Home Cestovateľský blog Čo vidieť v Rio de Janeire. 35 najkrajších miest

Čo vidieť v Rio de Janeire. 35 najkrajších miest

by Karol
6 komentárov

Rio de Janeiro patrí bezpochyby medzi jedno z najkrajších miest na svete. Mohli by ste tu bez problémov stráviť aj dlhšiu dovolenku a určite by ste sa nenudili. Čo by ste teda mali vidieť v Rio de Janeire?

O najkrajších túrach v Riu som už písal v tomto staršom blogu: Najkrajšie túry v Rio de Janeire. Objavte Rio z výšky

Všetky miesta od Copacabany až po Pedra do Telégrafo zoradím viac menej v geografickom poradí od východu na západ. Nakoniec sa ešte vrátim k centru mesta.

V ktorej štvrti sa ubytovať v Rio de Janeire

Pristávanie na letisku Santos Dumont v Riu: Jedna z najkrajších scenérií pri pristávaní na svete (video a na ktorej strane lietadla sedieť).

Corcovado

Corcovado a socha Krista Spasiteľa (Cristo Redentor)

Takmer všetci turisti v Riu navštívia horu Corcovado so svetoznámou sochou Krista Spastiteľa. Väčšina ľudí uprednostňuje výstup na Corcovado jazdou s malým výletným vláčikom. Ďalšími alternatívami sú minibus a peší výstup. Pre tých fyzicky zdatnejších by bola túra určite najzaujímavejšia, keby chodník k soche Krista Spasiteľa nebol pravidelným miestom prepadov turistov.

Aktualizácia: v roku 2022 bola túra na Corcovado považovaná za dostatočne bezpečnú. Podrobnosti z môjho výstupu: Rio: túra na Corcovado z Parque Lage

Najlepšie fotky mesta urobíte z vrcholu neskoršie popoludní, keď bude slnko za vaším chrbtom. Jedná sa ale o čas dňa, keď je na Corcovade najviac ľudí. Fotografie sochy Krista Spasiteľa sú naopak najkrajšie skoro ráno.

Výhľad na Cukrovú homoľu z Botafoga

Pão de Açúcar (Cukrová homoľa)

Pão de Açúcar je ďalším neodmysliteľným symbolom Rio de Janeira. Výstup lanovkou je jediným spôsobom ako sa dostať na Cukrovú homoľu pre 99,99% návštevníkov. Iba veľmi zruční lezci sa odvážia sami zdolať tento kopec. Výstup lanovkou je veľmi rýchly a v strede cesty je jedna prestupová stanica. K tejto stanici sa môžete tiež dostať aj peši od pláže Praia Vermelha. Výstup je ľahký a bezpečný, kedže sa pohybujete na území vojenskej základne. Od prestupovej stanice je už lanovka jediný spôsob ako pokračovať na Pão de Açúcar.

Návštevu by som odporučil skoro ráno, keď pri fotení mesta je slnko za vaším chrbtom. Západ slnka je ďalším obľúbeným časom na návštevu.

Po Pão de Açucar môžete ešte navštíviť kľudnú štvrť Urca, nachádzajúcu sa na úpätí tohto kopca. Následne sa môžete prejsť po pláži Botafogo s veľmi peknými výhľadmi na Cukrovú homoľu. Z Botafoga môžete pokračovať príjemnou promenádou popri oceáne až do centra mesta.

Copacabana a Leme z Forte do Leme

Copacabana

Najznámejšou plážou v meste je takmer štvorkilometrová Copacabana. Jej východná časť prechádza plynulo do štvrti Leme. Copacabana má najväčšiu koncentráciu hotelov v Riu a je považovaná za jednu z bezpečnejších štvrtí.

Najkrajší výhľad na Copacabanu budete mať z pevnosti Forte do Leme. Výstup na tento kopec je cez vojenskú základňu nachádzajúcu sa na konci Leme. Po úzkej asfaltovej ceste by ste sa mali bez problémov dostať na vrchol za pol hodiny. Celý čas sa budete cítiť veľmi bezpečne, kedže sa budete nachádzať v armádou kontrolovanom priestore. Z vrchu budete mať tiež veľmi pekný výhľad na Cukrovú homoľu.

Ipanema a Leblon

Ipanema a Leblon sú najviac ”šik” plážami v meste. Obe sú tiež považované za jedny z najbezpečnejších štvrtí v Riu (bezpečnejšie ako Copacabana). Skala Pedra do Arpoador nachádzajúca sa vo východnej časti Ipanemy je obľúbeným miestom na pozorovanie západu slnka.

Lagoa, výhľad z Mirante Sacopa

Gávea a Lagoa

Vo vnútrozemí za Ipanemou sa nachádza lagúna Lagoa, ktorá je obľúbeným miestom na prechádzky miestnych obyvateľov. Ďalšími obľúbenými miestami na návštevu v tejto časti mesta sú botanická záhrada a park Lege.

Veľmi pekný výhľad na celú lagúnu budete mať z Mirante Sacopa, ktorý sa nachádza vo východnej časti Lagoa. Výstup k mirante Sacopa je z parku Catacumba a jedná sa o krátku a jednoduchú túru. Od mirante Sacopa sa za necelých päť minút dostanete k ďalšiemu vyhliadkovému bodu Mirante do Urubu. Aj táto krátka túra bola podľa môjho názoru bezpečná (hlavne cez víkend), kedže sa nachádza v areáli stráženého parku.

Rocinha, výhľad z Morro Dois Irmaos

Favela Rocinha

Západne od štvrte Gávea sa nachádza favela Rocinha. V minulosti mieste cestovné kancelárie organizovali výlety do tejto najznámejšej brazílskej chudobnej štvrte. Ja som ale Rocinhu nikdy priamo nenavštívil, iba som prechádzal peši po jej okraji. Pred jej prípadnou návštevou sa informujte o aktuálnej bezpečnostnej situácii vo favele.

Morro Dois Irmaos, výhľad z Ipanemy

Morro Dois Irmãos

Ikonický Morro Dois Irmãos sa nachádza pri pobreží západne od Ipanemy a Leblonu. Je to jeden z najkrajších kopcov v Riu, na ktorý budete mať najkrajší výhľad práve z pláže Ipanema. O výstupe na Morro Dois Irmãos som už písal v blogu o túrach v Riu.

Ak by ste sa nechystali vystúpiť na Morro Dois Irmãos, odporučil by som vám aspoň kratšiu prechádzku pod tento kopec z Leblonu po hotel Sheraton Grand Rio s krásnymi výhľadmi na Atlantik.

Výhľad na Sao Conrado z Pedra Bonita
Pedra da Gávea, Pedra Bonita a Sao Conrado

São Conrado, Pedra da Gávea a Pedra Bonita

São Conrado je krásna pláž, ktorú z troch strán lemujú Morro Dois Irmãos, Rocinha, Pedra da Gávea a Pedra Bonita. O výstupe na horu Pedra Bonita som tiež už písal v blogu o túrach v Riu. Z Pedra Bonita sa tiež môžete spustiť na rogale s inštruktorom a miesto vášho pristátia bude práve pláž São Conrado.

Jeden z najkrajších výhľadov na mesto budete mať z hory Pedra da Gávea. Jedná sa ale o najťažšiu amatérsku túru v Riu. O tom ako zdolať Pedra da Gávea som už písal v tomto staršom blogu: Pedra da Gávea, ako vystúpiť na jednu najkrajších hôr v Rio de Janeire

Vista Chinesa

Vista Chinesa a Pedra da Proa

Veľmi pekné výhľady na mesto sa vám naskytnú z miesta nazývaného Vista Chinesa. Jedná sa o tradičný čínsky altánok v národnom parku Tijuca.

Prístup je veľmi jednoduchý, kedže výhliadka sa nachádza priamo pri ceste spájajúcej São Conrado a Corcovado. S dopravou to ale bude zložitejšie. Najbližšia autobusová zastávka sa nachádza zhruba 5 kilometrov od Vista Chinesa. Ak by ste chceli využiť Uber na cestu, dohodnite sa so šoférom aby vás počkal. Aj keď by ste neboli príliš ďaleko od centra mesta, jazdu Uberom by ste v horách v národnom parku zohnali veľmi ťažko.

Najlepší čas na návštevu je neskoršie popoludní, keď je slnko za vaším chrbtom.

Výhľad z Pedra da Proa

Ak by ste neboli viazaný na auto, z Vista Chinesa vedie zhruba 2 kilometrový turistický chodník k Pedra da Proa nachádzajúca sa v nadmorskej výške 630 metrov. Prvú polovicu chodníka môžete prejsť aj po hlavnej asfaltovej ceste, z ktorej je začiatok chodníka veľmi zreteľne vyznačený (od Vista Chinesa smerom na Sao Conrado).

Pedra da Proa sa nachádza vyššie ako Vista Chinesa a poskytuje ešte ucelenejší výhľad na celé mesto. Najkrajší výhľad budete mať z miesta zhruba 100 – 200 metrov nad Pedra da Proa. Ešte vyššie na Morro do Queimado sa už moc neoplatí ísť.

Ja som toto územie navštívil v období pandémie koronavírusu, keď bol národný park zatvorený pre automobilovú dopravu. Prístup bol možný iba peši, alebo na bicykli. Z dôvodu týchto obmedzení som sa tu cítil stále bezpečne. Ak by som mal ísť na Pedra da Proa opäť, asi by som si ale vybral víkend, keď je na chodníkoch viac ľudí. Počas mojej túry k Pedra da Proa cez pracovný deň som na chodníku nestretol ani jedného človeka.

Barra da Tijuca. Výhľad z Pedra da Gávea

Čo vidieť v Rio de Janeire: Barra da Tijuca

Barra da Tijuca je nasledujúca štvrť západne od São Conrado. Nájdete tu veľmi peknú pláž, ktorá má dĺžku 20 kilometrov (rozdelenú na niekoľko úsekov s rôznymi menami). Barra da Tijuca je na pomery v Riu bezpečná štvrť, hlavne ak by ste boli ubytovaný priamo pri oceáne. Aj keď má Barra da Tijuca stanicu metra, jej nevýhodou je pomerne veľká vzdialenosť od centra mesta a od Ipanemy a Copacabany. Ubytovanie v tejto štvrti je vo všeobecnosti lacnejšie ako na Copacabane a Ipaneme.

Pláž Prainha

Prainha, Mirante do Caetá, Praia do Abricó

Prainha je jednou z najkrajších pláží Ria. Nachádza sa v najzápadnejšej časti mesta, zhruba 40 kilometrov od Copacabany. Dostať sa tam budete vedieť aj kombináciou metra a autobusov, ale na posledných 6 kilometrov budete potrebovať Uber. Pozor, cez víkendy v letnom období bývajú na ceste k Prainha veľmi veľké zápchy.

Z vyhliadky Mirante de Caetá nachádzajúcej sa priamo nad Prainha budete mať veľmi pekný výhľad na celé okolie. Prístup na výhliadku je z parku hneď cez cestu oproti pláži. Kratšiu spiatočnú túru zvládnete bez problémov do jednej hodiny.

Z Prainha môžete pokračovať aj peši po hlavnej ceste na ďalšiu veľmi peknú pláž Praia do Abricó. Vzdialenosť medzi týmito dvoma plážami je iba jeden kilometer.

Mirante do Caetá

Pedra do Telégrafo

Jedným z nafotogravovanejších miest v Riu je medzi cudzincami pomerne málo známa skala Pedra do telégrafo. Z dôvodu väčšej vzdialenosti od centrálnej časti mesta je toto miesto skôr navštevované miestnymi turistami. Táto skala sa stala obľúbeným námetom fotiek na instagrame z dôvodu zaujímavej optickej ilúzie. Keď sa posadíte, alebo zavesíte na okraj skaly a zvolíte správny uhol, na fotografii sa bude zdať, že ste na veľmi vysokom a nebezpečnom mieste nad morom. V skutočnosti budete len kúsok nad bezpečným svahom.

Pedra de telégrafo sa stala tak známou, že ľudia musia často stáť aj v štvorhodinových radoch na možnosť sa tam odfotiť. Ja som sa z tohto dôvodu rozhodol toto miesto nenavštíviť a zvolil som radšej návštevu neďalekých opustených pláží.

2 kilometrová, nie moc zložitá túra začína v centre štvrti Barra de Guaratiba v najzápadnejšej časti pobrežného Rio de Janeira. Z mesta sa sem dostanete aj mestskou dopravou, ale Uber bude podstatne rýchlejší.

Jedná sa o veľmi frekventovanú túru v odľahlej časti Ria a preto by ste nemali mať problém s bezpečnosťou aj cez kľudnejší pracovný týždeň.

Praias Selvagens: Pedra de Tartaruga a Praia do Perigoso

Praias selvagens (divoké pláže)

Pod Pedra de telégrafo sa nachádza päť krásnych divokých pláží (selvagens=divoké). Hlavne od pondelka do piatka tu nájdete len veľmi málo ľudí a jedná sa o asi najkludnejšie pláže v Riu. Hlavným dôvodom menšej návštevnosti je vzdialenosť od centra mesta a prístup len po turistickom chodníku, alebo loďou.

Turistický chodník začína na konci Barra de Guaratiba, len pár stoviek metrov južnejšie od chodníka k Pedra do telégrafo. Značenie je dobré a chodník nie je náročný. Po zhruba 20 minútach chôdze sa dostanete na miesto, kde sa chodník rozdeľuje. Ak pôjdete doprava, behom pár minút sa dostanete na prvé dve pláže: Praia do Perigoso a Praia de Búzios. Z týchto dvoch pláží vedie chodník na neďalekú skalu Pedra da Tartaruga odkiaľ budete mať veľmi pekný výhľad na všetkých päť pláží.

Po návšteve týchto troch miest sa môžete vrátiť na miesto kde sa chodník rozdvojuje a pokračovať k pláži Praia do Meio. Aby ste sa dostali na túto pláž, budete musieť prejsť jeden mierne zložitejší úsek za pomoci lán. Pokračovaním ďalej popri oceáne sa dostanete ešte k plážam Praia Funda a Praia do Inferno. Chodník nie je vždy hneď viditeľný, ale nemali by ste mať problém ho nájsť aj bez sprievodcu.

Pri mojej návšteve bolo “najviac” ľudí na prvej pláži Praia do Perigoso. Na každej ďalšej pláži sa množstvo ľudí znižovalo a na poslednej Praia do Inferno som už bol úplne sám.

Praia do Abricó

Z Praias Selvagens na Praia do Abricó

Z Praia do Perigoso je možné prejsť horským chodníkom až na západnú časť pláže Abricó, o ktorej som už písal vyššie. Chodník so strmejším stúpaním na začiatku sa nachádza za umelým jazierkom pláže Perigoso. Mne trvala cesta na Abricó veľmi rýchlym tempom zhruba hodinu. Na tomto chodníku som vôbec nikoho nestretol. Aj keď bol chodník väčšinou dobre upravený, podľa množstva pavučín som usudzoval, že po ňom veľa ľudí nechodí. Z chodníka sú na dvoch miestach odbočky. Prvá doľava by mala podľa môjho názoru viesť späť do Barra da Guaratiba a druhá doprava asi na vyhliadkový bod nad oceán.

Theatro municipal

Centrum Ria

V turistických sprievodcoch býva centrum mesta rozdelené na tri časti: centrum, Lapa a Santa Teresea. Cesta z centra do Santa Teresa cez Lapa vám bude trvať menej ako 10 minút a preto zhrniem všetky tri miesta v jednom odstavci.

Historické centrum by ste mali navštíviť cez pracovný deň, keď je na uliciach najviac ľudí a je preto najbezpečnejšie. Najzaujímavejšími pamiatkami centra sú budovy divadla (Theatro municipal) a metropolitná katedrála. Katedrála bola postavená v 70. rokoch dvadsiateho storočia vo forme mayskej pyramídy. Zvonka je architektonicky dosť škaredá, ale vnútorné sklenené vitráže sú veľmi pekné.

Catedral Metropolitana
Lapa

Od metropolitnej katedrály sa peši za tri až päť minút dostanete k slávnemu akvaduktu Arcos da Lapa. Je to ale miesto plné bezdomovcov, kde som sa necítil bezpečne. Lapa je tiež známa množstvom barov a rušným nočným životom. Aktualizácia: pri mojej poslednej návšteve Ria už bolo v Lape viac policajtov a preto som sa tam cítil už o niečo bezpečnejšie.

Hneď vedľa Arcos de Lapa začína bohémska štvrť Santa Teresa s množstvom úzkych kľukatých ulíc. Pri návšteve Santa Teresa by ste si nemali nechať ujsť návštevu známych schodov s farebnými dlaždicami Escadaria Selarón. Vzdialenejšie časti Santa Teresa je najlepšie objaviť jazdou na malej otvorenej električke nazývanej tiež bonde (výslovnosť bondže).

Čo vidieť v Rio de Janeire: Etnias

Museu do Amanhã a Etnias

Severne od centra nájdete zónu, ktorá bola revitalizovaná pri príležitosti Olypijských hier v roku 2016. Nástenná maľba Etnias je jednou z najväčších svojho druhu na svete a zobrazuje päť rôznych etnických skupín z piatich kontinentov.

V tejto zóne nájdete aj zaujímavé vedecké múzeum Museu do Amanhã (múzeum zajtrajška), Museu de Arte de Rio (múzeum brazílskeho umenia) a akvárium AquaRio.

Museu do Amanha

Čo videť v Rio de Janeire: Maracanã

Fanúšikovia futbalu si asi nenechajú ujsť návštevu jedného z najznámejších futbalových štadiónov na svete Maracanã.

Niterói. Museu de Arte Contemporanea

Niterói Contemporary Art Museum

Na druhej strane zálivu Guanabara oproti Rio de Janeiru sa nachádza mesto Niterói s svetoznámym múzeom súčasného umenia. Najzaujímavejšie na tomto múzeum je jeho architektúra. Budovu navrhol najznámejší brazílsky architekt Oscar Niemeyer, ktorý navrhol aj hlavné mesto Brasília. Do Niterói sa dostanete jednoducho trajektom za 20 minút z námestia Praça XV v Rio de Janeire.

https://en.wikipedia.org/wiki/Niter%C3%B3i_Contemporary_Art_Museum

Ďalšie zaujímavé miesta v štáte Rio de Janeiro

Ak by ste mali dostatok času, na západe štátu Rio de Janeiro by som vám ešte odpuručil navštíviť malé historické mestečko Paraty a tropický ostrov Ilha Grande. Na východe nájdete krásne pláže v mestečkách Armação dos Búzios, Arraial do Cabo a Cabo Frio. Milovníci hôr by mali navštíviť národný park Serra dos Órgãos pri mestách Petrópolis a Teresópolis.

Kam ísť v Brazílii. To najlepšie z krajiny samby

6 komentárov

Súvisiace články

6 komentárov

Kam ísť v Brazílii. To najlepšie z krajiny samby - Dvere sveta dokorán 16. januára 2022 - 20:42

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Najkrajšie túry v Rio de Janeire. Objavte Rio z výšky - Dvere sveta dokorán 19. januára 2022 - 22:59

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Jedna z najkrajších scenérií pri pristávaní na svete - Dvere sveta dokorán 19. marca 2022 - 3:11

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Recenzia: Hotel Nacional Rio de Janeiro 5* - Dvere sveta dokorán 23. marca 2022 - 3:59

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
TAP AIR: Rio de Janeiro v biznis triede za 1298 eur - Dvere sveta dokorán 2. mája 2022 - 20:53

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment