu z Manarola do Riomaggiore by ste mali bezproblémov zvládnuť za 30 minút. Jedná sa rovinatý chodník vysekaný v útese niekoľko metrov nad hladinou mora.

Portovenere

Túry v Cinque Terre: Riomaggiore – Portovenere

Pre mňa oveľa zaujímavejšia ako Monterosso – Riomaggiore bola túra z Riomaggiore do prístavného mestečka Portovenere, ktoré je rovnako ako Cinque Terre zapísané v zozname pamiatok UNESCO. Na tejto túre som stretol veľmi málo ľudí a výhľady boli minimálne rovnako pekné ako v Cinque Terre.

Celá túra má zhruba 13 kilometrov a prevýšenie 680 metrov. Zdolať by ste ju mali za cca 5 hodín, ale ja som ju v rýchlejšom tempe prešiel za 3,5 hodiny. Turistický chodník je opäť značený červeno- bielou farbou.

Do/ z Portovenere sa z La Spezia dostanete autobusom (lístok 3 kategórie za 2,5 eur. V kioskoch môže byť cena 3 eurá), alebo loďou. Portovenere a Cinque Terre sú spojené loďou.

Výhľad od Nostra Signora di Montenero

Ja som túru začal v Riomaggiore odkiaľ začína pomerne strmý výstup po schodoch až ku kostolu Santuario di Nostra Signora di Montenero. Tento úsek by ste mali zvládnuť za 45 minút. Ak by ste nechceli absolvovať celú trasu do Portovenere, odporúčal by som vám návštevu aspoň tohto kostola, odkiaľ budete mať najkrajší výhľad na celé Cinque Terre. Je to jediné miesto odkiaľ budete naraz vydieť všetkých päť miest.

Za kostolom už bude oblasť viníc postupne prechádzať do lesa s príjemným chládkom. Po dosiahnutí Telegrafo už pôjdete väčšinu trasy miernym klesaním cez les. V zhruba 2/3 cesty sa opäť dostanete k moru, kde sa pred vami zrazu otvorí les a budete mať krásny výhľad na vysoké útesy nachádzajúce sa už v blízkosti Portovenere.

Riomaggiore – Portovenere

Na úseku medzi Riomaggiore a Portovenere budete prechádzať popri niekoľkých menších reštauráciách/ kaviarniach, kde si budete môcť zakúpiť jedlo a nápoje.

Túry, ktoré by ste mali absolvovať v Dolomitoch.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment