Home Vernostné programy Star Alliance Gold vs Oneworld Sapphire. Ktorý status je lepší?

Star Alliance Gold vs Oneworld Sapphire. Ktorý status je lepší?

by Karol
0 comment

Vyšší status vo vernostnom programe leteckej spoločnosti poskytuje množstvo benefitov naprieč celou alianciu, do ktorej patria vaše aerolinky. Na svete existujú tri veľké aliancie leteckých spoločností, ktorými sú Star Alliance, SkyTeam a Oneworld. V dnešnom blogu porovnám status Star Alliance Gold s Oneworld Sapphire/ Emerald a vyberiem jeden, ktorý je podľa môjho názoru zaujímavejší.

Oneworld Sapphire a Emerald

Oneworld majú tri vyššie statusy, ktorými sú Ruby, Sapphire a Emerald. S Ruby budete mať väčšinu výhod iba pri letoch s leteckou spoločnosťou, v ktorej máte status. Sapphire je už oveľa zaujímavejší a benefity budete mať naprieč celým Oneworld. Emerald je najvyšší status Oneworld a o jeho najväčšom benefite som už písal v tomto staršom blogu.

Najzaujímavejšími benefitmi Oneworld Sapphire/ Emerald sú vstup do biznis salónikov, bezplatná rezervácia sedadla v lietadle, navyše zadarmo jeden kus batožiny a check-in pri prepážkach biznis triedy. Všetky letecké spoločnosti Oneworld sú veľmi konzistentné pri poskytovaní týchto výhod svojim pasažierom.

Aj pri tých najlacnejších letenkách som mohol vždy využiť všetky výhody môjho statusu. Dokonca aj za 10 eurovú vnútroštátnu letenku v Čile s Latam (keď ešte patrili do Oneworld) som mohol využiť biznis salónik, zadarmo som si mohol rezervovať sedadlo pri núdzovom východe a check-in batožinu som mal tiež bez poplatku. Rovnakú skúsenosť som mal nedávno napríklad aj s 33 eurovou letenkou Iberie z Madridu na Fuerteventuru.

Star Alliance Gold

Star Alliance Gold má rovnakú úroveň ako Oneworld Sapphire a tiež by mal poskytovať rovnaké benefity. V mnohých prípadoch je tomu tak ale len teoreticky.

Status Oneworld Emerald som už mal niekoľko rokov v Privilage Club od Qatar Airways. Star Alliance Gold som dosiahol v Miles+Bonus od Aegean Airlines prvý krát len tento rok. Automaticky som predpokladal, že všetky benefity budem môcť bezproblémov využívať aj v Star Alliance. Na moje nemilé prekvapenie tomu tak nebolo.

Lufthansa Group, kam patrí napríklad aj Austrian Airlines v najnižšej ekonomickej rezervačnej triede neumožňujú zadarmo rezerváciu sedadla a ani neposkytujú bezplatnú check-in batožinu. V Aegean Airlines dostanete v ekonomickej triede zadarmo check-in batožinu, ale za rezerváciu sedadla si budete musieť priplatiť. TAP Air Portugal tiež neumožňujú bezplatnú rezerváciu sedadla v najnižších tarifných triedach.

Pravdaže nie všetky letecké spoločnosti Star Alliance sú v tomto ohľade také skúpe ako Lufthansa, TAP Air, alebo Aegean. Väčšina mojich letov je ale v poslednom období v Európe a obmedzenie benefitov ma viedlo k zmene správania pri kúpe letenky. Naposledy som napríklad kúpil priamu letenku z Faro do Viedne s Ryanair namiesto pôvodne zamýšľaného letu TAP Air s presadaním v Lisabone. Domov sa dostanem rýchlejšie a za sedadlo by som musel zaplatiť aj na TAP Air.

Star Alliance Gold vs Oneworld Sapphire

Z vyššie uvedených informácií je jasné, že za zďaleka lepší status považujem Oneworld Sapphire. Jedinou nevýhodou je, že Oneworld nemajú základňu v strednej Európe. V Európe do tejto aliancie patria iba British Airways, Iberia, Finnair a S7 Airlines.

Star Alliance Gold určite nie je bezcenný. V budúcnosti ale nebudem robiť špeciálne “Mileage run”, len aby som si Gold udržal. Ak by som niekedy o Star Alliance Gold prišiel, zakúpil by som si celoročný neobmedzený vstup do biznis salónikov s nezávislým poskytovateľom. Vstup do salónikov je aj tak momentálne jediný dôležitý benefit Star Alliance Gold, ktorý možem využívať pri letoch v Európe.

Benefity Oneworld Ruby, Sapphire a Emerald.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment