Home Letecké spoločnosti Air France vs KLM: kto je lepší v biznis triede

Air France vs KLM: kto je lepší v biznis triede

by Karol
1 comment

Aj keď Air France a KLM pôsobia navonok ako dve rozdielne letecké spoločnosti, v skutočnosti sa jedná o jednu firmu Air France-KLM. Po fúzii v roku 2004 si na jednej strane každá letecká spoločnosť ponechala svoju identitu, na druhej strane obe spoločnosti začali výrazne spolupracovať. Jednou z najviditeľnejších foriem spolupráce je ich cenová politika. Pri vyhľadávaní leteniek si určite všimnete, že ceny leteniek s oboma aerolinkami sú takmer identické. Do veľkej väčšiny obľúbených destinácií budete mať na výber lety s Air France a aj KLM. Lety s ktorou leteckou spoločnosťou by ste si teda mali vybrať? V dnešnom blogu podrobnejšie porovnám produkt týchto dvoch aeroliniek v biznis triede.

Biznis trieda Air France

Biznis salóniky v Paríži a Amsterdame

Ak máte dlhšie medzipristátie, kvalita biznis salóniku môže zohrávať dôležitý faktor pri výbere vašich letov. Ak by ste z Paríža, alebo z Amsterdamu odlietali do krajiny mimo schengenskej zóny, v tomto prípade KLM Crown lounge ponúka oveľa príjemnejšie prostredie s kvalitnejšou stravou ako lounge Air France. Na druhej strane krásne zrekonštrukovaný schengenský lounge Air France v termináli 2F by bol oveľa lepšou voľbou ako schengenský salónik KLM.

Recenzia: Air France lounge na letisku v Paríži

Recenzia: KLM Crown lounge v Amsterdame

KLM lounge

Air France vs KLM: európska biznis trieda

Rovnako ako v prípade veľkej väčšiny európskych leteckých spoločností, aj Air France-KLM majú na kratších letoch v biznis triede rovnaké sedadlá ako v ekonomickej triede. Na lietadlách skupiny A320, Airbus A220 a Boeing 737 ale ostávajú v biznis triede stredné sedadlá vždy voľné. Na Embraeroch, ktoré majú v jednom rade len štyri sedadlá vám ale nebude garantované voľné sedadlo vedľa vás ani jednou z týchto spoločností. Znamená to, že vaše pohodlie pri cestovaní bude takmer identické ako v ekonomickej triede.

Pri cestách na európskych letoch by som si preto vyberal lety prevádzkované na Airbusoch, alebo Boeingoch, kde by som mal garanciu voľného sedadla.

Zlé! Air France biznis trieda Embraer 170 intraEU let

Recenzia: KLM biznis trieda na Embraer 190

KLM biznis trieda

Sedadlá na diaľkových letoch

Pri diaľkových letoch v biznis triede by som si určite zvolil Air France. Jedine v prípade letov na niektorých ich Boeingoch 777 by som uprednostnil KLM.

Air France uprednostňujem na diaľkových letoch z dvoch dôvodov. Tým prvým je pohodlie sedadiel. Air France má na väčšine svojich lietadiel v biznis triede sedadlá v konfigurácii 1-2-1 v jednom rade, kde má každý pasažier priamy prístup do uličky. KLM má takúto konfiguráciu iba na lietadlách Boeing 787. Tieto sedadlá KLM sú ale veľmi tvrdé a extrémne nepohodlné na spanie. Na Airbus A330 majú obe spoločnosti v jednom rade šesť sedadiel (2-2-2). Rovnakú konfiguráciu sedadiel nájdete aj na Boeing 777 od KLM.

Air France majú na niektorých svojich Boeingoch 777 starší typ sediel, ktoré v sklopenej polohe nie sú vodorovné. Jedná sa o takzvané angled flat sedadlá. Pri kúpe letenky tieto lietadlá rozpoznáte podľa toho, že v jednom rade je až 7 sedadiel. Týmto lietadlám by ste sa mali určite vyhnúť.

Air France predjedlo

Air France vs KLM: strava a palubný personál

Druhým dôvodom prečo uprednostňujem na diaľkových letoch Air France je strava. Pri mojom nedávnom lete do Brazílie podávali Air France výbornú večeru a raňajky. Pri návrate do Európy mi KLM dali iba priemernú večeru a podpriemerné raňajky s malými porciami. Na európskych letoch bola strava oboch spoločností podpriemerná. Podbrobnejšie som o kvalite podávaných jedál písal pri recenzii oboch leteckých spoločností, ktoré nájdete trocha nižšie v tejto sekcii blogu.

Pri hodnotení palubného pesonálu nepreferujem ani jednu spoločnosť. Na oboch letoch som mal príjemné letušky a stevardov.

Recenzia: Air France biznis trieda na Airbus A350 z Paríža do Sao Paula

Recenzia: KLM biznis trieda Boeing 787 Rio – Amsterdam

KLM večera

Zhrnutie

Ak by moja letenka zahŕňala diaľkový let, určite by som si vybral Air France. Vo všeobecnosti majú Air France na diaľkových lietadlách pohodlnejšie sedadlá a kvalitnejšiu stravu. Jedine v prípade ak by som musel cestovať na lete Air France s angled flat sedadlami by som uprednostnil KLM.

Leteli ste už s Air France – KLM v biznis triede? Ktorú leteckú spoločnosť by ste uprenostnili vy?

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Biznis trieda do Dubaja už za 880 eur - Dvere sveta dokorán 10. júla 2022 - 2:44

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment