Home Letecké spoločnosti Ak ešte môžete, vyhnite sa toto leto Lufthanse

Ak ešte môžete, vyhnite sa toto leto Lufthanse

by Karol
0 comment

Ak sa chystáte toto leto cestovať a ešte nemáte zakúpenú letenku, Lufthanse sa radšej vyhnite.

V médiách ste už určite zachytili informáciu, že viaceré európske letecké spoločnosti rušia mnoho svojich letov. Problémy ale nemajú iba letecké spoločnosti, ale aj letiská, na ktorých musia cestujúci stáť v dlhých radoch. Prevádzkovatelia niektorých letísk začali preto tiež nútiť letecké spoločnosti rušiť lety z kapacitných dôvodov.

Pôvod všetkých týchto problémov je veľmi jasný. V priebehu pandémie koronavírusu bolo mnoho ľudí pracujúcich pre aerolinky a letiská prepustených a keď sa dopyt po cestovaní v roku 2022 zvýšil, zrazu má každý nedostatok zamestnancov.

Vyhnite sa Lufthanse, tisícky zrušených letov

Začiatkom júna ohlásila Lufthansa zrušenie 900 júlových letov na európskych linkách. V druhej polovici júna k nim pribudlo ešte ďalších 2200 júlových a augustových odletov. Predpokladám, že sa vôbec nemusí jednať o konečný počet zasiahnutých letov.

Hoci Lufthansa doteraz oficiálne hovorila iba o júlových a augustových termínoch, rušenie letov sa deje vo veľkom už aj teraz v druhej polovici júna. Ja som včera práve sedel v Lufthansa lounge na letisku v Aténach, keď bolo pasažierom oznámené, že ich let do Frankfurtu bol zrušený.

Mňa sa problémy Lufthansy dotkli tiež priamo. Pozajtra mám cestovať so Swiss z Madridu do Sao Paula s presadaním v Zurichu. Swiss ale ešte pred dvoma mesiacmi môj priamy let medzi Madridom a Zurichom zrušili a presunuli ma na spoj Madrid – Mníchov – Zurich – Sao Paulo. Mimochodom, dostal som aj možnosť letieť aj s jedným prestupom cez Frankfurt, ale s Lufthansou na diaľkových letoch v biznis triede odmietam cestovať. Nižšie nájdete link na blog s dôvodmi prečo bojkotujem Lufthansu.

Ale spať k mojej ceste do Brazílie. Dnes, necelé dva dni pred odletom mi prišiel email s informáciou, že môj let z Mníchova do Zurichu bol tiež zrušený. Zajtra ráno teda budem musieť znova kontaktovať Swiss a násjť vhodné riešenie.

Aktualizácia 27.6.2022: Moja dnešná skúsenosť so servisným centrom Swiss bola výborná. Po treťom zazvonení bol môj telefonát zdvihnutý a veľmi rýchlo som bol prebookovaný na let, ktorý som si vybral. Pri podobných problémoch si pred telefonátom vždy pozrite vaše možnosti a vyberte si lety, o ktoré by ste mali záujem. Takto bude riešenie zmeny letenky oveľa rýchlejšie a jednoduchšie.

Probmémy nemá iba Lufthansa

Pravdaže ak aj letecká spoločnosť zruší váš let, nemusíte sa príliš obávať. Vždy budete mať možnosť zmeniť vašu letenku zadarmo, alebo požiadať o refundáciu. V každom prípade je veľmi nepríjemné ak pár dní pred odletom dostanete email o zrušení vášho letu. Platí to hlavne ak nebudete môcť cestovať vo vašom pôvodnom plánovanom termíne.

Ako som spomínal, tieto problémy nemá iba Lufthansa. Množstvo zmien vo svojom letovom poriadku bude mať tento rok napríklad aj KLM. British Airways by som sa tiež toto leto asi vyhol ak by som si mal teraz kupovať letenku.

Dva dôvody prečo sa vyhnúť biznis triede Lufthansy

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment