Home Cestovateľský blog Pedra da Gávea, ako vystúpiť na jednu najkrajších hôr v Rio de Janeire

Pedra da Gávea, ako vystúpiť na jednu najkrajších hôr v Rio de Janeire

by Karol
1 comment

Pedra da Gávea je jednou z najvýraznejších hôr v Rio de Janeire a z jej vrcholu sa vám naskytnú jedny z najkrajších výhľadov na mesto. Jedná sa o najnáročnejšiu túru, ktorú môžu v Riu absolvovať aj amatéri. Z tohto dôvodu budem venovať výstupu na Pedra da Gávea celý blog. Moje ďalšie obľúbené túry v Riu som zhrnul už v tomto staršom blogu: Najkrajšie túry v Rio de Janeire. Objavte Rio z výšky

Čo vidieť v Rio de Janeire. 35 najkrajších miest

Pohľad na Pedra Gávea z Pedra Bonita

Pedra da Gávea poloha a vstup

Pedra da Gávea sa nachádza v západnej časti zona sul (južná zóna), ktorej častou sú aj Copacabana a Ipanema. S výškou 844 metrov tvorí hranicu medzi štvrťami São Conrado a Barra da Tijuca. Jedná sa o jednu z najvyšších hôr na svete, ktorá končí priamo v oceáne.

Výstup je možný iba z jej západnej strany zo štvrte Barra da Tijuca. Začiatok chodníka nájdete nahodením “trail to Pedra da Gávea” do Google Maps. Najednoduchšie sa k chodníku dostanete s uberom, ktorý je v Brazílii veľmi lacný. Najbližšia metro stanica je Jardim Oceânico ak by ste chceli časť cesty absolvovať mestskou dopravou.

Vstupné nebudete platiť, ale je potrebná registrácia pri hlavnej bráne. Niektorí ľudia si zabezpečujú miestneho sprievodcu, ale ten nie je potrebný. Chodník je veľmi zreteľný a dobre vyznačený a preto nemôžete nikde zle odbočiť. Kedže je prístup možný iba cez stráženú bránu, počas celej túry som sa cítil veľmi bezpečne. Mnohé túry v Riu sa z dôvodu bezpečnosti odporúčajú absolvovať cez víkend, keď je na chodníkoch viac ľudí. V tomto prípade to ale podľa môjho názoru nie je potrebné a odporúčal by som radšej kludnejšie pracovné dni. Pravdaže za jasného počasia.

Najkrajšie výhľady z vrcholu budete mať smerom na východ ponad mesto. Preto by som neodporúčal vyrážať príliš skoro ráno. Ja som sa na vrchol dostal o 11:40, čo bol dobrý čas na fotenie vo všetkých smeroch. Brána je otvorená od 8:00 do 17:00. Vstup je ale povolený len do 14:00.

Chodník

Dĺžka chodníka je zhruba 3 kilometre jedným smerom a výstup má trvať 2 1/2 až 3 hodiny. Ja som ho ale rýchlym tempom bez zastavovania zvládol oveľa rýchlejšie.

Väčšia časť chodníka prechádza lesom a preto budete chránení pred priamym slnkom. Počas prvých 2/3 cesty budete musieť prekonať niekoľko mierne zložitejších, ale zvládnuteľných úsekov so skalami a reťazami. Zhruba 15 až 20 minút pred vrcholom sa nachádza časť nazývaná carrasquiera. Jedná sa o najzložitejší a najnebezpečnejší úsek. Ak máte strach z výšok, s jej prechodom by ste mohli mať problém.

Carrasqueira

Carrasqueira

Ak by ste aj nemali odvahu zdolať carrasqueira, určite neoľutujete, že ste si zvolili túto túru. Tesne pred príchodom ku carrasquiera budete mať veľmi pekné výhľady na Rio, horu Pedra Bonita a štvrť Barra da Tijuca.

Carrasqueira je veľmi strmý a zložitý úsek holej skaly. Väčšina ľudí čo absolvuje túru so sprievodcom tak robí iba z dôvodu, aby im pomohli prekonať tento úsek. Carrasquiera sa ale dá zvládnuť aj individuálne bez zabezpečenia. Výstup bez zabezpečenia je cez štrbiny v skalách ako je vidno na fotografii (pravá strana). Bezpečnejší je ale výstup a zostup pomocou lán, kde budete počas celej doby istení. Ľudia čo majú problém s výškami by mohli mať ale problém aj s výstupom s pomocou lán. Ja osobne som zvolil túto bezpečnejšiu formu.

Výhľad na Rio pred príchodom na Carrasqueira
Barra da Tijuca

Na carrasquiere by mal byť každý deň jeden Brazílčan, ktorý vám za poplatok pomôže s prekonaním tohto úseku za pomoci lán. Poplatok za každý smer (hore a dole) bol v roku 2021 30 BRL. On je tiež jediný, kto na Pedra da Gávea predáva nápoje. Lepšie je ale sa nespoliehať, že bude mať ešte niečo na pitie, kedže jeho chladiaci box je pomerne malý.

Posledných 20 minút túry už bude mať iba jednu mierne strmšiu skalu, ktorú budete musieť zdolať.

Pedra da Gávea zhrnutie

Túra na Pedra da Gávea je bezpochyby jednou z najkrajších v Riu. Určite by som ju ale neodporúčal luďom, ktorí nemajú skúsenosti s horami, alebo sa boja výšok. Mne cesta po carrasqueiru trvala hodinu. Na vrchol som sa dostal s miernym zdržaním v carrasquiere za ďalších 30 minút, čo bol ale veľmi rýchly výstup.

Na Pedra da Gávea sa dá od hlavnej brány dostať aj cez Pico dos quatros, ale v tomto prípade sa jedná ešte o zložitejšiu trasu, na ktorú by ste potrebovali sprievodcu. Nezabudnite si so sebou zobrať dostatok vody a jedla a užite si krásne výhľady na Rio.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Čo vidieť v Rio de Janeire. 35 najkrajších miest - Dvere sveta dokorán 16. januára 2022 - 20:22

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment