Home Cestovateľský blog Indonézia: víza po prílete, osobná skúsenosť

Indonézia: víza po prílete, osobná skúsenosť

by Karol
2 komentáre

V predpandemickom období ste mohli nasadnúť do lietadla a cestovať do Indonézie bez akýchkoľvek špeciálnych imigračných formalít. Po znovuotvorení hraníc ale začala Indonézia opäť vyžadovať víza od zahraničných turistov.

Víza našťastie môžete získať veľmi jednoducho aj na letisku po prílete do krajiny (takzvané visa on arrival). Jediným problémom je, že celý proces vás môže výrazne zdržať. Ja som prvýkrát po otvorení hraníc pricestoval do Indonézie v prvej polovici septembra 2022. V dnešnom blogu sa budem v krátkosti venovať mojej skúsenosti s celým procesom vybavenia víz po prílete.

Na letisku v Jakarte som pristál o 17:20 na lete Saudie z Jeddah. Ak by ste plánovali letieť tiež so Saudiou, v tomto blogu zistíte, ako sa obliecť pri ceste s touto saudskoarabskou leteckou spoločnosťou.

Saudia dress code. Čo si obliecť na letoch so Saudiou

Indonézia: víza po prílete

Z lietadla som vysadol ako úplne prvý pasažier a mal som tak jasnú časovú výhodu oproti ostatným cestujúcim. V zóne s pasovou kontrolou sa nachádzajú špeciálne prepážky pre pasažierov žiadajúcich o visa on arrival. Celý proces je veľmi jednoduchý a nebudete musieť vyplniť žiadne tlačivo.

Najprv sa postavíte do radu, kde zaplatíte za víza, ktorých cena je 35 USD, alebo 35 eur. Predpokladám, že by ste mohli platiť aj s indonézskými rupiami, ale na potvrdení je uvedená cena v dolároch. Kartou ale nebudete môcť platiť. Ak by ste nemali hotovosť, hneď vedľa visa prepážok sa nachádza bankomat. Ak by ste nemali presne 35 USD/ eur, rozdiel vám bude vrátený v rupiách. Pravdaže výmenný kurz bude horší ako v zmenárni.

Po zaplatení sa následne postavíte do ďalšieho radu, kde dostanete samotné víza. Po 17. hodine nebolo letisko v Jakarte rušné, ale v rade na víza stálo ešte niekoľko pasažierov z letu z Tokia. Predpokladám, že predo mnou mohlo byť 30 až 40 ľudí, v dôsledku čoho som musel stáť v rade asi 20 minút. V tomto ohľade môže byť prílet na medzinárodnom lete do Jakarty lepší ako na Bali. Na rozdiel od turistami mimoriadne obľúbeného Bali je väčšina pasažierov na letoch do Jakarty z Indonézie a množstvo ľudí žiadajúcich o víza je preto menšie. Podľa niektorých blogov museli v auguste niektorí turisti čakať na víza na Bali až šesť hodín. Podľa najnovších informácií by už situácia na Bali nemala byť tak dramatická ako pred pár týždňami.

Po tom čo vám imigračný úradník nalepí víza do pasu, už nebudete prechádzať cez ďalšiu klasickú pasovú kontrolu.

Po vyzdvihnutí batožiny budete musieť ešte vyplniť online formulár o prípadných dovážaných tovaroch, ktorý si stiahnete cez QR kód. Ak by ste mali problém prihlásiť sa na letiskové wifi, formulár budete môcť vyplniť aj na letiskových počítačoch.

Zhrnutie

Indonézske víza sú čistá formalita, ktorá slúži len na zvýšenie príjmov miestnej vlády. Turistom iba predĺžia a mierne znepríjemnia prílet do krajiny. Ostáva iba dúfať, že Indonézia v krátkom čase opäť zavedie bezvízový styk pre občanov EU. Platnosť visa on arrival je 30 dní.

Aktualizácia jún 2023: Koncom mája 2023 som pricestoval na Bali na medzinárodnom lete zo Singapuru. Celý proces vybavenia víz na letisku bol veľmi rýchly a jednoduchý. Momentálne je cena za víza 32 eur.

Zlé! Premier lounge na letisku Denpasar Bali

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Garuda Indonesia, drahá nostalgia 90. rokov v ekonomickej triede - Dvere sveta dokorán 21. septembra 2022 - 16:20

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Nusa Penida. Najkrajšie pláže Bali nie sú na Bali - Dvere sveta dokorán 14. decembra 2022 - 11:02

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment