Home Letecké spoločnosti Biznis trieda v USA nezahŕňa vstupu do loungu

Biznis trieda v USA nezahŕňa vstupu do loungu

by Karol
0 comment

Letenka v biznis triede vám až na zopár výnimiek umožní vstup do biznis salónikov takmer na celom svete. Na vnútroštátnych letoch v USA ale vstup do loungov funguje na princípe plateného členstva a nie podľa cestovnej triedy. Mimochodom ďalšou anomáliou severoamerického trhu je, že biznis trieda na vnútroštátnych letoch je označovaná ako prvá trieda. Výrazom First class sa stretnete aj na letoch medzi Kanadou a USA. Aj keď biznis trieda v USA nezahŕňa vstup do biznis salónikov, existuje niekoľko možností ako sa budete môcť do nich dostať.

Akou formou si zabezpečujú vstup do salónikov domáci cestujúci v USA

Ako som už spomínal, salóniky v USA fungujú ako členské kluby. Členstvo na jeden rok stojí zhruba 550 až 800 dolárov. Mnohým ľuďom je tiež umožnený vstup ako benefit ich kreditnej karty. Ak ale cestujete do USA iba na krátku návštevu, ani jedna z týchto foriem vstupu nebude pre vás možná, alebo finančne zaujímavá.

Jednou z vašich možností by bol platený jednorázový vstup. Podmienky predaja týchto vstupov sú rozdielne u každej leteckej spoločnosti. Napríklad v prípade Delta Airlines by ste si mohli zakúpiť vstup len s ich špecifickou kreditnou kartou. Zaujímavý je platený vstup od American Airlines, ktorý platí na vstup do všetkých ich salónikov v priebehu jedného dňa a môžete ho využiť v prípade prestupu aj na iných letiskách.

Biznis do/ z USA + vnútroštátny let

Ak prilietate do USA v biznis triede a váš itinerár zahŕňa aj vnútroštátny let, vo väčšine prípadov by ste nemali mať problém dostať sa do salónika aj pred vašim vnútroštátnym letom. Napríklad ak by ste cestovali v biznis triede z Viedne do Atlanty s presadaním v New Yorku, biznis salónik budete môcť využiť aj na letisku v New Yorku. Tak isto pri návrate po rovnakej trase do Viedne by ste mali mať možnosť vstúpiť do loungu v Atlante, aj keď by sa jednalo o let do New Yorku (s následným medzinárodným spojom v biznis triede).

V prípade aliancie SkyTeam a Oneworld by nezáležalo, s ktorou leteckou spoločnosťou by ste pricestovali. Medzinárodný let by mohol byť napríklad s KLM a prípoj s Delta. V prípade Oneworld by to mohla byť napríklad kombinácia British Airways a American Ailrines.

Jedine pri letoch so Star Alliance nemusíte byť úspešní s takouto taktikou. United Airlines vyžaduje aby medzinárodný let bol tiež na ich palube. Preto kombinácia Lufthansa – United by vám pravdepodobne neumožnila vstup do salónika na vnútroštátnom lete.

Pred odletom na medzinárodných letoch v biznis triede už budete mať vstup do salónikov umožnený skoro vždy. Výnimkou môžu byť len niektoré lety do Karibiku, Mexika, alebo Kanady.

Vnútroštátne lety so vstupom do loungu

Niektoré špecifické transkontinentálne letenky z východného na západné pobrežie, alebo na Havajské ostrovy vám zaručia tiež vstup do biznis salónikov. V prípade Delta Airlines sú to všetky lety označené ako Delta One. Pri iných leteckých spoločnostiach sa budete musieť informovať, o ktoré lety sa jedná. Mimochodom American Airlines vám umožnia vstup do biznis salóniku aj pri cestách do Portorika.

Vyšší status vo vernostnom programe

Status Oneworld Saphire a Emerald, Star Alliance Gold vám tiež zaručia vstup do biznis salónikov na vnútroštátnych letoch v USA. Pravdaže budete musieť cestovať s leteckou spoločnosťou patriacou do aliancie, ktorej status chcete využiť. V USA do Oneworld patria American Airlines a Alaska Airlines a do Star Alliance United Airlines. Jednine Delta Airlines, člen SkyTeam neumožní vstup držiteľom statusu SkyTeam Elite Plus do svojich salónikov na čisto vnútroštátnych letoch.

V prípade Oneworld a Star Alliance sa ale nemôže jednať o vyšší status leteckej spoločnosti z USA, keďže tieto nepúšťajú svojich členov na vnútroštátnych letoch do salónikov na základe statusu. Všetky vyššie uvedené statusy ostatných leteckých spoločností vás do loungu dostanú aj pri letoch v ekonomickej triede.

Biznis trieda v USA a vstup do loungu: zhrnutie

Vo všeobecnosti vás letenka v biznis triede na vnútroštátnych letoch v USA nedostane do biznis salóniku. Do salóniku by ste sa mohli dostať jedine ak by vnútroštátny let bol súčasťou medzinárodnej letenky v biznis, alebo prvej triede. Ak by ste cestovali na transkontinentálnom lete, informujte sa na podmienky vstupu pri check-in, alebo priamo v salóniku. Vyšší status vo vernostnom programe leteckej spoločnosti (okrem programov aeroliniek z USA) vám umožní návštevu loungu aj pri cestách v ekonomickej triede.

————————————-

Letecké spoločnosti na celom svete sa vás budú snažiť niekedy dostať do menej kvalitných salónikov. Často budete mať nárok na lepší lounge ako vám povie agent pri check-in: Business class lounge. Ako sa nenechať zmanipulovať leteckou spoločnosťou

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment