Home Cestovateľský blog Rio: túra na Corcovado z Parque Lage

Rio: túra na Corcovado z Parque Lage

by Karol
2 komentáre

Corcovado so sochou Kristou Spasiteľa navštívia takmer všetci turisti pri ceste do Ria de Janeira. 99,9% návštevníkov využije na transport k tejto najväčšej turistickej atrakcii Brazílie minivan, alebo menší vláčik. Ak máte ale dostatok energie, túra na Corcovado by mohla pre vás predstavovať oveľa zaujímavejšiu alternatívu na výstup.

Čo vidieť v Rio de Janeire. 35 najkrajších miest

Parque lage s Corcovadom v pozadí

Bezpečnosť

Chodník na 710 metrovú horu Corcovado začína v parku Lage, ktorý je sám o sebe veľmi príjemným miestom na návštevu. Z dôvodu častých ozbrojených prepadov turistov bola táto túra dlhé roky považovaná za nebezpečnú a ani ja som ju doteraz nikdy neabsolvoval. Pri každej mojej ceste do Brazílie som ale nad ňou uvažoval.

Počas mojej terajšej návštevy Ria som nenašiel žiadne aktuálne informácie o bezpečnosti na tomto turistickom chodníku a rozhodol som sa preto znova tento park navštíviť a zistiť aký je stav priamo na mieste.

Po príchode som zamieril priamo k policajnému stanovišťu na začiatku chodníka. Podľa vyjadrenia tam pracujúcich policajtov je túra momentálne bezpečná a preto som sa hneď aj vydal na výstup. Pravdaže hovorím o stave v júli 2022 a bezpečnostná situácia sa môže kedykoľvek zmeniť. Ak by ste teda uvažovali nad túrou na Corcovado, vždy sa informujte o aktuálnom stave priamo v parku Lage.

Z dôvodu veľkého množstva ľudí na turistických chodníkoch sa vo všeobecnosti vyhýbam túram v Riu cez víkendy. V tomto prípade som si ale kvôli bezpečnosti zámerne zvolil na výstup sobotu. Na rozdiel od väčšiny iných miest nebol chodník na Corcovado cez víkend preplnený a len občas som stretol ďalších turistov.

Túra na Corcovado

Začiatok chodníka nájdete veľmi jednoducho zadaním vašej destinácie (Corcovado) do Google Maps. Po príchode na policajné stonovište budete musieť vyplniť jednoduchý formulár s vašími osobnými údajmi.

Chodník má dĺžku 3,8 km a celkové prevýšenie takmer 710 metrov. Prvých 2,6 kilometra budete prechádzať po širokom chodníku cez les, ktorý poskytuje dôležitý chládok. Takmer počas celej cesty budete stúpať, ale nejedná sa o veľmi namáhavú trasu. Po zhruba dvoch kilometroch sa ale dostanete na jeden kratší úsek so skalou s reťazami a následne kratšiu strmšiu časť s erodovaným chodníkom. Táto časť môže byť pre niektorých ľudí mierne náročnejšia, ale nie je to nič čo by sa nedalo zvládnuť.

Posledných 1,2 km vedie po asfaltovej ceste, na ktorú majú ale prístup iba minivany prevážajúce turistov na Corcovado.

Mne celá túra veľmi rýchlym tempom bez zastavovania trvala 55 minút. Skupina cca 20 ročných turistov, ktorých som stretol na začiatku chodníka sa na vrchol dostala, keď ja som z Corcovada odchádzal. Na vrchu som strávil hodinu, čo znamená, že im cesta trvala jednu hodinu a 55 minút.

Do mesta som sa vrátil po tej istej trase.

Výhľad na Ipanemu, Pedra da Gávea a Pedra Bonita z Corcovada

Corcovado

Na vstup ku soche Krista Spasiteľa si budete musieť zakúpiť lístok. V hlavnej sezóne a cez víkendy je vstupné 49,5 BRL (cca 9 eur) a cez pracovné dni a v nízkej sezóne 29,95 BRL.

Výhľady na Rio z Corcovada sú veľmi pekné, ale zďaleka sa nejedná o miesto, ktoré by som mal špeciálne rád. Výhliadková plošina nie je veľmi veľká a húfy turistov vám neumožnia tu v kľude stráviť váš čas.

Moje najoblúbenejšie túry v Rio de Janeire:

Najkrajšie túry v Rio de Janeire. Objavte Rio z výšky

Jeden z niekoľkých vodopádov

Túra na Corcovado zhrnutie

Peší výstup na Corcovado je zaujímavou a nie príliš náročnou formou ako navštíviť sochu Krista Spasiteľa. Počas celej cesty ale budete prechádzať cez les a výhľad na mesto sa vám naskytne až po príchode na vrchol. Ak by ste teda chceli absolvovať iba jednu, alebo dve túry v Riu, Corcovado by nebolo prvým miestom, ktoré by som vám odporúčal. V takomto prípade by som radšej navštívil Corcovado na minivane a energiu si odložil na návštevu Pedra Bonita, Pedra Gávea, alebo Morro Dois Irmaos.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Najkrajšie túry v Rio de Janeire. Objavte Rio z výšky - Dvere sveta dokorán 31. júla 2022 - 18:11

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Čo vidieť v Rio de Janeire. 35 najkrajších miest - Dvere sveta dokorán 8. septembra 2022 - 23:37

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment