Home Cestovateľský blog Meteora: najkrajšie túry a ako zorganizovať cestu

Meteora: najkrajšie túry a ako zorganizovať cestu

by Karol
2 komentáre

Aj keď väčšina Slovákov cestuje do Grécka za morom, jedným z najkrajších miest celej krajiny je vnútrozemská Meteora. Jedná sa o oblasť so strmými sopečnými skalami na vrcholoch ktorých boli postavené grécke ortodoxné kláštory. Prvý bol založený v 14. storočí a v 16. storočí ich už existovalo 24. V súčasnosti môžete navštíviť šesť z týchto kláštorov. Rovnako zaujímavá ako tieto historické pamiatky je aj okolitá príroda. V dnešnom blogu sa budem špecificky venovať základným informáciam ako zorganizovať cestu a túry v Meteora.

Meteora budete môcť pomerne jednoducho skombinovať s návštevou Vikos Gorge, takzvaného gréckeho Grand Canyonu. Jedná sa o turistami málo navšteovanú oblasť s krásnou prírodou a tradičnými dedinami.

Vikos Gorge, navštívte skvelý grécky Grand Canyon

Kláštor Varlaam

Ako sa dostať do Meteora a koľko času budete potrebovať na návštevu

Meteora sa nachádza v strednom Grécku pri mestečku Kalambaka (Kalabaka), do ktorého sa môžete dostať autom, autobusom, alebo vlakom. Aj keď z Atén a Solúnu (Thessaloniki) možete cestovať do Kalambaka aj autobusom, pohodlnejšia a rýchlejšia bude cesta vlakom. Pri vlakovom spojení zo Solúnu budete musieť raz presadnúť, ale celú cestu absolvujete už za tri hodiny. Cesta priamym vlakom z Atén trvá zhruba štyri hodiny.

Najbližšie letisko sa nachádza v meste Ioannina, ktoré má priame autobusové spojenie s Kalambakou. Cesta by vám trvala dve hodiny.

Niektorí ľudia navštívia Metoera ako jednodňový výlet z Atén, alebo Solúnu. Na návštevu by ste si ale mali nechať aspoň jeden celý deň. Ja som v tejto oblasti strávil dva celé dni, ktoré som si vyplnil množstvom túr.

Kastraki

Ubytovanie a ako navštíviť kláštory

Kalambaka sa nachádza priamo pod Meteora, odkiaľ sa už dostanete ku kláštorom aj absolvovaním nie príliš zložitých túr. Rovnako zaujímavá za účelom ubytovania je aj susedná dedinka Kastraki, ktorá začína hneď za Kalambakou. Osobne na ubytovanie uprednsotňujem Kastraki, ktorá má naozaj veľmi kľudný dedinský charakter oproti mierne rušnejšej dvanásťtisícovej Kalambake. V oboch miestach nájdete množstvo hotelov a reštaurácií. Kastraki ale nemá žiadny väčší supermarket a ani turistické informačné centrum.

Na návštevu kláštov si budete môcť prenajať auto, motorku, alebo dokonca elektrický bicykel. V meste tiež nájdete agentúry ponúkajúce organizované výlety. Zďaleka najlepší spôsob ako objaviť Meteora je peši po turistických chodníkoch.

Vstupné do každého kláštora je tri eurá a každý kláštor je minimálne jeden deň v týždni zatvorený. Ja som nenavštívil všetky kláštory a preto sa vám ani nebudem snažiť odporučiť tie najzaujímavejšie. Vo všeobecnosti ale Varlaam a Great Meteoron patria medzi tie najnavštevovanejšie.

Kláštor Varlaam

Túry v Meteora: základné informácie

Okruh, ktorý začína a končí v Kalambake sa zdá byť tým najoblubenjším medzi turistami. Osobne ale považujem túru z Kastraki o niečo zaujímavejšiu. Ak by ste mali dostatok času, odporučil by som vám tiež absolvovať ďalšie dve kratšie túry začínajúce v Kastraki. O týchto túrach budem písať úplne na konci tohto blogu.

Vo všeobecnosti sú hlavné chodníky dobre značené, aj keď nikde nenájdete nápisy kam vedú. Ak ste zvyknutí na hory, nemali by ste mať problém absolvovať túry aj bez sprievodcu. Často vás ale možno bude miasť množstvo vedľajších chodníkov. Ak by ste niekedy aj zle odbočili, vašu chybu si veľmi rýchlo uvedomíte a nebudete mať problém vrátiť sa na pôvodný chodník. Podstatné je si vždy dopredu naštudovať vašu trasu. Všetky dostupné turistické chodníky sú veľmi dobre zhrnuté na Meteora Trails, kde som sa aj ja inšpiroval pri plánovaní: https://meteoratrails.com/

turistický chdník so značením

Väčšina horských chodníkov vedie v lesíkoch, ktoré poskytujú potrebný chládok hlavne v obeňajšom období. Aj tak by som ale nechel chodiť po Meteora v horúcom letnom období. Ja som navštívil Meteora v prvej polovici mája, keď boli ideálne teploty na túry a na lúkach bolo množstvo rozkvitnutých kvetov.

Mapy, ktoré budem využívať v tomto blogu som si vytvoril na maps.me

Oba okruhy zvládnete bez problémov za jeden aj pomalý deň. Rýchlejšou chôdzou bez dlhších zastávok by ste ich mohli zvládnuť aj za 4 až 5 hodín.

Fotografia z jedného z dvoch výhliadkových bodov

Túry v Meteora: Kalambaka okruh

Túra z Kalambaky začína na severe mesta pri hoteli Meteoron Theasis. Prvá časť je najťažšia a najstrmšia z celého okruhu a vedie ku kláštoru Agia Triada (Holy Trinity) odkiaľ budete môcť pokračovať po asfaltovej ceste až k Agios Stephanos (St . Stephen). Po návšteve Agios Stephanos sa vrátite naspäť na asfaltovú cestu, po ktorej budete pokračovať až k Great Meteoron.

Trada z Kalabaky po Great Meteoron

Počas tohto úseku sa zastavte na dvoch výhliadkových bodoch nachádzajúcich sa priamo pri ceste odkiaľ budete mať jedny z nakrajších výhľadov na celé údolie. Tieto dve miesta sú tiež považované za jedny z najkrajších na pozorovanie západu slnka. Pred príchodom do Great Meteoron budete mať ešte možnosť navštíviť kláštory Roussanou a Varlaam.

Varlaam/ Great Meteoron – Kastraki

Z Gran Meteoron by ste sa následne mohli vrátiť po hlavnej ceste cez Kastraki až do Kalambaky. Oveľa zaujímavejšou voľbou je ale turistický chodník začínajúci na úpäti Varlaam, ktorý vás tiež dovedie až do Kastraki. Počas tohto posledného úseku budete môcť ešte navštíviť kláštor Agios Nikolaos.

Výhľad od Great Meteoron

Túry v Meteora: Kastraki okruh

Tento okruh sa líši od toho začínajúceho v Kalambake iba v prvej časti po kláštor Agia Triada. Z tohto dôvodu v tomto odseku spomeniem iba ako sa dostať z Kastraki po Agia Triada. Túto časť by ste pravdaže mohli zakomponovať aj do túry vychádzajúcej z Kalambaky ak by ste sa pri návrate v poslednom úseku rozhodli neísť kratšou priamou cestou z Kastraki do Kalambaka.

Výhľad na trase Kastraki – Agia Triada
Kastraki – Agia Triada

Táto túra má začiatok v Kastraki pri hoteli Pyrgos Adrachti vedľa prameňa s pitnou vodou. Po asi 30 metroch sa bude chodník rozdvojovať, ale vy pôjdete rovno. Po zhruba 15 až 20 minútach chôdze veľmi pekným údolím sa dostanete na sedlo z ktorého budete následne schádzať dole až pokiaľ sa chodník nebudete opäť rozdvojovať. V tomto prípade odbočíte doprava a budete prechádzať dlhšiu dobu na upätí vulkanických skál, ktoré budú po vašej pravej strane. Chodník bude končiť priamo na asfaltovej ceste v blízkosti Agia Triada.

Výhľad z Mikro Agio Pneuma
Výhľad z Mikro Agio Prneuma
Kastraki – Mikro Agio Pneuma

Výstup na Mikro Agio Pneuma

Výstup na skalu Mikro Agio Pneuma môžete veľmi jednoducho skombinovať s okruhom z Kastraki. Jedná sa o ten istý chodník so začiatkom pri hoteli Pyrgos Adrachti. Tesne predtým ako sa dostanete do sedla sa chodník rozdvojuje a vy nebudete pokračovať na sedlo, ale odbočíte doľava. Po zruba 10 minút chôdze sa dostanete na Mikro Agios Pneuma odkiaľ budete mať krásny výhľad na Kastraki a ostatné okolité kopce. Aby ste si mohli vychutnať tento výhľad, budete musieť vyliezť po rebríku na skalu so zvonicou.

Adrachti
Kastraki – Adrachti

Výstup k Adrachti (spindle)

Ak budete ubytovaní v Kastraki, určite vašej pozornosti neujde skala vo forme ihly. Chodník k tejto skale nazývanej Adrachti začína v blízkosti hotela Archontiko Mesohori Suites odkiaľ budete pokračovať smerom ku kostolu St. Nickolas. Od tohto kostola budete pokračovať po chodníku hore kopcom ešte 10 až 15 minúnt po Adrachti. Aby ste ale mali najlepší výhľad na túto skalu, budete musieť ešte výjsť po strmom chodníku napravo od Adrachti (napravo ak beriem v úvahu smer, z ktorého ste prišli z Kastraki).

Paros, skvelá alternatíva k Santorini a Mykonosu

Na Mykonos sa už nikdy nechcem vrátiť

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Vikos Gorge, navštívte skvelý grécky Grand Canyon - Dvere sveta dokorán 25. mája 2022 - 23:23

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Sounion chrám, zaujímavý jednodňový výlet z Atén - Dvere sveta dokorán 5. júna 2022 - 22:25

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment