Home Letecké spoločnosti Prečo (ne)sedieť v zadnej časti lietadla

Prečo (ne)sedieť v zadnej časti lietadla

by Karol
0 comment

O tom, kde je najlepšie sedieť v lietadle a ako si rezervovať sedadlo som už písal zopárkrát v minulosti.

Najlepšie sedadlá v lietadle. Prvý rad, alebo núdzový východ?

Stratégia výberu čo najlepšieho sedadla v lietadle

Rezervácia sedadla na zlomyseľnom Ryanair(e)

V dnešnom blogu sa budem venovať dôvodom prečo by ste nemali sedieť v zadných radoch a jednému dôvodu prečo by mohli byť zadné sedadlá pre vás zaujímavé.

Turbulencie

V zadnej časti lietadla budete cítiť tuburbuleciu oveľa zreteľnejšie ako v prednej, alebo strednej časti. Hlavne ak máte strach z lietania a turbulencií, snažte sa sedieť čo najbližšie ku krídlam, aby ste mali zaručený pokiaľ možno čo najkludnejší let. Pri kratších európskych letoch vôbec neberiem v úvahu problém turbulencií. Doteraz si ale veľmi zreteľne pamätám jeden let z Ríma do Sao Paula, keď som sedel v predposlednom rade a turbulenciu bolo cítiť takmer počas celého letu. Práve oblasť stredného Atlantiku (na ceste z Európy do Južnej Ameriky) je známa častými turbulenciami.

Oblasti sveta s najsilnejšími turbulenciami

Menšia obsadenosť sedadiel

Pozitívom zadných radov je väčšia šanca, že sedadlo vedľa vás ostane voľné. Väčšina ľudí sa snaží sedieť čo najviac vpredu, aby sa po pristátí mohli dostať čo najrýchlejšie z lietadla. Ak nie je lietadlo úplne plné, je preto oveľa väčšia šanca, že voľné ostanú práve zadné sedadlá.

Toto pravidlo ale platí len pri klasických leteckých spoločnostiach, kde je výber sedadla pri check-in väčšinou zadarmo. Pri nízkonákladových leteckých spoločnostiach, kde v mnohých prípadoch prideľuje sedadlá rezervačný systém aeroliniek by som sa nespoliehal na nižšiu obsadenosť zadných radov sedadiel.

Kde sedieť v lietadle: strava

Ak cestujete s leteckou spoločnosťou, ktorá podáva zadarmo stravu, je väčšia šanca, že v posledných radoch už nebudete mať na výber z ponúkaných jedál. Jedlá sa vždy podávajú odpredu a tie najoblúbenejšie už nemusia byť dostupné pre posledne obslúžených pasažierov. Rovnaký problémale môžete mať aj pri kúpe občerstvenia na palube.

Kde sedieť v lietadle: výstup z lietadla

Pri vystupovaní z lietadla budete vo väčšine prípadov medzi poslednými pasažiermi, ktorí sa dostanú von z lietadla ak sedíte vzadu. Toto pravidlo ale nemusí vždy platiť. Hlavne nízkonákladové aerolinky často parkujú ďalej od hlavného letiskového terminálu a na vstup a výstup používajú aj zadné dvere lietadla.

Zhrnutie

Zadné sedadlá nemusia byť vôbec zlé a v prípade menej obsadeného letu vám môžu poskytnúť pohodlnejšie cestovanie ak sedadlo vedľa vás ostane voľné. Určite sa ale vyhýbajte poslednému radu sedadiel. Tieto sedadlá majú často obmedzenú možnosť sklápania a tiež sa nachádzajú blízko WC.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment