Home Cestovateľský blog Euro roaming nepokrýva Švajčiarsko. Ako som za pár minút prišiel o 50 eur

Euro roaming nepokrýva Švajčiarsko. Ako som za pár minút prišiel o 50 eur

by Karol
0 comment

Dnes sa mi podarilo spraviť jednu zásadnú chybu, ktorá ma za pár minút stála 50 eur. Jednalo sa pritom o chybu, ktorá by sa mi pri mojom intenzívnom cestovaní nemala stať. A možno práve z dôvodu mojich častých ciest po Európe som si neuvedomil, že euro roaming nepokrýva Švajčiarsko.

Švajčiarsko nepatrí medzi krajiny, kde platí euro roaming

Vďaka euro roamingu môžeme využívať mobilné telefóne služby v EU a niektorých ďalších krajinách za rovnaké ceny ako na Slovensku. Do tohto zoznamu krajín nepatriacich do EU sú zahrnuté napríklad aj Nórsko, Island a Veľká Británia. Z tohto dôvodu som preto automaticky predpokladal, že euro roaming môžem využívať aj vo Švajčiarsku, ktoré je dokonca na rozdiel od Veľkej Británie v schengenskej zóne.

Švajčiarsko som naposledy navštívil pred zhruba 20 rokmi a dnes som mal tiež len niekoľkohodinový prestup na letisku v Zurichu počas cesty do Brazílie. Po prílete som hneď dostal sms správu od O2, ale predpokadal som, že sa jedná o tradičné privítanie v cudzej krajine. Keby som si správu prečítal, zistil by som, že mi bolo zaúčtovaných prvých 5 eur za 50 MB dát. Postupne som takýchto správ dostal 10, čo spolu predstavovalo hodnotu 50 eur. Po vyčerpaní desiateho balíka 50 MB mi boli dáta v roamingu automaticky pozastavené.

Až keď som začal pátrať po dôvode prečo mi internet prestal fungovať som zistil, že Švajčiarsko je u mobilných operátorov zaradené do skupiny krajín ako napríklad USA, Čína, alebo Austrália.

Mimochodom ešte jeden faktor prispel k tomu, že som si nevšimol notifikácie od O2. Práve včera večer mi padol môj telefón a poškodila sa mi obrazovka, ktorá má teraz mliečno bielu farbu. Počas transferu na letisku som preto venoval ešte menej pozornosť sms správam ako za normálnych okolností.

Záverečné slová

Ak by ste cestovali do Švajčiarska, alebo len strávili kratší čas na letisku v Zurichu, nespravte rovnakú chybu ako ja. Po prílete sa hneď pripojte na bezplatnú wifi. Ak by ste v krajine trávili dlhší čas, zabezpečte si pred odchodom nejaký výhodnejší balík u vášho mobilného operátora. Ja už určite nikdy nezabudnem, že na letisku v Zurichu sa budem musieť vždy prihlásiť na letiskovú wifi.

Katar, Omán, UAE: nedostupný Skype a WhatsApp

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment