Home Cestovateľský blog Algarve: najkrajšie túry a ako zorganizovať cestu

Algarve: najkrajšie túry a ako zorganizovať cestu

by Karol
0 comment

Algarve, najjužnejší región kontinentálneho Portugalska navštívia každoročne milióny zahraničných turistov. Najväčším lákadlom tejto oblasti sú krásne pláže a vápencové útesy na pobreží Atlantiku. Vo východnom Algarve nájdete niekoľkokilometrové pláže s bielym pieskom. V strednom časti sú to svetoznáme pláže na upätí oranžovo-žltých útesov. Západná časť tohto regiónu je človekom najmenej zasiahnutá, s množstvom menších divokých pláží. V dnešnom blogu podrobnejšie rozoberiem tri podľa mňa najzaujímavejšie túry v strednom Algarve.

Všetky túry je najideálnejšie absolvovať na jar, alebo na jeseň. V letných mesiacoch môžu byť vysoké teploty vyčerpávajúce.

Faro

Doprava

Do Algarve sa môžete veľmi jednoducho dostať aj na priamych letoch z Viedne na miestne letisko v meste Faro. Jedná sa o menšie historické mesto, kde môžete stráviť príjemný deň pred návratom domov z dovolenky.

Ak cestujete individuálne, požičané auto predstavuje určite najjednoduchší spôsob prepravy. Auto ale nie je nevyhnutné pri návšteve a väčšinu atrakcií budete môcť navštíviť aj využitím miestnej dopravy. Vždy si ale dopredu zistite čas odchodu autobusov, keďže ich frekvencia je v niektorých prípadoch obmedzená.

Ja som po Algarve cestoval iba s autobusmi, vlakmi a uberom. Aby som sa vyhol každodenným dlhým presunom, zvolil som si tri základne počas mojej návštevy. Prvou bolo mesto Lagos, následne Portimao a nakoniec Carvoeiro. Turistami obľúbenú Albufeiru západne od Carvoeira som už nenavštívil. Posledný deň pred odletom domov som strávil v už spomínanom Fare.

Vlak som využil iba pri ceste z centra Fara do Lagosu a pri návrate z Carvoeira do Fara. V Lagose a Portimao sa vlakové stanice nachádzajú priamo v meste. Vlak ale väčšinu cesty prechádza cez vnútrozemie a na presun do meších prímorských dedín budete musieť v niektorých prípadoch využiť Uber. Taxíky našťastie nie sú veľmi drahé.

Seven Hanging Valleys
Túry v Algarve: Praia da Marinha
Seven Hanging Valleys

Túry v Algarve: Seven Hanging Valleys (Sete Vales Suspensos)

Najnámejšou túrou v Algarve je bezpochyby Seven Hanging Valleys. Jej dľžka je 5,7 kilometra jednosmerne. Na návrat budete môcť využiť Uber, alebo sa budete môcť vrátiť naspäť po rovnakej trase ako ste prišli.

Oficiálny začiatok tejto túry je na Praia do Vale de Centeanes a koniec na Praia da Marinha. Túru môžete začať na ktoromkoľvek konci, dokonca aj uprostred v dedinke Benagil. Turistický chodník ale nezačína a nekončí na týchto dvoch plážách. Ja som vyrazil peši už z Carvoeira (kde som bol ubytovaný) smerom na Praia do Vale de Centeanes. Trasu medzi Vale do Centeanes po Praia da Marinha by ste mali bez zastávok zvládnuť za 2 až 3 hodiny. Ja som po príchode na Praia da Marinha ešte pokračoval ďalej na východ zhruba jeden kilometer. Následne som sa Uberom vrátil do Carvoeira.

Carvoeiro

Táto túra je pomerne jednoduchá, keďže budete prechádzať väčšinou po rovnom teréne na útesoch nad morom s minimom prevýšenia. Výšok sa tiež nemusíte obávať, keďže budete vždy v bezpečnej vzdialenosti od mora.

Počas celého času budete mať veľmi pekné výhľady na útesy a more. Pre mňa dve najkrajšie miesta na tejto túre boli Praia da Marinha a jaskyňa Benagil.

Smerom na západ od Carvoeira vedie popri mori ďalší veľmi pekný turistický chodník na Praia dos Caneiros.

Jaskyňa Benagil

Jaskyňa Benagil

Aj keď je jaskyňa Benagil súčasťou Seven Hanging Valleys, budem sa jej venovať samostatne. Jedná sa asi o najznámejšiu turistickú atrakciu v celom Algarve a jej návštevu by ste si nemali nechať ujsť.

Prístup do jaskyne je len z mora a väčšina ľudí ju navštívi ako krátky výlet z dedinky Benagil. Niektoré turistické agentúry ponúkajú jej návštevu aj ako súčasť dlhšieho výletu z iných miest. Jaskyňa sa nachádza ďalej od pláže a preto doplávanie do nej nie je realistické pre väčšinu ľudí.

Priamo na pláži Benagil si môžete prenajať kajak, alebo paddleboard, na ktorých sa do jaskyne dostanete za 5 až 10 minút. Vo vnútri jaskyne si budete môcť nechať kajak na malej piesočnej pláži. Pri vysadaní z kajaku si ale dávajte pozor, keďže vlny vo vnútri bývajú veľmi silné. Mňa vlna celého zmietla z kajaku. Po krátkej návšteve jaskyne môžete pokračovať pádlovaním popod útesmi až k Praia da Marinha. Z mora sa útesy budú zdať ešte väčšie ako pri pohľade z pevniny. Cena za prenájom kajaku bola v roku 2021 10 eur na osobu na hodinu. Pripojiť sa môžete aj k niektorým z organizovaných výletom na kajaku, čo ale nie je naozaj potrebné.

Ak by ste si netrúfali na pádlovanie, z pláže Benagil odcházdajú pravidlne aj menšie loďky na krátku návštevu jaskyne.

Lagos: Ponta da Piedade
Túry v Algarve: Lagos

Lagos

Lagos v západnej časti Algarve je veľmi príjemné historické mesto a je výbornou základňou pri objavovaní tejto časti južného Portugalska.

Necelé dva kilometre od centra nesta sa nachádza Dona Ana, jedna z najkrajších pláží Lagosu. Ak budete pokračovať z Dona Ana smerom na juh k majáku Ponta da Piedade, budete mať možnosť vidieť ešte pláže Praia do Pinheiros a Praia da Boneca. Samotné útesy Ponta da Piedade patria medzi jedny z najkrajších v celom Algarve.

Vzdialenosť medzi Praia Dona Ana a Ponta da Piedade je iba 1,6 kilometrov. Celú prechádzku z centra mesta až k Ponta da Piedede a naspäť by ste teda mohli zvládnuť aj za tri hodiny. Ak by ste zvolili pomalšie tempo s dlhšími zastávkami pri mori, mohli by ste stráviť v tejto južnej časti Lagosu aj celý deň.

Aj v tomto prípade budete môcť vidieť celú oblasť aj z hladiny mora. Aj tu sú dostupné kajaky, paddleboardy, alebo výlety loďou.

Scenéria z Portimao do Alvor

Túry v Algarve: Portimao – Alvor

Ďalší veľmi zaujímavý turistický chodník nájdete medzi mestami Portimao a Alvor. Opäť sa jedná o pomerne jednoduchú túru na útesoch, ktorú môžete prerušiť návštevou mnohých menších či väčších pláží.

Začať môžete pri hoteli Turim Presidente v Portimao a následne pokračovať popri pobreží až k Praia dos Tres Irmaos. Niekoľko stoviek metrov pred Praia dos Tres Irmaos ale chodník končí pred areálom Piscina Atlantica do Prainha Club. Tento klub nie je možné obísť. Ja som ale nemal problém vstúpiť do areálu klubu cez ich open air reštauráciu, prejsť celým areálom a následne pokračovať po turistickom chodníku až do mesta Alvor. Z Alvor sa môžete vrátiť do Portimao taxíkom, alebo autobusom.

TOP 10: Najkrajšie túry na svete

Ako zorganizovať cestu a túry v Cinque Terre

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment