Home Letecké spoločnosti Ako rezervovať zadarmo ”najlepšie” sedadlá v biznis triede Austrian a Swiss

Ako rezervovať zadarmo ”najlepšie” sedadlá v biznis triede Austrian a Swiss

by Karol
0 comment

Austrian a Swiss majú na svojich diaľkových lietadlách v biznis triede mierne zastarané sedadlá, ktoré nepokytujú priamy prístup do uličky všetkým pasažierom. Zhruba 80% všetkých miest tvoria dvojsedadlá, ktoré sú ideálne ak cestujete vo dvojici. Ak ale cestujete sami, tieto sedadlá poskytujú len veľmi málo súkromia. Z tohto pohľadu by boli pre vás zaujímavejšie individuálne sedadlá, ktorých rezervácia je ale v mnohých prípadoch spoplatnená sumou 110 až 230 eur.

Tieto samostatné sedadlá považuje veľa ľudí za najlepšie miesta v lietadle (pravdaže okrem prvej triedy v prípade Swiss). Ja osobne s týmto názorom nie úplne súhlasím a aj z tohto dôvodu považujem za prehnanú výšku poplatku za rezerváciu. Existuje ale spôsob, ako budete môcť cestovať v týchto sedadlách aj bez nutnosti si priplatiť.

Throne seat Austrian Airlines

Throne seats

Na začiatok musím upozorniť, že nie všetky individuálne sedadlá Austrian a Swiss v biznis triede sú spoplatnené. Za rezerváciu si budete musieť priplácať iba v prípade takzvaných ”throne seats” (throne = trón). Jedná sa o sedadlá, ktoré majú veľký odkladací priestor po oboch stranách opierok o ruky. Sedadlá, ktoré majú z jednej strany len klasickú menšiu opierku na ruky, si budete môcť rezervovať zadarmo.

Napríklad všetky individuálne sedadlá Swiss a Austrian na Boeingoch 777 sú “throne seats”. Na Boeingoch 767 od Austrian sa ale nenachádza ani jedno takéto sedadlo.

Výška poplatkov závisí od dĺžky letu. Uvediem iba niekoľko príkladov, koľko by ste museli zaplatiť za rezerváciu na jednom lete:

  • Bangkok s Austrian 209 eur
  • Bangkok so Swiss 232 eur
  • Dubaj so Swiss 110 eur
  • New York s Austrian 149 eur
  • New York so Swiss 174 eur
  • Los Angeles s Austrian 209 eur
  • Los Angeles so Swiss 232 eur

Rezervácia je bezplatná iba pre držiteľov statusov Senator a HON Circle vernostného programu Miles & More

Swiss

Plusy a mínusy týchto sedadiel

Ako som už písal, hlavnou výhodu týchto sedadiel je viac súkromia v prípade ak cestujete sami. Ďalším pozitívom je veľký odkladací priestor po oboch stranách opierok na ruky.

Pri spánku ale tieto sedadlá nie sú ideálne. Platí to hlavne v prípade ak ste zvyknutí spať na boku. V sklopenej polohe budete mať nohy v priestore nachádzajúcom sa medzi dvoma sedadlami pred vami. Tento priestor je pomerne úzky a pri spánku by ste si mohli len veľmi mierne skrčiť nohy. Toto bola minimálne moja skúsenosť s throne seat na lete Swiss. Na letoch s Austrain som mal možnosť sedieť iba v ich ”klasických” sedadlách a preto nemôžem priamo porovnať ich pohodlie pri cestovaní. V každom prípade obe letecké spoločnosti používajú v biznis triede Thompson Aero Vantage sedadlá a preto by nemal byť medzi nimi zásadný rozdiel.

Ak by som v budúcnosti cestoval na dennom lete Swiss, alebo Austrian, určite by som sa snažil vybrať jedno z throne seats. Na nočnom lete by som si ale asi vybral dvojsedadlo v strede medzi dvoma uličkami. V takomto prípade by som mal pred sebou sedadlo iba z jednej strany. Priestor do druhej strany by bol otvorený a preto by som si vedel nájsť pohodlnejšiu polohu pri spánku.

Recenzia: Swiss biznis trieda Boeing 777 Zurich – Sao Paulo

Swiss

Austrian, Swiss: sedlá v biznis triede bez poplatkov navyše

Po otvorení web check in sú throne seats dostupné už zadarmo. Len málokedy sa stane, že by boli všetky tieto sedadlá obsadené ešte pred sprístupnením check in. Aby ste ale mali väčšiu šancu na úspech, mali by ste web check in spraviť hneď po jeho otvorení. Jediným problémom je, že váš check in môže byť otvorený oveľa neskôr ako v prípade iných pasažierov. Napríklad osoba cestujúca na priamom lete z Zurichu do New Yorku si bude môcť spraviť check in 23 hodín pred odletom tohto letu. Ak vy cestujete na rovnakom lete ale z Viedne cez Zurich do New Yorku, vám sa sprístupní check in 23 hodín pred odeletom prvého letu z Viedne. Tým budete mať časovú výhodu oproti osobe, ktorá letí na priamom lete Swiss.

Ja som sa s takýmto problémom stretol pri mojej nedávnej ceste zo Sao Paula do Zurichu. Tieto lety začínajú v Buenos Aires a v Sao Paule majú len medzipristátie 2 hodiny 20 minút. To ale v mojom prípade znamenalo, že pasažieri odlietajúci z Argentíny si mohli spraviť check in zhruba o 5 hodín skôr ako ja. Keď bol web check in sprístupnený aj pre mňa, všetky throne sedadlá už boli obsadené.

Swiss lounge na letisku v Zurichu

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment