Home Vernostné programy Ako kreditovať míle do iného programu ako toho, ktorého status využívate

Ako kreditovať míle do iného programu ako toho, ktorého status využívate

by Karol
0 comment

Byť členom iba jedného vernostného programu v rámci jednej aliancie leteckých spoločností je pre väčšinu ľudí úplne postačujúce. Míle od všetkých aeroliniek budete mocť kreditovať do vernostných programov naprieč celou alianciou. Napríklad v Star Alliance budete môcť míle za lety Turkish Airlines pridávať do programu Miles & More od Lufthansy. Zároveň budete môcť z toho istého účtu využiť míle na výber letenky napríklad od Air Canada, alebo Eva Air.

Existuje ale niekoľko špecifických dôvodov prečo by pre vás mohlo byť zaujímavé mať účet u viacerých leteckých spoločností tej istej aliancie. Ako ale riešiť problém ak máte vyšší status v jednom z týchto programov (ktorého benefity chcete využiť), ale míle chcete pripísať na iný účet.

Výhody a nevýhody dvoch účtov

Začnem najprv s nevýhodami:

  • Ak budete naraz využívať viac programov, bude vám trvať dlhšie pokiaľ nazbierate dostatok míľ na letenku.
  • Existuje tiež väčšie riziko, že míle vám expirujú ešte predtým ako ich budete mať dostatok na ich využitie.
  • Kreditovaním míľ do viacerých účtov sa tiež ťažšie dopracujete k vyššiemu statusu.

A zopár dôvodov prečo by ste mohli uvažovať nad dvoma vernostnými programami z tej istej aliancie:

  • Za niektoré rezervačné triedy nedostanete míle do určitých vernostných programov. Uvediem príklad rezervačnej triedy P od Lufthansy. Jedná sa o rezervačnú triedu v biznis triede, za ktorú nedostanete žiadne míle v mnohých programoch Star Alliace. V takomto prípade by pre vás mohlo byť zaujímavé si otvoriť účet v leteckej spoločnosti, ktorá vám dá míle za triedu P.
  • Množstvo míľ, ktoré dostanete v jednotlivých programoch za tú istú rezervačnú triedu môže byť tiež rozdielne. Napríklad za triedu J od Iberie vám British Airways dajú až 250% míľ, ale Qatar Airways len 125%.
  • Nespokojnosť s vašim doterajším vernostným programom môže byť tiež dôvod na otvorenie si druhého účtu.

Skontrolujte si booking class pred kúpou letenky

Moje dvojité vernostné programy

Osobne mám dva účty v alianciách Oneworld a aj v Star Alliance. V oboch prípadoch mám v jednom z programov vyšší status a v druhom len základný.

  • Môj hlavný účet Star Alliance mám v Aegean Airlines, kde mám status Gold. Mnohé lety Lufthansa Group z dôvodu vyšieho percenta míľ pripisujem do konkurenčného Miles & More.
  • V Oneworld som držiteľom statusu Emerald u Qatar Airways. Zároveň ale využívam program Cathay Pacific z dôvodu, že som žil 6 rokov v Ázii a za moje časté lety Cathay som dostal vždy viac míľ do ich vernostného programu ako by som získal ich kreditovaním do Qatar Airways.

Vernostné programy leteckých spoločností, ktoré aktívne využívam

Ako kreditovať míle do jedného programu a zároveň využívať statusu iného programu

Pravdaže ak míle pripisujem do programu bez statusu stále chcem mať aj možnosť využívať benefity môjho vyššieho statusu. Vyšší status mi v mnohých prípadoch zaručí rezerváciu sedadla zdarma, umožní vstup do biznis salónikov, alebo navýši limit na check in batožinu.

Preukázanie sa kartou s vyšším statusom priamo na letisku je postačujúce, aby ste sa dostali do loungu. Nebudete ju musieť mať zadanú v rezervačnom systéme letenky.

Ak by ste ale chceli využiť benefit bezplatnej online rezervácie sedadla, číslo vašej statusovej karty budete musieť zadať priamo do rezervačného systému. Po tom čo si ale vyberiete vaše sedadlo, budete môcť na webovej stránke vašej leteckej spoločnosti v ”manage my booking” zameniť číslo vášho vernostného programu.

Ak by ste mali problém so zámenou čísla, môžete požiadať o pomoc zamestnacov vašej leteckej spoločnosti priamo na letisku. Pracovníci pri check in prepážkach, na recepcii loungu, alebo pred vstupom na palubu vám bez problémov s prepisom pomôžu.

Ak by ste chceli využiť benefit extra limitu na batožinu, číslo vašej statusovej karty bude musieť byť zadané vo vašej rezervácii. Po odovzdaní vašej batožiny vám už ale nebude nič brániť v zámene statusovej karty na nestatusovú.

Ako zabrániť expirácii míľ vo vernostnom programe

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment